StallmiljöFörr var det mest granträ som gällde i boxar och dörrar. Men numera har bambu och plast sprungit om granen – och material som betong och tegel förekommer i mellanväggar.
Så väljer du rätt material i stallet
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Vad är viktigast i stallet? Ljus, färger, hållbarhet eller säkerhet? Kanske hur lätt det är att tvätta eller underhålla? För många blir nog svaret: alla ovanstående.
Paulina Särkkä, försäljare på Myrby Stallinredning, kommer ofta i kontakt med kundernas önskemål. Hon berättar:
– Vi säljer mest av plastplankor och bambu. Gran är lite billigare, men hästarna käkar igenom gran eller sparkar sönder den, även om det funkar utmärkt med gran för en del. Allt beror på stallet och hästen.
Rekommenderar plast eller bambu
Paulina Särkkä brukar fråga kunderna om stallet och vilken verksamhet som bedrivs.
– Om det handlar om inackorderingsstall rekommenderar jag alltid plast eller bambu. Hästarna brukar inte tugga alls på plast, eftersom det inte är ett naturligt material. Bambu är 30 gånger hårdare än ek och hästarna brukar inte tugga på det heller.
En inte oviktig detalj är hur det ser ut i stallet.
– Jag kan hålla med en del kunder att plastplankor är tråkiga – det ser helt enkelt plastigt ut.
Kunder med sådana betänkligheter brukar hon rekommendera att välja bambu.
– Det ser ut som trä men beter sig som plast. Bambu går att få i en ljusare och en mörkare nyans, förr var det bara mörkt som fanns.
Tidigare valde många som eftersträvade ljusare färger i stallet ekträ. Men numera är det upp till sex månaders leveranstid på ek, medan andra material finns på lager.
– Vi säljer nog bara inredning med ek två-tre gånger per år.
Kunder som är priskänsliga kan ofta gå på alternativet gran, som är billigast.
– Men jag rekommenderar plast eftersom det håller så länge och är underhållsfritt. Gran måste målas ofta, och färg kostar också.
Välj rätt material för färg
Just färg är ofta ett motiv till att välja gran. Varken bambu eller plast går att måla på, så den som har en favoritfärg som ska gå igen i stallinredningen väljer då gran. Men även betong går att måla på, berättar Mikael Lindvall, marknadschef på Abetong Lantbruk.
– Men det gäller att prata med färgtillverkaren för att höra hur man ska gå till väga, då brukar färgen sitta bra.
Att använda betong i väggar mellan boxar är smidigast i nybyggda stall, eftersom betongelementen monteras innan taket byggs.
– Den som vill renovera ett gammalt stall får använda mindre betongelement som staplas på varandra, säger Mikael Lindvall.
Tegel ger robust känsla
Ett annat material för innerväggar är tegel.
– Det är väldigt snyggt och ger en robust känsla. Men det är lite svårare att hålla rent, en del hästar tenderar att utföra sina behov mot en vägg och då rinner det även mellan tegelstenarna. Dessutom är det svårt att fixa om en sten går sönder mitt i väggen eftersom du behöver använda otroligt mycket armering i boxväggar, säger Paulina Särkkä.
Ytterligare ett material, som dock är ganska ovanligt, är block i ”lecakulor”-material. Men det är känsligt och håller inte bra för alla hästar.
Hur är det då med plywood, som sätts upp som skivor för att förstärka boxväggar?
– Förr var det vanligt, men priset har gått upp och det kan vara svårt att få tag på, eftersom mycket plywood tillverkats i Ryssland och Ukraina, säger Paulina Särkkä.
Fakta
Klimataspekten
Gran: Träden växer och träet behandlas i Sverige. Har dock kortare livslängd än många andra material. Dessutom bör kalhyggen och monokulturer, exempelvis granplanteringar, i skogen tas med i beaktningen.
Plast: Tillverkas av återvunnen plast. Håller länge. 1 kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppet med 2 kilo jämfört med tillverkning av ny plast.
Bambu: En sorts gräs som växer mycket snabbt. Strimlas och blandas med eopxylim för att sedan formas som plankor. Kommer från Kina, vilket medför långa transporter. Lång livslängd i stallet.
Betong: Betong innehåller cement. Vid cementtillverkning frigörs koldioxid som varit bunden i kalkstenen i miljoner år, vilket orsakar stora utsläpp av koldioxid. Betong har lång livslängd och under sin livstid återtar den en del av koldioxiden som frigjorts i tillverkningen.
Tegel: Lägre energiförbrukning än vid tillverkning av betong. Bäst är att använda återbrukat tegel.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.
Följ Ridsport på