Nyheter
14 mars 11:19
Ridsportplus

Spelet Star Stable anmäls: ”Lurar barn på pengar”

KO-anmälanI en granskning har organisationen Sveriges Konsumenter tittat närmare på 40 av de mest populära spelen som går att ladda ner i Apples och Googles appbutiker - bland dem finns hästspelet Star Stable, riktat till barn, som nu anmäls till Konsumentombudsmannen.

Spelet Star Stable anmäls: ”Lurar barn på pengar”
Svenska Star Stable spelas av barn världen över. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Bland de granskade spelen innehåller fler än 75 procent köp inne i appen, samtidigt som flera av dem rekommenderas från tre års ålder. Enligt marknadsföringslagen får inte barn utsättas för direkta köpuppmaningar inuti spelen.

  – Det är riktigt dåligt att det ser ut på det här sättet. Spelen lockar in barn och föräldrar eftersom de är gratis, men väl inuti spelet finns ingen hejd på vad spelföretagen försöker kränga på en, säger Sinan Akdag, expert på digitala konsumentskyddsfrågor, i ett pressmeddelande.

  Star Stable, ett populärt spel där du kan skapa din egen hästvärld, är ett av två spel som organisationen undersökt ingående. I granskningen har man kommit fram till att ”spelet bryter mot god marknadsföringssed, eftersom barn som spelar spelet möts av direkta köpuppmaningar och vilseledande användning av låtsasvaluta”. Star Stable har nu anmälts till Konsumentombudsmannen.

  – Det här handlar inte om någon vänlig lektion i privatekonomi, utan om vuxna människor som lurar barn på pengar, säger Sinan Akdag.

  Läs mer om Sveriges Konsumenters granskning

  Ridsport digital

  99:- i månaden