Avel
4 juli 2023 06:15
Ridsportplus

Starka stolinjer blev brytpunkten för Smedjan

Svensk avelBröderna Mótor och Merkur från Smedjan är de högst bedömda svenskfödda hingstarna i sin respektive ålderskategori hittills i år. Vi har pratat med Jesper och Pernilla Eurenius på Smedjans islandshästar om deras framgångsrecept.

Starka stolinjer blev brytpunkten för Smedjan
Jesper och Pernilla Eurenius årets avlare

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De står bakom Mótor från Smedjan (f-18, e Viking från Österåker, u Minning från Margaretehof) och Merkúr från Smedjan (f -17, e Álfur frá Selfossi, u Minning från Margaretehof) som hittills är den högst bedömda 5-åriga respektive 6-åriga hingsten i Sverige i år. Mótor med en totalbedömning på 8,17. 9 för proportioner och 8,5 för ridbarhet och helhetsintryck och Merkúr från Smedjan med en totalbedömning på 8,23.

    Men det är långt ifrån första gången Jesper och Pernilla Eurenius på Smedjans islandshästar får avkastning. 2021 blev Mósart från Smedjan (f-12, e Viktor fra Diisa, u Minning från Margaretehof) blev årets högst bedömda svenskfödda häst med sin totalpoäng 8,44 varav 9 för pass och spirit. Smedjans avel står också bakom Gorm från Smedjan som tävlades av Felicia Lindblom och som deltog på NM 2016 under isländsk flagg och Mói från Smedjan (f -10, e Hrannar von Svaða-Kol-Kir, u Minning från Margaretehof) som är SM-aktuell tillsammans med Louise Josefin Thilander.

    Paret Jesper och Pernilla Eurenius firar 20 år som uppfödare nästa år och sedan starten 2004 har paret fött upp närmare 40 hästar.
    – Jag hade islandshästar när jag träffade Pernilla och tyckte det var kul med avel. Så när vi flyttade ihop började vi föda upp hästar relativt snart, berättar Jesper.

    De första åren avlade de relativt småskaligt, till dagen då de valde att växla upp.
    – Brytpunkten var när vi flyttade till den gård vi bor nu, då bestämde vi oss för att bara avla på första klass-ston. Vi hade avlat lite på obedömda ston och lite andraklass-bedömda som alla hade lite för- och nackdelar, men ändå tillräckligt många fördelar för att avla på dem, säger Jesper.

    Moi1
    Louise Josefin Thilander och Moi startar F1 på SM i år. Foto: Amanda Jönsson

    Skiftet

    Beslutet till att införskaffa ett bättre stomaterial kom att bli en riktig gamechanger för parets avel.
    – Vi tyckte det blev för mycket upp och ner med de obedömda stona. Det är inget problem att välja bra hingstar men man får inte glömma att ston har så stor påverkan på sina avkommor. Vi märkte snabbt att vi började lyckas när vi fokuserade mer på riktigt bra ston.

    Stoet Gullborg frá Dallandi (f-99, e Odur frá Brun, u Gnótt frá Dallandi) köptes in. Ett sto efter välkände Oður frá Brún (f-89, e Stigur frá Kjartansstödum, u Ósk frá Brun) som lämnat bland annat Aron frá Strandarhöfdi (f-98, u Yrsa frá Skjálg) och Hrydja frá Hvoli (f-98, u Elding frá Vididal) som i sin tur är mor till Atlas frá Hvoli (f-10, e Seidur frá Flugumýri II). Gullborgs mamma Gnótt frá Dallandi (f-92, e Orri frá þufu i Landeyjum, u Gróska frá Saudarkroki) är också mor till Gumi frá Dallandi (f-04, e Aron frá Strandarhöfdi) som tävlats av Anne Fornstedt och numera tävlas av Oskar Fornstedt.

    Gullborg sattes i träning och visades av Vignir Jonasson och sattes direkt i avel där hon bland annat fick avkomman Golíat från Smedjan (f-11, e Viktor fra Diisa) som bedömdes till en total på 8,12.

    Ytterligare ston köptes in från Island. Stona þota frá Flagbjarnarholti (f-05, e Borði frá Fellskoti, u þyrla frá Ragnheiðarsstödum) och Freyja frá Flagbjarnarholti (f-06, e e Orri frá þufu i Landeyjum, u Krás frá Laugarvatni) som härstammade från samma stolinje köptes in som föl. þota frá Flagbjarnarholti med þyrla frá Ragnheiðarsstödum (f-97, e Svartur frá Unalaek, u Krás frá Laugarvatni) som mor. þyrla, som dog 2022, fick totalt 16 avkommir varav den mest kände är þrainn frá Flagbjarnarholti (f-12, e Álfur frá Selfossi) som fick 9,11 i ridegenskaper som 6-åring.

    þota frá Flagbjarnarholti på sin 5-års visning.

    Både þota och Freyja blev så småningom bedömda i första klass. þota fick 9,5 för tölt redan som 5-åring och blev det tredje högst bedömda fyrgångsstoet i världen samma år och hamnade på en totalbedömning på 8,35. Freyja fick en totalbedömning på 8,09 med 8,5 för trav och spirit.

    I samma veva köptes Minning från Margaretehof (f-03, e Helmingur från Margaretehof, u Idunn frá Strandarhöfdi) in. Ett sto efter Helmingur från Margaretehof (f-98, e Jarl frá Budardal, u Frán frá Vidivöllum), en hingst som tävlades på SM av Charlotta Gripenstam. Helmingur fick ett fåtal avkommor, kastrerades 2011 och exporterades till Danmark.

    Det var Heimir Gunnarsson, numera avelsledare på SIF Avel, som rekommenderade paret att köpa det svarta stoet.
    –Vi träffade Heimir mycket då, han jobbade som hästtränare och utbildade mycket hästar. Han förstod att vi ville försöka avla på bra hästar, säger Jesper.
    – Heimir hade bara haft henne ett halvår och visat henne som 4-åring. Han trodde på henne, även om det inte just då var mer än en känsla från honom. Men när han sa det blev vi nyfikna och sen bestämde vi oss för att köpa henne, säger Pernilla.

    Minning Margaretehof
    Minning är 20 år och har i dagsläget ett föl efter Kveikur frá Stangarlækur 1 vid sidan. Jesper och Pernilla hoppas på fler föl efter stoet.
    – Man vet aldrig med åldern, men hon mår bra, är fin i hullet och tycker verkligen om att vara mamma. Foto: Privat

    Både Pernilla och Jesper pratar i otroligt varma ordalag om stoet visat sig vara ett stomaterial utöver det vanliga. Minning har fått tio avkommor varav sex av dessa i dagsläget är visade. Fyra av dessa har fått en totalpoäng över 8,0.
    – Vi har avlat på en del första klass-ston nu men Minning ger det lilla extra. Alla hennes avkommor blir väldigt väldigt spännande, säger Jesper.

    De första åren med sina första klass-ston valde Jesper och Pernilla att betäcka sina ston med samma hingst. Det för att lära sig vad som nedärvdes från hingsten och vad som nedärvdes från stona.
    – Med Minning väljer vi inte väldigt små hingstar. Sen har vi haft olika hingstar på henne men Minning lämnar ändå ganska liknande hästar, säger Jesper.
    – När man lärt sig stoet, vad som kommer från stoet och vad som kommer från hingsten. Det är först då det blir riktigt spännande att avla.

    Fyrgångshästar med jäkligt bra pass

    Jesper och Pernilla beskriver Minnings avkommor som supertalanger med väl separerade gångarter och bra lynne.
    – Jag tycker mycket om deras bakben – de har mycket hasrörelser. Sen har de långa steg allihop. Sen behåller de mjukheten i rörelserna och lösgjordheten även när det är mycket tryck i dem, säger Jesper.

    Minning har genom året levererat hästar helt enligt parets avelsmål som de kort och gott beskriver som: Fyrgångshästar med jäkligt bra pass.
    – Det tycker vi är det mest fantastiska med hennes avkommor, när de lagt sig i pass första gången så lägger de sig verkligen. De sträcker sig framåt, tar ut steget och kommer upp i ryggen. En otroligt häftig känsla.

    Stoet är mamma till Mótor, Merkur, Mosárt och Moi. Mosárt ägs numera av Linda Tovek och hingsten startade bland annat på Falsterbo 2022 med Vignir Jonasson i sadeln.
    – Han är en fantastisk häst, vi hade honom ganska länge. Pernilla red honom och de var väldigt lyxigt, tills vi bedömde honom igen och bestämde oss för att sälja.

    Merkur Från Smedjan
    Merkur från Smedjan tillsammans med Josefin Birkebro. Foto: Sabina Svenningsson

    Ytterligare en brytpunkt

    Parets hästar rids in hemma och tränas av Pernilla, som sedan några år tillbaka jobbar heltid på gården.
    – Det var egentligen den andra brytpunkten för vår avel. Tidigare var hästarna kvällsjobb för oss, eftersom Jesper jobbar som hovslagare och åker runt och skor, säger Pernilla som sa upp sig efter sin tredje mammaledighet 2019. Tidigare jobbade hon halvtid som förskolelärare.
    – Sen Pernilla började jobba heltid på gården har man verkligen kunnat känna att hästarna får en så mycket bättre utbildning och kontinuitet. De ligger mer i fas med där vi vill att de ska vara i förhållande till sin ålder. Vi har kunnat få ett annat lugn, sen har vi fått mer tid till familjeliv på kvällarna. Vi är glada över att få ihop det. Allt är inte lätt ekonomiskt med hästar, men får vi ihop det så är det en så mycket roligare lösning för alla, säger Jesper.

    När de väl blommar ut är de jäkligt balla

    Jesper Eurenius

    Paret pratar om balans och långsiktighet i träningen. De vill inte forcera något, också med hänsyn till blodslinjerna i hästarna.
    – Moi visades visserligen som 4-åring men vi märker att det händer jättemycket med hästarna till året då de fyller fem. De har mycket Kolfinnur-blod i sig, och de hästarna är kända för att vara lite senare men när de väl blommar ut är de jäkligt balla.

    Förhoppningar om ett sto

    Minning har genom åren fått tre ston: Milla från Smedjan (f-16, e Viking från Österåker), Melodia från Smedjan (f-13, e Oliver frá Kvistum) och Meyja från Smedjan (f-19, e Fengur från Backome). Jesper och Pernilla hoppas på att Minning ska hinna ge ytterligare ett sto.
    – Milla var helsyskon till Mótor. Hon blev bedömd som 5-åring till strax under 8,0 och på hösten stod jag och tittade på henne i ridhuset och kände att hon skulle få en magisk 6-årsvisning. Det var en sån där häst, som vi skulle visa och sen skulle hon rakt in i avelsboxen.

    Kort därefter fick Milla en fraktur i hagen och paret blev tvungna att avliva det lovande stoet. Storasyster Melodia var då redan såld.
    – Vi sålde Melodia när vi kände att Milla skulle bli mycket bättre, men man kan inte riktigt räkna med olyckor. Vi har fått mycket hingstar i vår avel och hingstarna blir fantastiska.

    I dagsläget äger de bara ett sto efter Minning. Stoet Meyja efter Fengur från Backome.
    – För att få behålla genbanken efter Minning hade det varit roligt med ytterligare ett sto. Sen upplever vi att stoet efter Fengur har allting, hon är väldigt lik Minning, säger Pernilla.

    Kommer inte vara på plats på SM

    I år är två hästar från Smedjans avel visade och bägge är aktuella för Svenska avelsmästerskapen som arrangeras för första gången. Merkur, som haft framgångar på Futurity-klasser i Tyskland under året samägs med ryttaren Josefin Birkebro som också visade hingsten. Mótor visades tidigare i år av Vignir Jonasson.
    – Det är jättejättekul att det gått så bra med bägge två. Motor har blommat så mycket under senvåren och vi är väldigt stolta över att det gått så bra. VI hoppas på att kunna behålla Motor, vi får se vad som händer här i sommar. Det är ingen häst som är besvärlig att ha i stallet direkt, säger Pernilla.

    Motor Från Smedjan 76
    Pernilla Eurenius tränar hästarna så länge som möjligt inför visning. Mótor skickades till Vignir Jonasson drygt en och en halv månad innan visningen i våras. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Hingstarna kommer att visas under lördagkvällen på Himmelstalund. Men Jesper och Pernilla kommer inte att vara på plats i Norrköping.
    – Vi skulle vilja vara där, men vi var inte riktigt beredda på att det skulle vara ett Avelsmästerskap eller att det skulle gå så bra för våra hästar så vi har bokat en resa till Grekland så det var ju lite misslyckat säger Pernilla och fortsätter:
    – Men skulle det bli ett VM för någon häst – då åker vi dit.

    Allt från avelsåret 2023 (33)

    Ridsport digital

    99:- i månaden