Nyheter
7 juni 15:15
Ridsportplus

Svårt att få tag på vissa avmaskningsmedel 

AvmaskningFlera hästägare har under våren upplevt att det varit svårt att få tag på avmaskningsmedel till sina hästar. Råder det en generell brist, eller är det bara vissa preparat som är svåra att få tag på? Maria Wanrud på Läkemedelsverket svarar. 

Svårt att få tag på vissa avmaskningsmedel 
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Foto Zlatko

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hallå där Maria Wanrud, gruppchef på enheten för läkemedelstillgänglighet på Läkemedelsverket. Flera hästägare upplever att det är svårt att få tag på avmaskningsmedel till häst just nu. Är det brist på avmaskningsmedel i Sverige?

  – I nuläget är det Noromectin samt Cydectin och Cydectin comp som är restanmälda. När det gäller Noromectin så finns det olika stora förpackningar, där 2-pack är tillgängligt medan de större förpackningarna 10 – 50 pack är slut för tillfället. Noromectin ska finnas tillgängligt igen i mitten av juli. De andra preparaten är inte listade som restanmälda, men vi kommer att undersöka detta närmare. Det finns många olika produkter på marknaden. 

  Vad beror detta på?
  – Den orsak som vi fått till oss från företaget handlar om produktionskapaciteten. Exakt vad detta innebär vet vi inte riktigt. Det är många som avmaskar sina hästar under våren, så det kan möjligen hänga ihop med att efterfrågan är högre då.  

  Det är alltså ingen generell brist på avmaskningsmedel i landet, men det är brist på vissa produkter?
  – Ja precis. Därför skulle jag säga att det inte finns någon anledning till oro hos hästägare. Om ett preparat är slut så kan det finnas ett annat som man skulle kunna använda. Sedan kan det såklart vara så att det apotek där man ska hämta ut varan inte har den hemma, men då ska apoteket kunna ta hem den inom ett dygn. 

  Ridsport digital

  99:- i månaden