Porträtt
21 februari 2023 06:20
Ridsportplus

Stort tävlingsfokus för Milla Logan

Unga ryttareFör 16-åriga Milla Logan har tävling alltid varit en självklar del av hästintresset. Viljan att ständigt bli bättre sätter detaljer och hängivenhet i fokus när det är dags att dra på ridstövlarna.

Stort tävlingsfokus för Milla Logan
Foto: Sabina Svenningsson/photohestur

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Milla Logan är uppvuxen i ett sammanhang med hästar, och för henne gäller det inte bara att hästintresset funnits så länge hon minns – utan även tävlandet.
    – Jag har alltid varit intresserad av tävling, det är för mig ett sätt att utvecklas tillsammans med min häst och för att bli bättre, berättar Milla.

    På Vinkärgård bor Milla tillsammans med mamma Malu och bonuspappa Caspar Logan Hegart, som också är stora inspirationskällor för Milla. Detsamma gäller pappa Fredrik Rydström och bonusmamma Madeleine Engelberg.
    – Det är framför allt mina föräldrar och bonusföräldrar som är mina förebilder.

    En speciell resa

    Med en redan imponerande meritlista med bland annat ett SM-guld, tre SM-silver och landslagsplats ser framtidsutsikterna ljusa ut. Och det är beslutsamheten som är en del av framgångsreceptet, menar Milla.
    – Några av mina främsta egenskaper är att jag är tävlingsinriktad och målmedveten – har jag bestämt mig för något ger jag inte upp.

    Milla Logan
    Milla och Tibrá. Foto: Sabina Svenningsson/photohestur

    Det sätter också detaljerna i rampljuset, något som i kombination med noggrannhet får stort utrymme i Millas träning av hennes nuvarande tävlingshäst Tibrá fra Vinkærgård (f -06, e Völsungur fra Søtoftegård, u Katla frá Árbæ). Tillsammans har ekipaget en säsong med bland annat ett SM-silver i GDT och ett första gemensamt nordiskt mästerskap i ryggen, men resan började för två och ett halvt år sedan.
    – Jag behövde en tävlingshäst och Tibrá var den häst vi hade hemma som vi kände kunde bli bra. Men det var en chansning att se om hon skulle kunna bli något, hon har tidigare gått som avelssto. Hon har fortfarande inte byggt upp sig helt fysiskt än, men hon gör alltid sitt bästa och oavsett hur trött hon blir på tävlingsbanan så försöker hon tillsammans med mig. Tibrá har en stark personlighet och vi har gjort hela resan tillsammans, hon var inte mycket tränad tidigare. Det har varit en speciell resa.
    – Just nu är det mycket uppbyggande arbete med Tibrá, i och med att hon inte är riden så mycket har hon många svaga punkter. Vi bygger för framtiden och i vinterträningen har jag lagt stor vikt vid att hålla henne fräsch.

    Lämnar inget åt slumpen

    Efter en termin på gymnasiet är det en ny vardag Milla fått anpassa sig efter, efter skolan dras ridbyxorna på och förutom Tibrá brukar hon hinna med en häst till. Av gårdens ungefär 13 hästar har Milla, Malu och Caspar varsin egen, medan de hjälps åt att träna resterande unghästar och saluhästar.
    – Vissa perioder rider man en viss häst mer, men vi hjälps alltid åt.

    Milla Logan _2
    Foto: Sandra Nordin Johansson

    Träningen hemma lägger grunden, något som Milla tycker är viktigt för att sedan lyckas på tävlingsbanan.
    – Framför allt måste man ha en hållbarhet i träning. Väl på tävlingen ska du känna hästen så pass väl att oavsett vilken situation du hamnar i kan du lösa den. Mindre tävlingar kan man åka på för att skapa erfarenhet, men jag tycker inte man ska bege sig ut på tävling som man inte är förberedd för.

    Fiona satte fart på tävlingskarriären

    Det var Malus tidigare tävlingshäst Fiona fra Vinkærgård (f -06, e Ás fra Lærkegården, u Fönn) som sparkade igång Millas tävlingskarriär ordentligt. Hon är också en av de hästarna som lämnat ett extra avtryck hos Milla.
    – Det var med henne jag började tävla på en bra nivå, det blev liksom på riktigt. Att få chansen att tävla med en riktigt bra häst, och så hade jag bara henne under flera år vilket gjorde att vi kom varandra nära.
    – Mina främsta minnen med henne är vårat SM-guld 2018 då vi också blev uttagna som reserver till landslaget. 2017 tog vi två SM-silver och på World Toelt var vi med och vann youth match två år.

    Milla Fiona
    Milla och Fiona. Foto: Hesselborgs foto

    Och för Milla är det just så att tävlingsminnen ofta är de som etsar sig fast.
    – Det är en lång resa innan tävlingsbanan, men det är tävlingarna jag jobbar mot hela tiden, förklarar Milla som samtidigt tycker att det är viktigt att ha en häst man trivs med och har roligt med.
    – Tävlingar är även roligt eftersom man träffar vänner inom sporten som man delar intresset med.

    Mot målet

    Milla rider gärna både sport och gæðingakeppni, vad fokus hamnar på beror på hästen.
    – Med Tibrá är gæðingakeppni roligt eftersom att hon är bäst på det, medan med Fiona var det tvärtom då hon var bäst i sport.

    När tävlingssäsongen närmar sig är årets förhoppningar bara en bråkdel av de mål som Milla ser som mer långsiktiga.
    – I år vill jag såklart komma till SM både i sport och gæðingakeppni, och gärna stå på prispallen i alla fall i gæðingakeppni. I sporten handlar det mer om att bygga för framtiden och bli bättre i våra grenar, vi har inte tävlat så mycket sport.
    – Långsiktigt vill jag komma till VM, och hoppas på att uppnå det till VM 2025. Känslan är att det är det största jag kan göra.

    Ridsport digital

    99:- i månaden