JulstämningDet börjar bli en tradition, det ridande luciatåget som går genom byn Hassela i Hälsingsland.
– Det är så mysigt för alla, säger Elin Östberg, intitiavtagare.
Stämningsfullt luciafirande till häst i Hassela
I helgen som gick skred ett ridande luciatåg genom byn Hassela i Hälsingland.
– Det var fjärde året som vi gjorde detta. Under 2020 var det inget luciafirande på grund av coronarestriktionerna och då var det en kvinna på byn som la ut ett inlägg på sociala medier där hon skrev att hon var sur på att det inte var något luciatåg i kyrkan och så skrev hon ”tänk om man ändå kunde få se ett ridande luciatåg”. Då svarade jag lite spontant att ”du ska få se ett ridande luciatåg”, berättar Elin Östberg, initiativtagare i luciafirandet, som också driver Storskogens hästturer och Halls gård.
Hon samlade ihop ett gäng och de la upp en rutt med hänsyn till dåvarande restriktioner som bland annat innefattade att det inte fick vara folksamlingar.
– Vi fick en chock när vi gick genom byn, sammanlagt var det flera hundra personer som stod längs vår väg. Vi bara grät och sa ”det är inte sant”, sen har vi fortsatt med traditionen, säger Elin.
I år gick 25 personer och sju hästar med i luciatåget.
– Det är en ledare till varje häst eftersom ryttaren bär en fackla. Sen ställer vi upp oss framför kyrkan och sjunger. I vanliga fall brukar kyrkokören sjunga men de var upptagna på annat håll så i år sjöng vi själva plus att vi bad publiken sjunga med. Det var jättemysigt.
Rutten är 2,5 kilometer lång och i år fick de yngre deltagarna i tåget, tomtenissarna, ansluta senare. Vilket gjordes som en liten föreställning när publiken fick hjälpas åt att ropa på tomtenissarna.
– Vi upptäckte förra året att det blev lite långt för de yngsta, men då hade vi också Prins från Wreta i täten. Jag kan säga att det går fort även i skritt när man sätter en passhäst i täten. I år hade vi istället en av turridningshästarna (e Toppur) i täten.
Följ Ridsport på