Sport
9 juli 2023 19:40
Ridsportplus

SM: Skräll i V1-finalen & framtida grenbyte

SM 2023Söndagen var stekhet i flera aspekter på Himmelstalund. Det bjöds på riktiga rysare till finaler.

SM: Skräll i V1-finalen & framtida grenbyte

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Redan vid klockan 08.30 drog dagen igång på Himmelstalund och då visade termometern på drygt 20 grader så det blev varmt för alla ekipage på plats. Under söndagen red alla ålderskategorier i ett svep i respektive gren och först ut för dagen var T2.

    I juniorklassen var det Milla Nord på Mina från Westerlund (f-10, e Jór frá Kjartansstöðum, u Nína frá Kirkjubæ) som blev svenska mästare i grenen. Ekipaget som kom in som tvåa från uttagningen vann a-finalen med 6,167. Silvret gick till Olivia Agerhill med Yssa från Agersta (f -10, e Ómi från Stav, u Rós från Agersta) som red på poängen 6,0. Filippa Lindholm med Soldan från Edeby gård (f-08, e Sólfari från Oviksfjället, u Assa från Sundsberg) tog brons med poängen 5,667.

    I young rider-klassen var det hög nivå på alla ekipage på banan. Det blev slutligen Lowa Walfridsson med Seifur från Skälleryd (f -13, e Seidur från Gröna Gången, u Skrítla frá Neðri-Hrepp) som tog guldet med poängen 7,208. Silvret gick till Saga Berggren och Kolfinnur från Margaretehof (f-09, e Jarl frá Budardal, u Þalía frá Stokkseyri) som fick poängen 7,125. Trea och bronsmedaljör blev Tova Ivarsson med Dímon frá Laugarbökkum (f -13, e Barði frá Laugarbökkum, u Dröfn frá Höfða) på poängen 6,833.

    Mani Rosi 97
    Spännande T2-final.

    T2-finalen för seniorer blev en rysare och det var en final med flera fina prestationer. De regerande svenska mästarna Jessica Rydin med Rosi frá Litlu-Brekku (f -10 e Gígjar frá Auðsholtshjáleigu u Röskva frá Hólavatni) vann grenen 2022 med 8,17. I år höjde sig ekipaget till 8,25 men dessvärre räckte det inte till guld denna gång. Guldet gick istället till Máni Hilmarsson med Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum) som fick poängen 8,292. Ekipaget fick en 9,5 och fyra 9,0 i det första momentet.
    – Under uttagningen slog jag i staketet med foten och han blev lite rädd där – men det är sånt som händer, berättar Máni Hilmarsson om uttagningen som gav dem poängen 7,833.

    Det är roligt när man har starkt motstånd

    Máni Hilmarsson

    Det blev fyra hundradelar som skiljde mellan guld och silver. Publiken hölls på sträckbänken in i det sista.
    – Känslan inne på banan var jättebra. Lite varmt men annars var det jättebra, han kändes superbra. Det var en rolig final, det är roligt när man har starkt motstånd och att vi var så nära varandra poängmässigt, säger Máni Hilmarsson som också konstaterar att Gljátoppur tagit sitt första SM bra.
    – Han bryr sig inte så mycket, han är glad om han får sova och äta gräs.

    Mani Rosi 98
    Máni Hilmarsson med Gljátoppur frá Miðhrauni

    Ekipaget som gör sin första rejäla satsning på sporten i år hade ett enormt publikstöd. Den gula hingsten verkar redan dansat in i hjärtat på många.
    – Jag tror det är många som gillar honom men jag hörde ingenting. För mig var det helt tyst och jag var med hästen. Man är inne i sin egen bubbla.

    Bronset i klassen gick till Beatrice Von Bodungen Thelin med Hörður frá Varmadal (f-10, e Leó frá Varmadal, u Eva frá Mosfellsbæ). Ekipaget som tog SM-guld som young rider 2022 med poängen 7,25 levererade en fin a-final i T2 med 7,917. Bronset blev ekipagets första senior-medalj.

    9:or till Jamila Berg och Toppur

    Förmiddagen fortsatte med T1-finaler. Publikfavoriterna Jamila Berg Dibi på Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f-07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu) försvarade sin titel från 2022 och kan återigen titulera sig svenska mästare i T1. Ekipaget bjöd på en stabil a-final och vann stort med poängen 8,667. En minst sagt konkurrensmässig poäng med tanke på resultaten på det danska mästerskapen. Det var en rörd Jamila Berg Dibi som tog emot publikens hyllning vid prisutdelningen.

    Men det blev inte mycket firande direkt efter ritten, direkt efter var det dags för speedpass tillsammans med Blikka frá Þóroddsstöðum (f -06, e Kjarval frá Sauðárkróki, u Þoka frá Hörgslandi II) där ekipaget slutade på en sjätteplats. När Ridsport äntligen får tag i henne så har hon precis tagit emot silvret i fyrgångskombination.
    – Nu kan jag äntligen sätta mig och ta in allt. Det är helt fantastiskt. Hästen är grym, stark och gör mig aldrig besviken. Han är bara amazing. Jag kommer aldrig ha en sån här häst igen, säger hon.

    Jamila Berg Toppur 102
    Jamila Berg och Toppur visade var skåpet ska stå.


    Vad kände du när du red in i finalen idag?
    – Jag kände att jag ville visa det absolut det bästa han kan och kan vara. Jag ville visa publiken, domarna och mig själv vilken fantastisk häst det är. Han är stark, jämn och har erfarenhet.

    I den ökade tölten fick ekipaget genomgående 9,0 från alla domare för sin prestation. På frågan hur det känns att sitta på Toppur i en a-final i ökad tölt skrattar Jamila Berg Dibi till.
    – Det är bara gasa, håll i dig och gasa, säger hon med ett leende.

    Under söndagen var vädret tidvis riktigt varmt. Jamila Berg Dibi konstaterar att ekipagen ändå tagit värmen bra.
    – Klart att det kan påverka. Men Romme var nästan värre, då hade vi 35 graders värme och fick gå och ta vattenpauser mellan momenten. Jag tror det är värst för oss ryttare, hästarna tar det ganska bra.

    Årets intensiva SM har börjat gå mot sitt slut för Jamila Berg Dibi som nu kan andas ut.
    – Jag är hur nöjd som helst. Jag ska bara njuta av att kolla på a-finalerna nu, äta lunch och ta hand om hästarna.

    Närmsta veckan väntar aktiv vila för Toppur där skrittband och skritturer i skogen väntar bland annat.
    – Hästarna måste få vila efter såna här stora mästerskap, som mycket som man tar ut av dem.

    På frågan om det finns några fina Toppur-avkommor i stallet hemma och om några av de är aktuella för tävlingsbanan kommer det återigen ett stort leende från Jamila Berg Dibi som blixtsnabbt svarar:
    – Ja, det gör det.

    I stallet finns en 5-årig valack som köptes in som sex månaders föl.
    – Han är från Snararp. Han har fin mamma och jag tycker jättemycket om honom. Ellinor som jobbar för mig, startade honom i en T8 och då gick de ut på 6,80. Han känns lovande men han ska bli stark och så ska man hitta rätt gren till honom de första åren.

    Toppur är en familjeaffär. Även syster Johanna Berg har en fyrgångsvalack efter Toppur och även mamma Maria Berg har en hingst efter Toppur.
    – Han är superflott. Jag har sagt hela tiden att han är nästan bättre än Toppur. Så ni vet, säger hon.
    – Jag försöker ta honom hela tiden men jag tycker hon ska hålla hårt i den för han är något speciellt.

    Planen framöver för Toppur är att hingsten ska få betäcka mer och framöver kan ett grenbyte bli aktuellt.
    – Hålls Toppur fin och vill tävla, och vi inte bestämmer oss för att bara ta föl på honom nästa år så tycker jag han få gå T2 eller någonting, säger hon och lägger till med ett skratt:
    – Femgång kanske. Haha – Jag skojjar bara!

    Silvermedaljen i T1 gick till Ylva Hagander och Vogur från Fors Gård (f-10 e Arður frá Lundum II u Vepja från Fors Gård) som vann b-finalen. Ekipaget tog silvret med poängen 7,778.
    – Underbart! Vogur har svarat och varit med mig hela vägen. Jag hade inte kunnat drömma att ta mig hit, jag hade hoppats på en tredjeplats men detta kunde jag inte föreställa mig, säger Ylva Hagander strax efter prisutdelningen.

    Bronset för seniorerna i T1 gick till Katie Sundin Brumpton med Salvar frá Klukku (f -13, e Korgur frá Ingólfshvoli, u Salka frá Ingólfshvoli) som red på poängen 7,33.

    I young rider-klassen blev det Lára Gardarsdottir Hesselmann och Alfur från Knutshyttan  (f-11, e Prins från Knutshyttan, u Álfadis från Åleby) som vann T1-finalen. Ekipaget som gör sitt första år som young rider red på den fina poängen 7,056. Silvret gick till Klara Solberg och Sabrína frá Fornusöndum (f-11, e Ardur frá Brautarholti, u Gná frá Forsaeti) som red på 7,0. Vinnaren av b-finalen Matilda Leikermoser Wallin med Thór-Steinn frá Kjartansstöðum (f-09, e Vilmundur frá Feti, u Þota frá Hólum) tog sig ända till bronsplats med poängen 6,889.

    I juniorernas T1-final blev det  Sara Gardarsdottir Hesselman med Ómur frá Brimilsvöllum (f -07, e Sólon frá Skáney, u Yrpa frá Brimilsvöllum) som tog hem guldet med poängen 6,278. Silvret gick till Hilma Pettersson med Laukur fra Varmalaek  (f-09, e Hófur frá Varmalaek, u Tilvera frá Varmalaek) som fick poängen 6,167 och Hilma tilldelades även feather prize. Bronspengen gick till Siri Bastman och Ísolfur från SundsbergKval (f-15, e Álfur frá Selfossi, u Ísadóra från Karlsro, Knalta).

    Återigen spännande pass

    Efter töltfinalerna var det dags för speedpass och det var tight i toppen. Vann gjorde till sist Filippa Helltén med Óðinn from Inchree (f -07, e Glotti frá Sveinatungu, u Mýra frá Hallkelsstaðahlíð). Ekipaget tog guldet med tiden 7,51.
    – Det känns jättebra, det var så roligt. Jag vet ju hur snabba hästar det är här, Jag tänkte innan att placering ett till sex kan bli hur som helst. Men han är att lita på den här hästen, han går alltid att lita på, säger Filippa Helltén.

    Ekipaget försvarade sin titel från 2022 och det var tighta löp. Uppladdningen inför årets mästerskap är helt anpassad inför ”Jimmy” som är en av de bästa passhästarna i världen just nu.
    – Han blir väldigt pigg när jag rider så vi försöker jobba honom mycket från marken. Aidan, min sambo som äger honom, känner ju honom bäst så han jobbar honom mest från marken och jag på ryggen. Vi rider så lite som möjligt när vi är på ett mästerskap, vi rider bara när vi springer. Så resten är mycket promenader och att hålla honom lugn.

    En av de stora konkurrenterna är Gudmundur Einarsson med Draumur från Tängmark (f -14, e Döggvi frá Ytri-Bægisá I, u Vidja från Tavelsjö) som vann P1-klassen under lördagen. Under speedpassen blev det brons med tiden 7,89 för Gudmundur Einarsson och Draumur.
    – Gummi är en väldigt bra motståndare. Han är ju en legend och är alltid jättetrevlig, hjälpsam och stöttar en. Att bara kunna en dialog med honom och han stöttar och hjälper är jättebra. Jag tycker det är coolt att vi är på samma nivå som honom, säger Filippa Helltén.

    Filippa Hellten Odinn 105
    Filippa Helltén med Óðinn from Inchree

    Filippa Helltén tog sin andra medalj, under lördagen var det silver i P1.
    – Det är kul att få visa hur bra han är.

    Vad tänker du om VM?
    – Det hade varit så sjukt kul, vi har två NM-guld från förra året så det hade varit roligt att möta ytterligare hästar. Så det kan jag inte säga annat än att jag hoppas på, men det är ett väldigt tufft år. Väldigt tufft, med många bra hästar.

    Silvret gick till Caroline Agerhill och Júlía från Agersta (f -16, e Kjarval från Knutshyttan, u Electra från Agersta). som gick på tiden 7,85 sekunder.
    – Jag visste att det skulle kunna gå bra för jag vet att hon kan springa fort när allt funkar. Det var jätteroligt. Första löpet blev jag lite förvånad att starten var så snabbt inpå och andra löpet var jag mer förberedd, säger hon.

    Caroline Agerhill har fött upp silverhästen Júlia själv.
    – Vi rider bara våra egenuppfödda hästar och det är jättekul när man fött upp dem.

    Caroline Agerhill 104
    Caroline Agerhill.

    I young rider-klassen blev det återigen Joséphine Williams med Lér frá Valhöll (f-13, e Spuni frá Vesturkoti, u Embla frá Valhöll) som tog guld. Ekipaget sprang på tiden 7,92 sekunder. Inte långt efter på tiden 7,95 sekunder sprang silvermedaljörerna  Alicia Palm och Ljúfa från Ekeholm (f -15, e Mökkvi från Åleby, u Ástsæl från Majbacka). Bronsmedaljen gick till Inka Kelahaara och Bíða frá Ríp (f-04, e Ísar frá Keldudal, u Terna frá Rip) med tiden 8,14.

    I juniorklassen blev det Iris Roström med Arfur fra Steinskoti 1 (f-05, e Glóðar frá Reykjavík, u Gola frá Litla-Garði) som fick kalla sig svenska mästare. Ekipaget sprang på tiden 8,94 sekunder.
    – Första löpet satte vi en jättefin tid, i andra löpet försökte vi maxa och då blev det tyvärr uppslag på mållinjen. Men väldigt kul, berättar Iris Roström.

    18-åriga Arfur och Iris har hängt ihop i lite mer än tre år.
    – Det här är hans bästa tid han gjort vad vi vet, så det är roligt. Han är snäll och pigg.

    Tvåa och silvermedaljör blev Siri Bastman med Balthasar från Stenbjar (f-06, e Falki frá Saudarkroki, u Lilja från Oviksfjället) med tiden 9,01. Bronset gick till Sara Gardarsdottir Hesselman med Herkúles från Knubbo (f -10, e Prins från Knutshyttan, u Hera från Knubbo).

    En fyrgångsfinal att minnas

    Efter lunchen var det dags för fyrgång för alla åldersgrupper. Det blev kanske en av de mest spännande fyrgångsfinalerna på länge. Publikfavoriten Kristján Magnússon och Óskar från Lindeberg  (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg) fick problem i traven, ett problem som även drabbade Jessica Rydin med Rosi frá Litlu-Brekku (f -10 e Gígjar frá Auðsholtshjáleigu u Röskva frá Hólavatni) och i den ökade tölten så var det James Faulkner med Hálfmáni frá Steinsholti (f-11, e Abel frá Eskiholti II, u Birna frá Ketilsstöðum) som stötte på patrull när fuxen slog upp i galopp. Dessutom tyckte Katie Sundin Brumptons häst Depill från Fögruhlíð (f-12, e Smári från Askagården, u Aleiga från Ekeby) att skritt är en onödig gångart.

    Det var egentligen ett ekipage som höll sig på mattan under finalen: Beatrice von Bodungen Thelin och Hörður frá Varmadal (f -10, e Leó frá Varmadal, u Eva frá Mosfellsbæ) och det fick de utdelning för. Ekipaget tog hand om guldet med poängen 7,70 med 8:or i flera moment. Det var stående ovationer från stora delar av publiken när Beatrice von Bodungen Thelin och Hörður red in med segertäcket och dessutom tilldelades feather prize bland seniorerna.

    Silvret tog Ylva Hagander och Vogur som vann b-finalen även i V1, detta blev ekipagets andra silver under årets SM. Bronset gick till förhandsfavoriten Kristján Magnússon och Óskar som trots problem i traven hamnade på 7,033. Ekipaget hade höga poäng i töltmomenten med flera 8,5 och en 9,0.

    – Hörður är bara helt fantastiskt. Han gör allt jag ber honom om. Efter T2-finalen var han jättetrött, vi försökte spola honom massor gånger och han bara låg ner i hagen. Jag tänkte bara att vi skulle kämpa oss igenom den här finalen, säger Beatrice von Bodungen Thelin samtidigt som Hörður betar gräs vid sidan av ovalbanan.
    – Han löste det här jättebra och var jätteduktig. Han kändes inte alls så trött som jag trodde att han skulle göra.

    Beatrice von Bodungen Thelin berättar att hon red in i finalen med attityden att hon och Hörður bara skulle ha roligt.
    – Vi skulle få rida med alla de duktiga ryttarna som jag har sett upp till sen länge och bara rida en rolig final – och så slutar det såhär.

    Var du medveten under ritten hur det stod till med poängen?
    – Ja men jag kunde inte räkna ut att jag skulle ta hem det. Sen så sa de det alla andra och då blev jag jättechockad och började gråta. Jag kunde inte fatta det, jag kan fortfarande inte fatta det.

    2022 vann ekipaget V1-finalen för young rider på SM med poängen 7,03. Till årets final höjde de sig till 7,70.
    – Vi har tränat jättemycket på hans svagheter som till exempel skritten. Nu känns det som han behöver tränas lika mycket som han gjorde innan så jag rider honom inte så många dagar i veckan, jag rider bara tre-fyra dagar i veckan annars går han i hagen eller så hjälper min mamma mig att longera eller rida honom, så hon hjälper mig jättemycket. Sen rider vi ut mycket, rider ut på mycket på lösa tyglar och försöker hålla honom positiv och glad, berättar Beatrice von Bodungen Thelin.

    Vad gör ni när ni kommer hem?
    – Hörður ska bara få vila, äta gräs och godis. Jag ska åka och jobba på Falsterbo med ponnyridning, berättar Beatrice von Bodungen Thelin.

    Vad svarar du om du får frågan om att åka till VM?
    – Jag vet inte, jag har inte ens tänkt så långt, säger Beatrice von Bodungen Thelin.

    I young rider-klassen blev det Lára Gardarsdottir Hesselmann och Alfur från Knutshyttan tog sitt andra guld för dagen och nu kan titulera sig svenska mästare i V1 för young rider. Ekipaget red på 7,0. Silvret gick till Lowa Walfridsson med Seifur från Skälleryd (f -13, e Seidur från Gröna Gången, u Skrítla frá Neðri-Hrepp) som red på 6,767. Lisa Edvardsson på Ferdinand frá Galtastöðum (f -11, e Hákon frá Ragnheiðarstöðum, u Lipurtá frá Brattholti) tog dessutom brons och tilldelades dessutom Feather prize. Ekipaget fick 6,733.

    Bland juniorerna blev det Elsa Princis och Fleygur frá Skeiðvöllum (f-13 e Glitnir frá Eikarbrekku u Flugsvinn frá Holtsmúla 1) som blev svenska mästare i V1 för juniorer med poängen 6,167. I grenen blev det två silvermedaljörer som bägge hamnade på 6,133:  Isabella Larsson med Leo från Änghaga (f-12, e. Magnus fra Moselundgård, u Ástsæl från Aconcagua) och Minna Gustavsson med Konráð från Navåsen (f-11 e Kjarkur frá Egilsstaðabæ u Sprengja frá Krossi).

    Máni och Gljátoppur tog ytterligare ett guld

    Dagen avslutades traditionsenligt med femgången. Juniorernas a-final gick under lördagen. I young rider-klassen var det Tekla Petersson och Vatnadis från Noastallet (f -15, e Vaki från Österåker, u Isold från Hestwite) som tog hand om SM-guldet med poängen 6,762. Det var tight mellan silvret och bronset. Silvermedaljören Matilda Leikermoser Wallin med Kapall frá Kommu (f -08, e Álfur frá Selfossi, u Kjarnorka frá Kommu) fick poängen 6,286. Bronset gick till Amelie Segerström på Kopar frá Sunnuhvoli (f -06 e Álfasteinn frá Selfossi u Saga frá Litlu-Sandvík) som fick 6,262.

    Mani Gljatoppur 108

    I femgångsfinalen för seniorerna slog Máni Hilmarsson med Gljátoppur frá Miðhrauni till med ytterligare ett SM-guld. Ekipaget red för 7,738 i femgångsfinalen och deras starkaste moment var, inte helt förvånande, tölten. Silvermedaljen gick till  Caspar Logan Hegardt och Oddi från Skeppargården (f-08, e Aegir från Skeppargården, u Oddrún från Viarpshult) som red på 7,548 – en klar höjning från 2022 när de vann a-finalen i F1 med på 7,19. Bronset gick till Felix från Änghaga (f -10, e Vaki från Österåker, u Freydís från Killebacken) med Vignir Jonasson i sadeln. Ekipaget fick 7,381.

    Ridsport digital

    99:- i månaden