SM 2023Det var en rafflande stilpass med spänning in i det sista. I fyrgångsuttagningen fanns det flera spännande ekipage.
SM: Hemliga vapen och skrällar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
De första svenska mästarna är kårade på Himmelstalund och det var stilpassen som var grenen. Passen var, som vanligt, otroligt spännande. Som slutlig segrare i seniorernas stilpass stod Felix från Änghaga (f-10 e Vaki från Österåker u Freydís från Killebacken) med Vignir Jonasson i sadeln. På silverplats kom Elise Harrysson och med Lilja från Horshaga (f -09, e Þorvar frá Hólum, u Lóa frá Vatnsleysu) och bronsplaceringen gick till Gudmundur Einarsson och Draumur från Tängmark (f -14, e Döggvi frá Ytri-Bægisá I, u Vidja från Tavelsjö).
Linnea Blomgren och Bróðir fra Slippen (f-10, e Gjafall fra Katknøs, u Lóa frá Fjalli) som gör sin första säsong tog hem guldet i stilpass för young rider med poängen 6,63.
– Det var skitkul men så nervöst. Jag trodde jag skulle kräkas när jag red in på banan. Jag trodde jag skulle börja gråta och tänkte ”jag klarar inte den här pressen”, säger en glad Linnea Blomgren som berättar att känslan varit riktigt bra inför klassen.
– Han var så mjuk. Sen när vi närmade oss banan så började han tagga upp och det kändes som han tänkte ”it’s my time to shine” och då blev jag så nervös. Jag var så skakig när vi var färdiga.
Efter ritterna kom Linnea Vas, tränare och tidigare ägare till Bróðir, och berättar för Linnea Blomgren att guldet är hennes.
– Jag trodde inte på henne. De måste säga det i högtalarna för att jag ska tro på det. Jag skulle bara se detta som träning eftersom det är vår första säsong, så går det såhär bra. Det trodde jag inte.
Silvret i stilpass för young rider gick till Guðmar Hólm Ísólfsson Líndal med Boði från Åleby (f-08 e Isar frá Keldudal u Nótt från Knutshyttan) och bronset tog Tova Ivarsson och Tinna från Raudhetta gård (f-09, e Hrímur från Jupitertorp, u Prisma från Överåkra).
I juniorklassen var det två deltagande ekipage och vann gjorde Sara Gardarsdottir Hesselman med Herkúles från Knubbo (f -10, e Prins från Knutshyttan, u Hera från Knubbo) som därmed kunde titulera sig som svensk mästare i stilpass. Silvermedaljen gick till Siri Bastman med Balthasar från Stenbjar (f-06, e Falki frá Saudarkroki, u Lilja från Oviksfjället).
Rakt in i a-final
Det är svårt att nämna V1 för seniorer utan att ta upp Beatrice von Bodungen Thelin och Hörður frá Varmadal (f-10, e Leó frá Varmadal, u Eva frá Mosfellsbæ) som gör sitt första år som senior och med den äran. Ekipaget tog sig rakt in i a-finalen med poängen 7,30 före Jamila Berg Dibi på Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f-07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu) som hamnade på en femteplats i uttagningen med poängen 7,233.
– Det känns helt sjukt. Det känns jättekul att vara här och vara med och tävla. Men jag var jättenervös när jag skulle rida in på banan så jag kände knappt mina ben, säger Beatrice von Bodungen Thelin samtidigt som hon står och betar Hörður bakom stallarna på tävlingsplatsen. Hon hyllar sin häst som lugnt kopplar av efter sin prestation.
– Han är bara helt magisk.
Nervositeten till trots levererade ekipaget en jämn ritt med några få missar. På plats inför start har coachen Johan Häggberg funnits till hands.
– Vi har inte hunnit träna så mycket inför, jag har haft mycket i plugget med tentor och så. Men vi har haft lite kontakt via video, sen har han hjälp mig här igår och på framridningen. Han har varit ett bra stöd och peppat mig, vilket gör att man rider in med ett bra självförtroende på banan vilket gör jättemycket.
Beatrice von Bodungen Thelin studerar just nu till fysioterapeut och hon medger att det kan påverkat hennes ridning.
– Man tänker ju mycket på hur man sitter. Anna Stenbeck kommer till oss och gör behandlingar på hästarna, sen har jag också ridit lite för henne på senaste tiden. Hon håller på mycket med sits vilket har gjort jättestor skillnad. Så kombinationen mellan henne och Johan tror jag har gett jättemycket.
Du har hamnat över ekipage som Jamila Berg Dibi med Toppur och Jessica Rydin med Rosi, hur känns det?
– Det känns jättekonstigt. Jag är bara glad att vara med och att få rida en a-final med det startfältet känns helt sjukt. Jag ska bara njuta i finalen. Jag känner inte att jag har så mycket mer att bevisa.
Ekipaget startar också T2 under fredagen.
– Jag hoppas att det går bra men jag känner mig nöjd.
Rakt in i a-final och i topp i uttagningen landade Kristján Magnússon och Óskar från Lindeberg (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg). Ekipaget som gjorde sin andra tävling för säsongen fick poängen 7,533 med 8:or från flera domare i flera moment.
Andraplatsen delades mellan James Faulkner med Hálfmáni frá Steinsholti (f-11, e Abel frá Eskiholti II, u Birna frá Ketilsstöðum) som rider för Island och Katie Sundin Brumpton med Depill från Fögruhlíð (f-12, e Smári från Askagården, u Aleiga från Ekeby) som rider för Finland. Bägge ekipagen la sig på 7,433.
– Jag blev väldigt glatt överraskad, det är extra roligt för det är ju egen avel och det känns ju kul. Jag vet att vi har väldigt mycket mera att visa men det här var nog vårt mest jämna program och jag tror att det var det som belönades i dag fast vi kan vara ännu häftigare och ballare i gångarterna, säger Katie Sundin Brumpton och fortsätter:
– Vi hade en ganska katastrofal uppvärmning i dag. Ingenting kändes som att det var på plats, sen så bytte jag bett och då kändes det bättre.
Vad bytte du till för bett?
– Jag har ett sånt där guldkorn hemma. Det är ett stångbett från 60-talet i mässing, handgjort och väldigt vackert i mässing. Mamma har köpt det någonstans. Jag brukar inte rida på det men jag tog med mig det. Det kanske var det som behövdes idag.
Ekipaget hade en hel del otur på Nordiska mästerskapen på Åland i somras där Depill drabbades av en blödning på gaffelbandet och även vrickade sig.
– Han stod i nästan sex månader så han sattes igång i januari sakta. När jag red honom på clinicen i januari på Flyinge så red jag väldigt försiktigt och lugnt. Han hade bara varit igång i tre veckor. Så det har varit en rejäl uppförsbacke och han är ingen häst som mår jättebra av att bara skritta i sex månader. Han är stor och behöver komma igång i kroppen, sen hade vi corona däremellan så han har missat många viktiga år.
Med sig från dagens tävling tar hon med sig känslan av flyt.
– Jag hade samma utmaning med hans far. De är kaxiga samtidigt som de är väldigt blyga. Det har tar lång tid att att bygga upp deras självförtroende men idag provade jag en lite annan teknik att gå in med lite högre tempo och tog ner honom till kort tölt. Jag har varit lite för osäker själv för att göra det men det kändes som det var det han behövde, att komma in med lite mer självsäkerhet och ta för sig. Det var skönt att känna att det funkade.
Inför a-finalen känner sig Katie Sundin Brumpton nöjd. Fokus kommer ligga på att njuta av ritten.
– Jag tänker bara ha roligt. Han är den mest fantastiska hästen jag suttit på. Han har allt, han är snäll och försöker alltid göra sitt bästa. Så är det något väldigt speciellt eftersom jag format honom från grunden själv och har ridit båda hans föräldrar. Det är en väldigt speciell känsla.
På lördag tillkännages Finlands landslag till VM, vad tror du om dina chanser?
– Jag hoppas jag är med. Jag hoppas verkligen.
”Idag var vi som ett”
För young rider-ekipagen var det V1 som gällde under eftermiddagen. En som fick god utväxling på banan och tog sig till en andraplats i uttagningen var Lisa Edvardsson på Ferdinand frá Galtastöðum (f -11, e Hákon frá Ragnheiðarstöðum, u Lipurtá frá Brattholti) som gjorde sitt personbästa i grenen med poängen 6,867. Ekipaget slog också sitt personbästa i T1 tidigare under tävlingen.
– Jag har inga ord, säger en glad och rörd Lisa Edvardsson som berättar att hon grät av glädje ända från banan in i stallet efter sin ritt under torsdagen.
– Jag kan börja gråta nu, det är helt otroligt det här.
Uppladdningen inför torsdagens ritt blev också lite oväntad. När det var dags att sitta upp sprack ena stöveln.
– Det är helt ofattbart, vi försökte få ihop det men vi fick tejpa den och hoppades på det bästa. Men det var nog tur-tejp, skrattar Lisa som konstaterar att de tejpade stövlarna får hänga med till a-finalen som går under söndagen.
– Vi funderade på att köpa nya men det blir ju ovant så det blir nog samma stövlar på söndag.
Att ta sig till a-final var ingen självklarhet för Lisa som länge ledde klassen i ett starkt startfält. Lisa gör dessutom sitt sista år som young rider.
– Det är helt otroligt. Det är så många ekipage, som igår när jag fick 6,50 som personbästa och det räckte till en fjortonde plats. Vi ska bara ha kul och njuta av stunden på söndag.
Lisa har haft en speciell försäsong där möjligheten att träna för tränaren Kristján Magnússon varit begränsad.
– Jag bor ju uppe i dalarna och kan inte åka ner till honom träna hur ofta som helst och han kommer inte upp jätteofta till oss så jag har inte hunnit träna för honom så mycket heller på vårkanten. Så jag har för det mest ridit hemma själv, ensam. Jag är så stolt över att vi lyckats själva, helt otroligt.
Ferdinand kom till Lisa i januari 2022. Med hjälp av Kristján Magnússon och Gardar Gislason hittade de Ferdinand på Island.
– Första veckorna var det väldigt lugnt, mycket tölta på långa tyglar. Jag var väldigt försiktig med honom och det är jag än i dag. Jag rider inga höga hastigheter på honom egentligen i vardagsträningen. Det är bara någon gång ibland.
Träning varierat där vila och återhämtning är en viktig del.
– Sen har vi mycket pass där vi är ute och joggar på grusvägarna. Max en gång i veckan rider vi med lite mer tryck, ibland i ridhus, ibland ute och då och då på ovalbana.
Lisa beskriver Ferdinand som en snäll och känslig häst.
– Han är snäll, han heter ju Ferdinand. Men han är också känslig. Han är en schysst häst, men han är inte helt lätt att rida – det är inte bara att sätta sig på honom och tro att det ska gå bra. Han gör allt för en om man gör allt för han. Han är känslig så man måste kompromissa med honom. Men idag kändes det wow, idag var vi som ett.
I topp i grenen ligger Lára Gardarsdottir Hesselman med Álfur från Knutshyttan (f-11, e Prins från Knutshyttan, u Álfadis från Åleby) med poängen 6,967. Tredjeplatsen i uttagningen gick till Miina Sarsama med Freir fra Kaakkola (f-09, e Röðull frá Holtsmúla 1, u Freyja fra Terriniemi) som red för 6,833. På delad fjärdeplats inför a-finalen ligger Lowa Walfridsson med Seifur från Skälleryd (f -13, e Seidur från Gröna Gången, u Skrítla frá Neðri-Hrepp) och Klara Solberg med Sabrína frá Fornusöndum (f-11, e Ardur frá Brautarholti, u Gná frá Forsaeti) som bägge fick poängen 6,70.
Minna Gustavsson dubbeltoppade
I juniorklasserna var det dubbelt upp för Minna Gustavsson som ligger i topp i både T1 och T2 efter uttagningarna. I T1 är det tillsammans med Sæta från Rosenlund (f-09, e Landi frá Syðra-Skörðugili, u Brana från Stallgården). Ekipaget fick poängen 6,433. I T2 för junior leder Minna Gustavsson tillsammans med Konráð från Navåsen (f-11 e Kjarkur frá Egilsstaðabæ u Sprengja frá Krossi) som hon även toppade i uttagningen i V1 med under onsdagen. De fick 6,433 i T2.
Med sig till a-final i T1 får hon Sara Gardarsdottir Hesselman med Ómur frá Brimilsvöllum (f -07, e Sólon frá Skáney, u Yrpa frá Brimilsvöllum), Hilma Pettersson med Laukur fra Varmalaek (f-09, e Hófur frá Varmalaek, u Tilvera frá Varmalaek), Milla Bergqvist med Fljóð från Skaneyland (f -13, e Rökkvi frá Hárlaugsstöðum, u Lokkadís från Kåbäckängen) och Siri Bastman och Ísolfur från SundsbergKval (f. -15, e. Álfur frá Selfossi, u. Ísadóra från Karlsro, Knalta).
I juniorernas T2 var det totalt sex ekipage som gick till a-final eftersom det inte rids b-final i grenen. Utöver Minna Gustavsson och Konráð gick också Milla Nord på Mina från Westerlund (f-10, e Jór frá Kjartansstöðum, u Nína frá Kirkjubæ), Filippa Lindholm med Soldan från Edeby gård (f-08, e Sólfari från Oviksfjället, u Assa från Sundsberg), Olivia Agerhill med Yssa från Agersta (f -10, e Ómi från Stav, u Rós från Agersta), , Siri Bastman med Balthasar från Stenbjar (f-06, e Falki frá Saudarkroki, u Lilja från Oviksfjället) och Sara Gardarsdottir Hesselman med Herkúles från Knubbo (f -10, e Prins från Knutshyttan, u Hera från Knubbo).
Följ Ridsport på