Sport
11 mars 15:23
Ridsportplus

Snart kan Sverige ha sina första gæðingalistdomare

UtbildningUnder denna vecka går Meistaradeild in på årets fjärde deltävling. Grenen är gæðingalist och inte mindre än tio svenskar kommer vara på plats för domarexamination i grenen.

Snart kan Sverige ha sina första gæðingalistdomare

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Grenen lanserades i Sverige under Wångendagarna i oktober 2023. Samtidigt pågick två dagars utbildning för de tio aspiranter som anmält sig till domarutbildningen i grenen.

    – I Sverige har vi bra förutsättningar, bland annat för att de tio som gick ridlärare IV-utbildningen har tränat på grenen eftersom gæðingalist är med i ridlärare IV-examination, berättar Ulrika Backan, ridlärare på Wången som både deltog på ridlärare IV-utbildningen och nu slipar ögat inför Islandsresan och examinationen till gæðingalistdomare.
    – Vi sitter och dömer tillsammans nästan varje kväll.

    Höga förkunskapskrav

    För att vara kvalificerad för gæðingalistdomarutbildningen är bland annat ett förkunskapskrav att man är ridlärare III eller högre, något som Ulrika tänker har stor betydelse i gæðingalist där allt från skolor till gångarter ska bedömas.

    022-ulrika-backman-350x225
    Ulrika Backan. Foto: Wången

    – Grenen kräver goda kunskaper i att kunna bedöma rörelser och identifiera korrekta skolor.

    Nyligen fick deltagarna tillgång till den första upplagan av tävlingsreglementet översatt till engelska.

    – Som i alla domarutbildningar handlar det mycket om att lära sig vad kriterierna är och att förhålla sig till guidelines.

    Ett steg närmare tävlingar i svensk regi

    Inför de två första utbildningsdagarna i samband med Wångendagarna hölls en digital träff, och samma upplägg följer inför den fas som nu drar i gång. Inför Islandsresan hålls en digital träff, väl på plats på Island rör det sig om både utbildning och flera olika delmoment i examinationen. Det handlar om ett praktiskt prov, ett bedömningsprov på video och sist men inte minst – ett skarpt bedömningsmoment där aspiranterna ska bedöma ett antal hästar på Meistaradeild.

    – Jag hoppas att det är några som klarar det, säger Ulrika.

    I Sverige finns ett stort intresse för grenen och Ulrika berättar att efterfrågan är stor både gällande föreläsningar och att anordna tävlingar. Med godkända domare faller ytterligare en del i pusslet på plats för att ta grenen till Sverige.

    – Man har sett att det är en tävlingsform många tycker är intressant och som dessutom kan få flera positiva effekter i form av att inspirera till att vidareutbilda sin häst för att nå nästa nivå. Det finns tre nivåer där varje har tydlig koppling till hästens utbildningsstatus, förklarar Ulrika och avslutar:
    – Förhoppningsvis kommer man kunna anordna grenen redan i år. Vi måste hitta ett svenskt, inofficiellt system med kanske en domare till en början. Jag tror att det är helt rätt strategi att dra i gång även om allt inte är på plats ännu.

    Ridsport digital

    99:- i månaden