Nyheter
23 november 2022 06:58
Ridsportplus

Spattforskning prisas

StudierStiftelsen Hästforsknings priser till Årets hästforskningsprojekt och Årets hedersomnämnande är utdelade. En forskning som prisas är en studie om spatt.

Spattforskning prisas
Hingstar mellan 5-12 år måste ha en godkänt spattröntgen för att få användas i avel. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stiftelsen Hästforsknings priser till Årets hästforskningsprojekt och Årets hedersomnämnande ska premiera projekt som bidragit med tydlig nytta för näringen. I ett pressmeddelande berättas nu vilka som har fått priserna i år då vinnarna uppmärksammades under Hippocampusdagen i fredags.

    Priset Årets hästforskningsprojekt går till ett samverkansprojekt mellan Norge och Sverige. Projektet leds av Kristin Olstad, Norges miljö- og biovitenskapelige universitet, och Kerstin Hansson, Sveriges Lantbruksuniversitet, för deras projekt Blodtilførselen til vekstbrusken i glideleddene, med relevans for utviklingssykdommer og spatt.

    Projektet har utvärderat nya och mer detaljerade analysmetoder när det gäller utveckling av spatt över tid, men även kommit fram till resultat som tyder på att spatt skulle kunna vara associerat till tidiga avvikelser i blodtillförsel av området redan hos föl, i likhet med osteochondros.

    ”Stor påverkan”

    – Dessa utvecklingssjukdomar har stor påverkan på hästars benhälsa och välfärd. Med ökad kunskap kring störningar av benets utveckling ökar också förutsättningarna för att kunna förebygga dem i framtiden, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning, i pressmeddelandet.

    Årets hedersomnämnande gick till ett annat svensk-norskt samverkansprojekt lett av forskarna Maria Löfgren, SLU/Flyinge, och Cathrine Fjordbakk, NMBU, för deras projekt Medicintekniska produkter – innehåll och effekt på ledinflammation.

    Ingen effekt

    De har utvärderat Autologt konditionerat serum, en vanlig behandling vid ledinflammation hos häst. Resultaten visar att dessa behandlingar inte har någon antiinflammatorisk effekt på inflammerade broskceller och inte heller någon återuppbyggande effekt på skadat ledbrosk.

    – Studiens resultat är viktiga i arbetet för ökad djurvälfärd då hästar inte bör utsättas för svagt underbyggda behandlingar med tveksam effekt, säger Lina Bengtsson.

    Priserna består av ett stipendium på 25 000 kronor samt diplom.

    Mer information om båda projekten går att läsa på Stiftelsen Hästforsknings webbplats.

    Jubileumsläsning: Forskning om hästens väl (15)

    Ridsport digital

    99:- i månaden