NaturAtt vara rädd om naturen borde vara självklart – men ibland uppstår ändå bråk mellan ryttare och markägare. Tänk till när du rider ut!
Sju saker att komma i håg när du rider i skog och mark
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
1 Allemansrätten gäller
Visst gäller allemansrätten även för ridning, men du som ryttare måste fortfarande visa hänsyn – du får nämligen inte rida där det finns risk att du skadar marken. Se till att rida på stigar och vägar med ett fast underlag.
2 Blöta marker
Var extra försiktig med var du rider under vår och höst. Då är det ofta blött och mjukt och det är därför större risk att hästen trampar sönder marken. Planera din ridtur efter årstiden.
3 Rid inte på odlad mark
Allemansrätten innefattar inte odlad mark. Det är förbjudet att beträda odlad gröda eftersom du riskerar att förstöra det som växer där. Ofta finns det vägar och stigar i anslutning, använd dem i stället. Tänk på att även en stubbåker kan vara insådd. Odlad vall ska bli mat åt djuren och även den är förbjuden att beträda.
4 Skriv avtal med markägare
Bedriver du inackorderingsstall och dina inackorderingar rider på någon annans mark? Självklart är det viktigt med dialog med berörd markägare – men det kan också vara läge att skriva avtal. Det efter en dom i Högsta domstolen från 1996 där det slogs fast att allemansrätten kan användas kommersiellt, men om verksamheten ger skador på naturen eller besvär för markägaren får arrangören inte längre utöva verksamheten på det sättet.
5 Kan finnas lokala förbud
Håll koll på om det finns lokala förbud för ridning. Det är inte helt ovanligt att det är förbjudet att rida på motionsspår och vandringsleder, men dessa förbud upprättas lokalt. Det finns alltså inget allmänt förbud mot att rida på motionsspår och vandringsleder.
6 Upprätta en bra skitvana
Att hästen bajsar på vägen är inte förbjudet i sig, men tänk på att gödslet kan bli problem för andra som går eller på andra sätt färdas på vägen. Vintertid speciellt, när det fryser till hårda farthinder. Ta därför för vana att alltid ta bort hästens högar från vägarna där du rider.
7 Kommunicera mera
Rider du mycket på någon annans mark? Prata med markägaren och för en dialog kring aktiviteten. Det minskar risken för missförstånd och konflikter.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 8/2024.
Följ Ridsport på