OirschotUnder årets VM har landslaget med sig en egen equiterapeut. Ett viktig steg för fortsatta utveckling, menar landslagsveterinären Izabella Granswed.
”Teamet runt ekipagen är mer komplett”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under årets mästerskap har landslagsveterinären Izabella Granswed fått sällskap av Linda Söderberg-Fång som under VM har rollen som equiterapeut för det svenska landslagets hästar. Ett viktigt steg i en fortsatt utveckling av teamet kring landslaget, menar Izabella.
Under tidigare mästerskap har landslaget fått hyra in en equiterapeut på plats om behov uppstått. Izabella, som har varit landslagsveterinär i sex år, berättar att hon genom åren saknat equiterapeut som komplement.
– Som veterinär är jag begränsad i vad jag kan göra – vi ska inte behandla hästarna veterinärt på tävling för vi åker med friska hästar. Men det finns en typ av understödjande hjälp man kan ge hästarna, framför allt för musklerna. Även vad det gäller återhämtning när de startat, för att de snabbare ska ladda om och komma tillbaka. Det känns fantastiskt att Linda är med, för nu känns det som teamet runt ekipagen är mer komplett. Sen är det självklart att vi kan inte göra underverk men vi kan göra mer nu när Linda är med än vad vi kunde innan, säger Izabella och drar referenser till andra sporter där fysioterapeuten, i detta fallet equiterapeuten, ofta är en av de viktigaste rollerna i teamet.
För att få vara fysioterapeut i sammanhanget krävs det att equiterapeuten är godkänd av FEI. Ett godkännande som Linda Söderberg-Fång fick tidigare i år efter ansökan, rekommendationer av flera FEI-veterinärer och ett FEI-prov. Under veckan i Oirschot har dagarna sett väldigt olika ut.
– Det handlar mycket om att optimera hästarna för prestationen de står inför och att hjälpa dem återhämta sig efter de har utfört sitt jobb för dagen, säger Linda som berättar att teamet följt hästarna sen de anlände till tävlingsplatsen.
Teamet har varit närvarande vid besiktningarna, följt hästarna under träningsdagarna och ser sedan hästarna på tävlingsbanan.
– Sen möter vi upp hästarna i stallet. Varje häst har sin plan utifrån de önskemål och behov som ryttarna har, säger Linda och Izabella lägger till:
– Vi har mer möjlighet att jobba med hästarna här på tävlingen än vad vi får hemma. Hästarna kan få massage, vi får använda laser och vi får även göra lättare kiropraktik på hästarna eftersom VM går under FEIF:s reglemente.
Izabella gör en jämförelse om när vi människor tränar.
– När du har gjort ett tufft pass på gymmet eller sprungit ett lopp – då kommer du känna det dagen efter. Vad kan vi då göra för att den känslan av stelhet och trötthet ska försvinna så snabbt som möjligt och övergå till en mjukhet där man kan komma tillbaka till att göra en bra prestation. Det är egentligen det vi försöker göra här.
Det är inget krav att använda sig av lagets equiterapeut men alla i laget erbjuds möjlighet.
– Det är helt upp till ryttarna, men vi finns tillgängliga. Men det har mottagits väldigt väl och det är många av ryttarna som tagit hjälp, säger Linda som också berättar att hon inte ersätter hästarnas ordinarie equi- eller fysioterapeut på hemmaplan.
–Från många har jag fått väldigt bra överlämningar för att kunna hjälpa hästen på bästa sätt. Samtidigt som det är min erfarenhet som jag byggt upp genom åren som gör det möjligt för mig att läsa varje individ och genom den bakgrundsinformationen jag fått kan göra en kartläggning och göra en plan.
Veterinären och equiterapeut fungerar som ett friskvårdsteam på den stora tävlingen. Många gånger fungerar Izabella och Linda som bollplank när ryttarna har funderingar kring hästarna.
– Man får inte glömma att det är en situation där det sätts mycket press från många olika håll, både på hästarna men också på ryttarna och ibland behöver man bara någon att bolla med, säger Izabella.
– Jag upplever att det finns en trygghet i att vi finns på plats för ryttarna, säger Linda.
Det har varit växlande väder under veckan, hur har det påverkat hästarna?
– Vi har haft en del problem med mugg som blossat upp under veckan, vilket är typiskt sånt här växlande väder. Det är inget som påverkat prestationen för att vi har kunnat fånga upp det så snabbt, det har ju gått från att vara extremt blött och fuktigt till att bli väldigt varmt. Många av hästarna har också boots på sig som ligger emot i karleden vilket gör att den huden blir extra utsatt. Men vi har kunnat gå in direkt och behandla. Sen märker man att när värmen kommer så har hästarna lättare att svälla i benen så då är det jätteviktigt att man kyler hästarna efter de presterat. En del av hästarna har haft stödbandage för att minska svullnad, men det är ingen som svullnat upp på ett onormalt sätt utan man har märkt att det varit på grund av värmen och då har vi kunnat jobba med det.
Izabella och Linda hoppas på att det kommer bli en fortsättning med samarbetet mellan veterinär och equiterapeut.
–Men efter VM kommer vi sätta oss ner och utvärdera arbetet, säger de.
Följ Ridsport på