Hästägartips
26 december 2023 10:55
Ridsportplus

Se över säkerhetsriskerna i stallet

SäkerhetUnder helgledigheten kan det vara läge att gå igenom stallet med kritiska ögon och avlägsna/bygga bort skaderiskerna. Hästar har en märklig förmåga att kunna åsamka sig sår och andra skador av föremål där ingen hade kunnat förutse det.

Se över säkerhetsriskerna i stallet
Skapa en trygg stallmiljö för din häst. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att utstickande spikar, felaktigt avstånd mellan boxgaller eller ett trasigt boxnät kan utgöra en skaderisk är självklart. Men det finns mycket annat som hästar kan skada sig på. 

    Ta en rundtur i stallet och gör en konsekvensanalys. Tänk på hur hästar uppför sig: de kliar sig gärna mot inredningen i boxen, tar tag med tänderna i olika saker eller skrapar och drar med framhoven upp till flera decimeters höjd på väggen. Utgå från detta och se över inredningen – tänk skaderisk och titta dig runt i stallet med kritiska ögon – se allt som sticker ut som en potentiell fara.

    Det är inte helt sällsynt att en häst kliar sig mot en hink av en modell med en vass krok i handtagsfästet, får in ögonlocket under kroken och rycker till. Det kan bli en dramatisk syn att mötas av en häst med ett blödande, sönderrivet ögonlock. Förebygg sådant genom att linda silvertejp runt vassa ändar på hinkfästena. Använd helst enbart hinkar som har en rundad knopp som avslutning på handtaget.

    Stall Hink
Foto: Jeanette Flensburg
    Här skulle krokänden behöva tejpas för att minimera skaderisken. Foto: Jeanette Flensburg

    Karbinhakar kan utgöra en risk för ”pilliga” hästar om de fastnar med näsborrarna i dem. 

    En vanlig inredningsdetalj är att ha täckeshängaren på boxdörren. Även om det kan vara smidigt och bekvämt att ha täcket nära hästen, har det inträffat otäcka skador genom detta. Om boxdörren har öppen front finns risk för att hästen krånglar in huvudet mellan boxdörr och täckesbåge eller biter i bågen och fastnar i den. I båda fallen kan käkfraktur eller annan allvarlig skada bli resultatet. 

    All Rights Reserved
Louise Haaga
Anläggning Stall
    Att hålla stallgången så ren som möjligt är bra för säkerheten. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Annat som kan skada hästen om oturen är framme är upphängningskrokar. Där kan det vara läge att byta dem mot böjliga gummikrokar.

    En skodd häst kan fastna med framhoven i hönät/slowfeednät, se över upphängningen.

    Halkfritt golv kan ordnas på olika sätt: genom gummimatta på skötselplatsen, kvastad betong, sand- och gummigranulat som limmas på befintligt betonggolv, tegelgolv eller sågspån ovanpå stenmjöl.

    Glöm inte elen

    Klä in alla elkablar som hästarna kan komma åt. Skydda belysningen med en kåpa för att minimera risken för att dammet börjar brinna och placera den så högt att hästen inte når den även om den skulle stegra sig. Använd säkerhetsglimtändare istället för vanliga glimtändare till lysrören för att undvika att de blir överhettade.

    Undvik att hästen rullar fast

    Hästars vanor kan ibland bli till en risk; det finns vissa hästar som ofta rullar fast i sin box, vilket både kan resultera i skador och blir en källa till oro för ägaren. Att problemet är välkänt sedan gammalt visar de äldre boxar på Flyinge som har en infasning runt väggen, där hästarna kan ta spjärn. En sådan infasning kan göras vid gjutning eller murning av nya väggar i den höjd som bakbenen når – en knapp meter.

    I en box med träväggar kan två-tre lister spikas upp runt hela boxen, med cirka 30 cm mellanrum, från cirka 50 eller 60 cm höjd. 

    En annan lösning är att valla upp spån, torv eller halm högt upp längs boxväggen, så att hästen aldrig kommer för nära den och fastnar.

    Se över stallinredningen

    Stalldörrens handtag bör ha ett inåtböjt avslut för att inte handtaget ska träs in i och fastna i sadel eller sele när hästen leds ut. På ett rakt handtag kan en tennisboll eller liknande träs på. Sätt en fästanordning för ytterdörren, så att den inte blåser igen och klämmer häst och/eller den som leder.

    Stallets redskap hängs upp med spetsarna inåt.

    Boxgaller är en ständig källa till diskussion, både hästägare emellan och gentemot myndigheterna. Men antingen man har stående eller liggande galler måste de vara utformade så att varken hov, huvud eller käke kan komma i kläm eller fastna. 

    Ridsport digital

    99:- i månaden