LagändringStraffen för de allvarligaste formerna av djurplågeri skärps och mindre allvarliga överträdelser ska leda till sanktionsavgifter i stället för böter.
Skärpta straff för djurplågeri

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Bakgrunden är en statlig utredning där man gjort en översyn av straffbestämmelserna i djurskyddslagstiftningen och det som rör djurplågeri i brottsbalken. Att få till stånd lämpliga och proportionerliga straffskalor vid brott mot djur, samt att överväga om andra sanktioner än straffrättsliga påföljder kan vara ett mer effektivt sätt att upprätthålla regelverket vid mindre allvarliga överträdelser av djurskyddsbestämmelserna har varit syftet.
Utredningens betänkande redovisades i februari 2020 och i juli 2021 lade regeringen fram en proposition, som det nu röstats om i riksdagen. De nya reglerna kommer att träda i kraft den 1 juli 2022.
Med dagens lagstiftning kan påföljden för de grövsta formerna av djurplågeri bli böter eller fängelse i högst två år – nu införs ett grovt djurplågeribrott i brottsbalken. Straffskalan är endast fängelse, som lägst sex månader och högst fyra år. Definitionen är att gärningen ska vara gjord med avsikt eller av grov oaktsamhet. Den ska ha inneburit allvarligt lidande för djuret, eller ha omfattat ett större antal djur, alternativt ha varit av särskilt hänsynslös eller farlig art.
För att effektivisera processen med de mindre allvarliga överträdelserna av djurskyddsbestämmelserna kommer nu överträdelser av vissa administrativa bestämmelser att leda till en sanktionsavgift istället för böter. Sanktionsavgiften ska hanteras av länsstyrelserna medan böter utdöms av en domstol.
Det handlar om ett förhållandevis fåtal regler i lagstiftningen av administrativ karaktär och omfattar exempelvis intyg, tillstånd, kompetensbevis och liknande när det gäller djurtransporter, avlivning av djur samt information vid försäljning/överlåtelse av djur.
Följ Ridsport på