Clinic
24 mars 13:31
Ridsportplus

Siggi Matt höll välbesökt clinic

KunskapEnergi och avslappning behövs båda två. Och börja rida pass tidigt i ryttarkarriären. Det var två av budskapen när Siggi Matt höll clinic i Finland.

Siggi Matt höll välbesökt clinic
Arnella Backlund och Siggi Matt med Katariina Koskela och Kvikur. Foto: Carla Atroshi

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Siggi Matt är en välkänd isländsk tävlingsryttare – han är flerfaldig världsmästare (i både sport och med VM-guld i avel) och han har över 100 isländska mästerskapstitlar. Han har varit en del av det isländska landslaget sedan 1993, endera som ryttare eller tränare. Första två VM-gulden vann han redan år 1995, i femgång och femgångskombination. Siggi Matt driver ett tränings- och försäljningstall tillsammans med sin fru, Edda Rún Ragnarsdóttir, på Fákur området i Reykjavík. Dessutom har de sedan år 2010 hållit i trådarna av den stora ridskolan Reiðskóli Reykjavíkur.

    Nu var Siggi Matt, eller Sigurður Vignir Matthíasson som han egentligen heter,och tre dagars clinic i Finland. Evenemanget hölls i det nya ridhuset på Fagur Islandshäststall. På lördagen red ryttarna framför en publik på 100 personer – garanterat en av de största islandshästclinicer som någonsin ordnats i Finland. Biljettförsäljningen måste stängas en vecka tidigare än planerat tack vare stort intresse – ännu fler ville komma på plats, men närmast på grund av parkeringsplatserna måste antalet besökare begränsas.

    Arnór(kopia)
    Arnór Dan Kristinsson red Spaði frá Skarði under helgen. Foto: Carla Atroshi

    Energi in, energi ut

    Siggi Matt undervisade på ett väldigt entusiastiskt sätt och använde sig även mycket av kroppsspråk. Ryttarna var allt mellan 13 och 50 år gamla och hästarna på olika utbildningsnivåer. Största delen av ryttarna jobbade med att förlänga överlinjen och med temat ”energy in, energy out”.

    På lördag eftermiddag red Siggi Matt Dýri frá Hrafnkelsstöðum 1, som både han och hans son, Matthías Sigurðsson, har tävlat. Med Dýri kunde han tydligt demonstrera vad han menade och hur viktigt det är att hästen är totalt avslappnad och pustar ut ordentligt innan man börjar någon form av samlingsarbete. Han jobbade länge från marken innan han satt upp på Dýri. Sedan började han rida den svarta valacken först i en längre skritt där han flyttade på hästen och hittade en bra böjning i hästens kropp. Därefter travade han lite lätt och satte sedan igång med töltarbetet – först i ett långsamt tempo i lång och låg form på olika stora volter, därefter ut på fyrkantsspåret med mer energi och samling. Han visade även fin tölt med fria tyglar där han lyfte händerna upp åt sidorna och slängde ”high five” i farten med publiken. Efter den fartfyllda visningen jobbade han tillbaka till en längre och lägre form i tölten.

    Det ska gå lätt att variera mellan olika samlingsgrader och ryttarna uppmuntrades att göra en tydlig skillnad med sätet då de ville ha en längre och lägre form. Siggi Matt var även noggrann med att händerna inte blev stumma, eller ridningen passiv. Han ville se att ryttaren provade sig fram och poängterade att misstag inte är så farliga.

    15fc4d60-ee3e-463c-8221-aade8fcec1f1(kopia)
    Foto: Carla Atroshi

    Publiken njöt av de fartfyllda lektionerna. Flera av ekipagen övade på passläggningar. För Siggi Matt är pass en gångart bland andra och han gör inte passridningen till en så stor grej. Han red själv riktigt bra pass första gången riktigt som 10-åring, och han gillade det mycket direkt. Siggi Matt red mycket pass med sin dåtida häst som hade en väldigt säker pass – han lärde sig också hur man kan rida riktigt fort. Siggi Matts bästa tips för kommande passryttare är att inte vara rädda för att rida pass, samt att börja rida pass i ett ganska tidigt skede av ryttarkarriären. 

    För övrigt var positiv energi, aktivitet och lekfullhet i ridningen genomgående teman under helgen.

    Seniorryttaren Stella Fältmarsch har tävlat länge på nationell nivå i Finland och hon hade med sig sin fyrgångsvalack, Amor frá Margrétarhofi.
    – Amor kom till Finland för ungefär två år sedan. Jag hittade honom då jag jobbade en stund på Margrétarhof på Island.

    Vad tyckte du om Siggi Matts undervisningsstil och vad tränade ni på?

    – Jag gillade mycket Siggis stil att undervisa. Han undervisade på aningen annat sätt än vad jag är van vid. Jag upplevde att det var mycket uppfriskande och just det jag behövde nu. Med Siggi fick vi verkligen komma ut från vår bekvämlighetszon. Vi övade bland annat på att öka energin i hästen samt att kunna ta ner energinivån. Ett väldigt viktigt verktyg inför framtiden, då målet är att lyckas på tävlingsbanorna. Härligt även att märka att Amor klarar av mycket och att man kan börja sakta men säkert kräva mera. Jag upplevde att jag fick med mig verktyg och självförtroende för framtidens träningar efter denna helg. 

    Stella_(c)sarifältmarsch(kopia)
    Stella Fältmarsch. Foto: Sari Fältmarsch

    Vad tänker du om konceptet att rida fredag och söndag utan publik och med stor publik på lördag?

    – Att rida inför större publik är alltid lite skrämmande, något vi övar på med Amor. Jag tycker att clinicer är utmärkta tillfällen att öva. Eftersom det alltid är lite spännande att rida inför publik var det trevligt att på fredagen och söndagen få börja och avsluta utan en större publik. Vi fick i lugn och ro lära känna varandra och så fick man se hur Siggi är och hur han undervisar. Att på lördagen rida inför en stor publik var inte lika skrämmande eftersom man visste lite vad som kommer.

    Öppenhet och nyfikenhet

    Efter lunch på lördag var det dags för en liten ”talkshow” i ridhuset. Siggi Matt blev intervjuad om bland annat de bästa stunderna han upplevt med hästar och publiken hade också möjlighet att ställa frågor till honom. Det var väldigt hjärtevärmande då han berättade om hur han sovit tio nätter i Fálki frá Sauðárkrókis box då hingsten som 4-åring var väldigt sjuk på grund av ett virus, och veterinärerna hade sagt att man kanske måste avliva hästen. Siggi Matt gav inte upp – han tog hand om hästen och som ett mirakel återhämtade sig hingsten. Rehabiliteringsprocessen var lång, men senare vann de VM-guld i femgång tillsammans.

    I träningen av hästarna ser han till att hästarna hålls positiva, reagerar lätt på hjälperna och har en god balans i gångarterna. Han tycker även att det är viktigt att ha ett öppet sinne i träningen och ändra planen vid behov.

    Då Siggi Matt fick om frågan vilken egenskap som uttrycker en duktig ryttare var det ett öppet och nyfiket sinne som han ansåg som det viktigaste. Han talade också mycket om hur viktigt det är att tro på sig själv och att allt är möjligt då man är färdig att jobba hårt för sina mål. Siggi Matts stora passion är att hjälpa ryttare att nå deras egna mål – han påpekade att det kan till och med ge mer glädje än att vinna själv.

    Talkshow_arnella_siggi(kopia)
    Siggi Matt och Arnella Backlund under talkshowen. Foto: Carla Atroshi

    Jenni Kurki är utbildad FEIF II-instruktör och unghästtränare från Hólar. Hennes passion är att utbilda och utveckla unghästar till bra ridhästar. Hon hade med sig det 7-åriga stoet Nellika fra Sommarbo (e Viking från Österåker, ue Thrymur från Järsta).
    – Jag har själv ridit in och skolat Nellika sedan början. Vi har tävlat en del förra sommaren för att hon ska få tävlingserfarenhet. Säsongen 2023 tävlade vi Fyrgång V1 och Tölt T1, och vann finskt mästerskapsguld i V1. I år är det meningen att börja prova femgångsklasserna, berättade Jenny.

    Vad fick ni träna på under helgen?
    – Nellika är ett energiskt och på ett positivt vis känsligt sto. Därför vill jag vara noggrann att passridningen inte skapar någon form av negativ energi och att jag kan ha bra kontroll över hurudan energinivån är i de olika gångarterna. Detta var vårt tema under lektionerna med Siggi – kontroll över energin i de olika gångarterna, samt passläggningsövningar. Tyngdpunkten låg på att kunna slappna av igen efter passen.  

    Vad tyckte du om Siggi Matts undervisningsstil?

    – Den starkaste minnesbilden fick jag av hans egna sätt att vänta att hästen pustar ut tre gånger innan det verkliga arbetet börjar. Han ville att hästens energinivåer skulle vara lätta att kontrollera – det ska gå att slappna av hästen och be om en mer avslappnad, lägre och längre form å ena sidan, och å andra sidan ska det vara lätt att öka hästens aktivitet och energi, vilket resulterar i lätthet, schwung och rytm i stegen. Det var en bra påminnelse om att avsluta påbörjade saker helt och hållet, och inte halvvägs. När man tränar ensam tenderar man att fastna i sina egna vanor, så det är viktigt att regelbundet få träffa en utomstående tränare. Det är trevligt att få nya perspektiv från olika tränare; det finns alltid plats för fler verktyg i verktygslådan. Min häst har bra vilja, så jag behövde inte väcka henne, men under kursen såg jag många andra hästar förbättra sin prestation avsevärt när de fick mer energi som ett tillägg till avslappning, och när även ryttarnas prestation förbättrades. 

    Vad tänker du om konceptet att rida fredag och söndag utan publik och med stor publik på lördag?

    – Konceptet var riktigt bra. Det var absolut till fördel både för tränaren, ryttaren och publiken att ekipagen hade hunnit bekanta sig med varandra en gång innan den offentliga clinicen. Arbetet kom igång smidigt och för varje häst hade Siggi redan en tanke om vilka områden som skulle fokuseras på.

    Fakta

    Ekipagen på clinicen

    • Saara Aahos och Lordi frá Hvolsvelli (e Þorsti frá Garði, u Eydís frá Stokkseyri
    • Riina Aahos och Strokkur frá Fagerbacka (e Röðull frá Holtsmúla 1)
    • Heidi Poukkanen och Darri frá Tjarnastöðum (e Aríon frá Eystra-Fróðholti, u Súla frá Varmalæk), samt Svarta-Perla frá Bjarkdalum (e Korgur frá Ingólfshvoli, u Halastjarna frá Vorsabæ II)
    • Arnella Backlund och Dýri frá Hrafnkelsstöðum 1 (e Barði frá Laugarbökkum, u Skyggna frá Hrafnkelsstöðum 1)
    • Jenni Kurki Nellika fra Sommarbo (e Viking från Österåker, ue Thrymur från Järsta)
    • Viola Pellinen och Blika frá Yläkylä (e Thór från Järsta)
    • Katariina Koskela och Kvikur frá Nautabúi (e Trymbill frá Stóra-Ási, u Filma frá Tunguhálsi II)
    • Viivi Kallio och Kyndill frá Lytingsstöðum (e Tígull frá Gýgjarhóli, u Ólympía frá Lýtingsstöðum)
    • Anna Hynninen och Bragur frá Seljabrekku (e Huginn frá Haga I, u Aría frá Steinnesi)
    • Anna Andersén och Áróra frá Aarnihaga (e Fengur frá Súluholti)
    • Stella Fältmarsch och Amor frá Margrétarhofi (e Ari frá Margrétarhofi, u Sál frá Margrétarhofi)
    • Arnór Dan Kristinsson och Spaði frá Skarði (e Arður frá Brautarholti, u Hringja frá Skarði)
    • Veera Sirén och Viktor frá Reykjavík (e Sveinn-Hervar frá Þufu í Landeyjum)

    Ridsport digital

    99:- i månaden