KylningKylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare bekymmer. Så här gör du.
Så kyler du hästens ben
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Att kyla hästens ben efter ansträngning är en väl beprövad metod. Syftet är att förhindra att små irritationer att utvecklas till riktiga skador.
Det finns flera olika sätt att åstadkomma kylning. Det man vill uppnå är en sammandragande verkan på blodkärlen. Det minskar eventuella blödningar och vätskeutträde i vävnaderna och på så vis minskas risken att mikroskador i senor och ligament utvecklas till en allvarligare skada.
Men den sammandragande verkan i blodkärlen uppnås bara så länge det kylande materialet är kallare än hästen.
Så snart kylan avdunstat, eller det vattenindränkta bandaget blivit uppvärmt, uppstår ett ökat, kompensatoriskt blodflöde i den skadade kroppsdelen.
Blodkärlen öppnas igen och blodgenomströmningen ökar.
Frambenen viktigast att kyla
På ridhästar är det viktigast att kyla frambenen efter träningspasset, från framknät (karpus) hela vägen ner över kotan. Efter riktigt hård ansträngning kyls alla fyra benen.
Det mest effektiva sättet att kyla benen är att spola med kallt vatten, under förutsättning att man spolar tillräckligt länge. Cirka 15-20 minuter per ben krävs för att kylningen ska vara effektiv.
På en lugn häst som står stilla kan det fungera med ett löst bandage att fästa slangen i. Ett annat alternativ är en spolspiral som fästs på benet, där det strömmar vatten ur flera små hål.
Slang tillför stadigt ny kyla
Fördelen med att vattna med slang är att ny kyla tillförs hela tiden. Det kan även uppnås genom damasker som via en pump fylls med vatten och is.
Ett annat sätt är att låta hästen stå med benen i hinkar eller höga plastboots som fästs med rem runt manken, fyllda med kallt vatten och is.
Fler sätt att kyla hästen
Andra sätt att kyla hästars ben är att använda lera, kylgelé, benskydd med kalla inlägg och isbandage. Det finns även vibrerande benskydd, som både är kalla och ger massage.
Kylande liniment gnids in efter ansträngning, men var noga med att kontrollera eventuell karens på ingredienserna.
Det är viktigt med bra passform på de kylande produkterna. Bandage och damasker bör sitta tätt mot en större yta av benet för att ge bra kyleffekt.
Luftfuktighet avgör delvis kyleffekten
Det omgivande klimatet har betydelse för effekten; vid hög luftfuktighet är produkter med alkohol effektiva, medan blöta eller kylda lindor verkar bäst när det är torr värme.
Alla fuktiga omslag kyler bara så länge de är fuktiga, när de torkat upphör den kylande verkan och då börjar de i stället att isolera och medför att huden värms upp igen.
Texten publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva.
Följ Ridsport på