Clinic
20 september 2022 06:05

SLU bjuder in till clinic med fokus på hästens mående

KunskapTisdagen den 27 september bjuder SLU in till en inspirerande clinic i samarbete med Skara Hästland. Evenemanget är en del av Smedjeveckan, SLU i Skaras populärvetenskapliga årliga höstevenemang som i år inriktar sig på hästens mående. I Axevallas körhall är alla välkomna att kostnadsfritt ta del av föreläsningarna, clinics och diskussioner.

SLU bjuder in till clinic med fokus på hästens mående
Rutiner och kultur kring hästhållning ska diskuteras. Foto: Istock

Smedjeveckans hästdag är en tradition sedan många år, som syftar till att sprida kunskap om häst baserad på forskning och beprövat erfarenhet. Årets tema ”varför mår våra hästar så dåligt när de har det så bra?” bjuder in till tankeställare och diskussioner om bland annat vilka fallgropar olika inhysningsalternativ har, om det är försvarbart att hålla hästar och hur man hanterar hästar som inte gillar varandra. På agendan finns både hullbedömning och bedömning av hästens mentala status.

– Vi hoppas att evenemanget inspirerar till diskussion och en vilja att lära mer, berättar universitetslektorn och etologen Anna Lundberg.

Varierat upplägg

Under dagen finns filosofen Petra Andersson, etologerna Anna Lundberg och Jenny Yngvesson, agronomen och foderexperten Hanna Lindqvist samt hästveterinären Nina Tomic på plats för att berika diskussionerna.

– Tanken är att dagen ska utformas i samverkan mellan åhörarna, hästarna och föreläsarna. Det kommer att vara en blandning av forskningsinformation, diskussion och praktiska uppvisningar.

Frågeställningarna är stora och kretsar kring hästvälfärd och vad som kan begränsa och berika hästens vardag. Oavsett om det rör sig om hullbedömning, utfodringsrutiner eller träning menar forskarna på SLU att ämnet bör lyftas även om det inte alltid finns konkreta svar.

– Det finns konkreta svar på väldigt många frågor, men det finns också ett behov av att utveckla ett reflekterande tänkesätt kring hästvälfärdsfrågorna och av att våga ifrågasätta ”gamla sanningar”, säger Petra Andersson.

Huvuduppgift för SLU

Att sprida forskningsinformation är en av SLUs viktigaste uppgifter och är vital för att hästhållare ska nås av den nya kunskapen och därmed tillämpa den. Clinic är en väg att nå ut, och förutom det etiska i att få en hästhållning efter hästens behov finns det flera vinster.

– Vi vill alla våra hästar väl och med ökade kunskaper har vi bättre förutsättningar att göra bra val och ställningstaganden. Det är viktigt att vi utgår från vad hästen är för en biologisk varelse, vad den är anpassad till. Genom att vi uppfyller hästens grundläggande behov har vi en bra grund att utgå ifrån när det kommer till träning och hantering. Om inte behoven av social kontakt, födosök och rörelse är tillgodosedda börjar vi på ”minus” med en häst som är stressad och frustrerad vilket innebär att den har sämre förutsättningar att lära och hanteringen kan innebära risker för både hästar och människor, poängterar Anna.

Vill du veta mer om evenemanget? Här hittar du mer information.