Sport
7 juli 2023 19:35
Ridsportplus

SM: Töltfest och flytt till Island

SM 2023Under fredagen reds töltgrenar för seniorer och där var det god konkurrens. Toppade uttagningen i T2 gjorde Jessica Rydin, men inte utan motstånd.

SM: Töltfest och flytt till Island

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    T2 för seniorer inledde fredagen på SM. Först ut i klassen var Berglind Rósa Gudmundsdóttir och Sær frá Ysta-Gerði (f-14 e Gangster frá Árgerði u Bára frá Hvoli). Ekipaget red på 7,433, ett resultat som höll ända in i a-final i form av en femteplats. Femteplatsen delas med Caspar Logan Hegardt och Oddi från Skeppargården (f-08, e Aegir från Skeppargården, u Oddrún från Viarpshult) som red på samma poäng, vilket alltså är poängen som krävdes för att ta biljett rakt in i a-finalen i år. En liten höjning från 2022 där det krävdes minst 7,27 för att ta sig rakt in i a-final.

    In i a-finalen, på en fjärdeplats i uttagningen, kom också skrällekipaget  Beatrice von Bodungen Thelin och Hörður frá Varmadal (f -10, e Leó frá Varmadal, u Eva frá Mosfellsbæ) som i fredagens T2-uttagning red på 7,567. Trea i uttagningen blev Eyjolfur Thorsteinsson och Prímadonna från Dahlgården (f-11, e Hraunar frá Efri-Raudalaek, u Brynja frá Glaesibae) som red på poängen 7,8. Inte långt från poängen 7,83 – poängen som gav dem NM-brons 2022.

    Och 7,83 var precis den poäng som Máni Hilmarsson med Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum) landade på. Ekipaget hade en stark inledning i programmet med fyra 9,0 och en 9,5 i första momentet. I det lösa tygel-momentet blev det en miss vilket kostade ekipaget förstaplaceringen i uttagningen men väl värdig andraplacering.

    Överst i resultatlistan i T2 efter uttagningen är de regerande svenska mästarna Jessica Rydin med Rosi frá Litlu-Brekku (f -10 e Gígjar frá Auðsholtshjáleigu u Röskva frá Hólavatni). Ekipaget red i år på 8,067.
    – Det var stabilt men vi kan mycket mer. Vi började programmet med en bajs vilket gjorde att vi kom lite i obalans, vi hämtade inte helt hem det. Men jag är nöjd.

    Jessica Rydin, som blev mamma för fem månader sen, konstaterar att försäsongen sett annorlunda ut än tidigare år.
    – Jag kom upp i sadeln för drygt tre månader sen. Jag hade en ganska tuff förlossning och det tog lite längre tid att komma igång igen än jag hade önskat så vi har bara ridit än tävling innan i år.

    Det har varit ganska utmanande

    Jessica Rydin

    Jessica konstaterar att det blev en tuff period att komma upp i sadeln igen efter förlossningen.
    – Det har varit svårt, jag är mycket svagare än jag trodde. Magmusklerna har inte riktigt läkt ihop som de ska och jag har även haft problem runt snittet – jag akutsnittades. Det har varit ganska utmanande. Jag har haft och har ganska ont, säger Jessica som också medger att det varit en utmaning mentalt.

    – Jag har varit ganska ledsen över att min kropp inte funkat så jag är glad över den här uttagningen och glad att jag ens kan rida. Jag är jätteglad för min häst som ställer upp för mig, han är superschysst och ställer upp även om jag inte kan hjälpa honom på de sätt jag brukar.

    Under NM 2022 kom ekipaget till en femteplats i a-finalen, kort efter NM berättade Jessica om sin graviditet.
    – Det kanske var den största lärdomen för mig, jag pressade mig igenom ganska mycket smärta, illamående – kanske pressade mig själv lite hårt vilket inte blev till det bättre, säger hon samtidigt som hon understryker att mästerskapet gjorde att hon och ”Rosen” kom närmare varandra.
    – Man får med sig erfarenheter från alla stora mästerskap.

    Istället för ridning har det blivit mycket jobb från marken för att hålla Rosi i form. Fokuset har legat på att stärka upp de små musklerna. Ett program utformat av en equiterapeut med övningar för att få hingsten att koppla på de små muskelgrupperna istället för de stora har gett resultat menar Jessica.
    – Han är i fin form, men har kanske något sämre kondition. Men han känns starkare och mjukare än vad han varit tidigare tycker jag.

    I år har Jessica och Rosi fått ett rejält motstånd i form av Máni Hilmarsson med Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum). På ÖSM hamnade Jessica och Rosi på en andraplats i a-finalen.
    – Det är jättebra motstånd – som det ofta är i T2. Jag gillar bra motstånd: Är de bra – då får jag blir bättre.

    Hur tänker du kring VM?
    – Jag har inte tänkt så mycket på det, jag är fortfarande lite i min bebisbubbla. Jag ville göra ett jättebra T2-program på SM för han är värd det – sen har jag inte tänkt så mycket mer. Men han är i fint skick, det hade varit jättekul att rida ett VM. Om jag får frågan att starta ett VM så blir det något att ta ställning till om jag kan göra ett fullgott VM för det vill jag. Men han har aldrig varit såhär bra som han är hemma på träningar så det är klart att det finns ett hopp.

    På tal om VM, hur mår VM-hästen Jorik?
    – Han mår prima. Jag har inte kunnat rida så mycket men han har fått en ny kompis som är ute och springer med honom, alltså springer bredvid honom. De är ute två timmar och springer och betar. Så han är glad som attan, han ville gärna gå på hästtransporten nu när jag skulle lasta på Rosen inför SM.


    Flyttar till Island

    T1-uttagningen bjöd på en riktig töltfest. Lägsta poäng för att ta sig rakt in i a-final på SM 2023 blev 7,50. Leder efter uttagningen gör Kristján Magnússon och Óskar från Lindeberg  (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg) som gick ut sist i klassen för att jaga ikapp Jamila Berg Dibi på Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f-07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu) som ledde klassen. Poängen 8,30 la Kristján Magnússon och Óskar i topp till publikens applåder. Jamila Berg Dibi och Toppur landade strax efter på poängen 8,267.

    På delad tredjeplats med poängen 7,767 ligger Eyjólfur Thorsteinsson på Háfeti frá Úlfsstöðum (f.-03, e Kolvakur frá Syðri-Hofdölum, u Harka frá Úlfsstöðum) och James Faulkner med Hálfmáni frá Steinsholti (f. -11, e Abel frá Eskiholti II, u Birna frá Ketilsstöðum).

    På delad femteplats i uttagningen kom Vignir Jonasson med Fengur från Backome (f-11, e Álfur frá Selfossi, u Fjóla frá Kirkjubæ) och Elsa Mandal Hreggvidsdóttir med Leistur från Toftinge (f -09, e Reynir frá Hólshúsum, u Nál frá Laugabóli). Bägge ekipagen fick poängen 7,50 som var personbästa för Elsa Mandal Hreggvidsdóttir och Leistur.
    – Jag är otroligt nöjd med min ritt. Det var en sån ritt som jag känt länge finns där och att få visa det här på SM känns otroligt kul, säger Elsa Mandal Hreggvidsdóttir.

    Ekipaget startade uttagningen V1 under torsdagen där de nådde en poäng på 7,0 vilket gav plats nummer tolv i resultatlistan.
    – Jag kände då att vi skulle kunna sätta det här töltprogrammet som vi satte idag. Jag var väldigt taggad och nervös, men det blev en bra kombination och sen bara körde vi.

    Under ritten hade ekipaget ett fint stöd från publiken som applåderade och hejade fram ekipaget.
    – Det var peppande, det var jättekul.

    3b3a4625bild
    Elsa Mandal Hreggvidsdóttir med Leistur från Toftinge  Foto: Photohestur / Sabina Svenningsson

    Ekipaget har hängt ihop i sex år.
    – Jag har kämpat med den här hästen länge och inte riktigt haft någon annan häst som tagit vid så det har blivit att jag nött på lite längre med honom än jag hade tänkt och tränat honom väldigt mycket. Det är otroligt kul att det ger resultat och idag kändes det som att allt vi ville föll på plats, säger Elsa som berättar att en av Leisturs utmaningar har varit den korta tölten,
    – Jag tror att han blivit äldre, blivit mycket tränad och fått en helt annan styrka i kroppen som gör att han orkar på ett annat sätt. Så nötande ger resultat.

    Ekipaget har tagit sig till a-finalen som går under söndagen på Himmelstalund. Starten kanske blir den sista för ekipaget. För Elsa hägrar nämligen en flytt.
    – Jag ska flytta till Island ett år och jobba på gården Fet på södra Island. Från i höst och över Landsmót för att lära mig mer och träna bra hästar. Jag vill vara i en miljö där jag kan utvecklas, berättar hon för Ridsport.
    – Det kanske blir vår sista start så det var mycket känslor på banan idag.

    Tankarna på att flytta till Island har funnits en period och nu gjorde hon slag i saken.
    – Jag vill fortsätta utvecklas som hästmänniska och ryttare. Nu är jag avelsdomare också och då är det viktigt att vara i en miljö där man ser och rider mycket bra hästar. Sen har jag en son som är fem år och har ett år kvar i förskolan så det var lite ”nu sticker jag innan han börjar skolan”. Sen känns det inte som man kan hålla på så.

    I topp med 7,1

    Tekla Petersson och Vatnadis från Noastallet (f -15, e Vaki från Österåker, u Isold från Hestwite) toppade F1-uttagningen för young rider med poängen 7,10. Ekipaget fick 8,0 från en domare för sin tölt och fick också 7,5 för flera moment av domarna.

    Tvåa i uttagningen blev Tova Ivarsson med Glaumur frá Geirmundarstöðum (f-10 e Spuni frá Vesturkoti u Súla 914 frá Búðarhóli) som red på 6,60, i jämförelse med ÖSM där de bland annat red på 6,14. Tredje ekipage in i a-finalen blev Amelie Segerström på Kopar frá Sunnuhvoli (f -06 e Álfasteinn frá Selfossi u Saga frá Litlu-Sandvík) med poängen 6,533, därefter på en fjärdeplacering kom Matilda Leikermoser Wallin och Kapall frá Kommu (f -08, e Álfur frá Selfossi, u Kjarnorka frá Kommu). Sista ekipage in i a-finalen i F1 young rider blev Guðmar Hólm Ísólfsson Líndal med Boði från Åleby (f-08 e Isar frá Keldudal u Nótt från Knutshyttan) som tog silver i stilpassen under torsdagen.

    Första löpen i P1 och P3

    Under fredagskvällen så var det dags för de första löpen i 250 och 150 meter pass. I P1 senior är det Gudmundur Einarsson med Draumur från Tängmark (f -14, e Döggvi frá Ytri-Bægisá I, u Vidja från Tavelsjö) som ligger i täten med 22,48 sekunder före Daniel Ingi Smárason och Hrafn frá Hestasyn (f-11 e Forseti frá Vorsabae II u Dukka frá Borganesi) som fick tiden 22,82 sekunder. På tredjeplats efter de två första löpen ligger Filippa Helltén på Ódinn from Inchree (f-07 e Glotti frá Sveinatungu, u Mýra frá Hallkelsstadahlid). De fick tiden 23,38 sekunder inför lördagens två starter.

    Gummi Einarsson Draumur Från Tängmark 161
    Gudmundur Einarsson med Draumur från Tängmark möter Daniel Ingi Smárason och Hrafn frá Hestasyn.

    Bland young rider-ryttarna är det Joséphine Williams med Lér frá Valhöll (f-13, e Spuni frá Vesturkoti, u Embla frá Valhöll) som sprang på de snabbaste tiderna i P1 för young rider. De nådde tiden 23,17 sekunder. På andraplats ligger just nu Alicia Palm och Ljúfa från Ekeholm (f -15, e Mökkvi från Åleby, u Ástsæl från Majbacka) på tiden 23,37 sekunder. Trea inför lördagen ligger Tova Ivarsson och Tinna från Raudhetta gård (f-09, e Hrímur från Jupitertorp, u Prisma från Överåkra).

    I P1 junior är det två deltagare och där leder Sara Gardarsdottir Hesselman med Herkúles från Knubbo (f -10, e Prins från Knutshyttan, u Hera från Knubbo) med tiden 25,84 sekunder.

    Sista klassen för dagen var pass 150 meter där det var 16 startande i seniorklassen, tre i young rider-klassen och tre startande i juniorklassen.

    Leder seniorklassen gör Frida Lindström med Benni från Knutshyttan (f -10, e Vaki från Österåker, u Brún frá Kúskerpi) på tiden 16,06 sekunder.

    Ester Östberg med  Nestor frá Kjarnholtum I (f-05 e Kjarni frá Þjóðólfshaga u Gæja frá Kjarnholtum I) leder young rider-klassen med tiden 17,69 sekunder. I juniorklassen är det Olivia Agerhill med Yssa från Agersta (f -10, e Ómi från Stav, u Rós från Agersta) som ligger i topp med tiden 16,76 sekunder.

    Ridsport digital

    99:- i månaden