VattenbehovAtt hästarna har tillgång till friskt vatten i tillräcklig mängd kan tyckas som en självklarhet, men under riktigt varma sommardagar går det åt stora mängder. Vid arbete och kraftig svettning krävs ännu mer – läs om det ökade behovet.
Så ökar hästens vattenbehov vid värme
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Vatten är nödvändigt för en fungerande foderbearbetning och värmereglering. En varmblodshäst på 600 kilo behöver cirka 30 liter vätska per dygn, vid värmeneutralt läge (minus 15 till plus 10 grader C). Vätskeintaget handlar inte enbart om att dricka vatten; på bete ger frodigt gräs också viss mängd vätska. Hästarnas vatten ska hålla livsmedelskvalitet och uppfylla samma krav som dricksvatten till människor.
Det ska serveras friskt och välsmakande i ett rent vattenkar. Många hästar är kräsna och reagerar för lukt och smak. Vissa vill bara dricka om de erbjuds en stor vattenspegel med visst djup, så att de kan sänka ner mulen ordentligt.
Hästen bör dricka ofta
Ju varmare det är, desto mer vatten krävs. Om hästen dessutom arbetar i värme behöver den ännu mer. Vattenbehovet ökar med nästan 80 procent vid arbete i 33–35 graders värme och hög luftfuktighet (80-85 procent). På tävlingar eller långritter bör hästen erbjudas vatten så ofta tillfälle ges och få dricka så mycket den vill.
Enligt senaste forskning kan man ge fri tillgång till vatten redan innan hästen har svalnat av, den dricker inte mer än magen klarar av de första fem minuterna efter intensivt arbete. Det finns ett positivt samband mellan omgivande temperatur och hur mycket hästen dricker. Har den tillgång till vatten direkt efter ansträngning blir den inte så lätt uttorkad.
Stanna varannan timme.
Ge gärna ljummet vatten i dessa sammanhang och träna hästen att dricka fysiologisk koksaltlösning (består av nio gram koksalt upplöst i en liter vatten. Rent vatten ges utöver detta) för att återställa den förlust av salt och mineraler som svettningen gett. Vid transport i varmt väder är det viktigt att stanna åtminstone varannan timme för att erbjuda hästen vatten.
För att locka den att dricka kan man lägga hö i vattnet, det döljer smaken av ”främmande” vatten. Andra sätt är att lägga äpple- och morotsbitar i vattnet eller vätska från blötlagda betfor-snitslar.
Sjuklig törst
En frisk häst dricker inte mer än dess kropp klarar av. Det är vanligare att en häst dricker för lite än för mycket. Om en häst plötsligt visar mycket större törst än tidigare kan den ha drabbats av någon sjukdom, till exempel PPID eller onormala glukos- eller insulinvärden. På sikt kan onormala mängder vatten skada njurarnas funktion.
Texten publicerade första gången i Ridsports pappersupplaga 2018.
Följ Ridsport på