Prylspaning
26 mars 06:16
Ridsportplus

Test: Bästa hjälpen vid pälsfällning

PälsbyteVintern rasat ut … eller snarare pälsen rasar av? Nu börjar äntligen vinterraggen lämna plats för sommarpälsen. Vi har testat verktyg som ska hjälpa till vid fällningen.

Test: Bästa hjälpen vid pälsfällning
Nu fälls vinterpälsarna! Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att hästen börjar fälla sin vinterpäls är ett härligt vårtecken som många hästägare till stor del uppskattar (förutom faktumet att pälsen fastnar precis överallt).

  För hästen kan fällperioden innebära en hel del kli och att hjälpa hästen med få bort päls är ofta uppskattat. Dessutom är det ett bra tillfälle att stärka relationen  med sin häst. 

  När det är dags för fällperioden finns det ett brett utbud av borstar och skrapor att välja mellan. Olika pälsar kan också ha varierande behov av verktyg, och det finns verktyg som är mer skonsamma än andra.

  Tjock mammutpäls kräver till exempel  ett något redigare verktyg medan en tunn vinterpäls hos en känslig häst kräver sin borste. Dessutom varierar priserna mellan 45 kronor och 389 kronor. 

  Ofta kanske man behöver ha mer än en borste eller skrapa i sin ryktarsenal. Ridsport har testat ett gäng verktyg på flera olika hästar för att kunna analysera det bästa för olika situationer.

  Gummiskrapa – uppskattas av hästarna

  Gummiskrapa Liten

  Pris: 25 kronor
  Finns: Börjes
  Kommentar: En klassiker, den lilla gummiskrapan är oftast lite mer böjlig, vilket gör det lätt att använda den för att gno ordentligt även på svåråtkomliga ställen som till exempel mellan frambenen. Hästarna gillar den då den är ganska snäll med sitt gummimaterial. Prisvärd, men för den med stora händer krävs en större så klart.

  Spiralryktskrapa – bäst på lång päls

  Runt Ryktskrapa

  Pris: 69 kronor
  Finns: Willab
  Kommentar: Spiralformad metallryktskrapa ned handtag. I spiralen finns fler blad och dessa är fintandade och drar med sig löst hår.  Passar kanske något bättre för hästar med lång päls, på  kort päls känns det lite taskigt med taggarna. Det var också ganska lätt att få bort håret från verktyget. Den kändes smidig att jobba med och ponnyn var nöjd. Ett litet minus för att den med känsliga handleder kan känna av arbetet efter en stund. 

  Tandad svettskrapa – lätthanterad klassiker

  Tandad Svettskrapa

  Pris: 99 kronor
  Finns: Willab
  Kommentar:  En klassiker som finns i många stall. Den är lättjobbad och det är bra att man kan ha den både ihopvikt och använda den rakt. De små tänderna på ena sidan får bort löst hår bra, på vissa delar av hästen kan den vara lite klumpig när man ska försöka komma åt. Extra plus för att den har en sida utan tänder på, vilket ger den funktion som en klassisk svettskrapa.

  Grooming block/ryktsten – bra på kort päls

  Ryktsten Kopiera

  Pris: 45 kronor
  Finns: Willab
  Kommentar: En av testpersonerna tycker man får rysningar av att hålla i ryktstenen. ”Lite som att dra nageln på en svart tavla”. Inget för hästar med riktigt lång päls men ett bra alternativ för hästar med kort päls. Är mer av en förbrukningsvara då den nöts allt eftersom. Fördelen om du använder den på din skimmel är att du blir av med fläckar samtidigt.

  Quickshed – ypperlig funktion

  Quickshed

  Pris: 145 kronor för storlek M
  Finns: Börjes
  Kommentar: Överraskande trevlig! Quickshed fungerar ypperligt på både kort och lång päls. Hästarna gillar den och på hästar med kort hår får den även med sig en hel del stöv. Håret lossnar direkt, samtidigt som man använder den. Finns i tre varianter men storlek M kanske inte är något för den som lätt får ont i händerna. 

  Furminator – effektiv på lös päls

  Furminator

  Pris: Cirka 389 kronor
  Finns: Ridersport med flera
  Kommentar: Väldigt effektiv på lös päls. Furminatorn har ett stort handtag och är skön att hålla i. Varianten som Ridsport testade har en knapp som ”skjuter bort” håret från bladet vilket gör det lätt och effektivt att få bort håret från verktyget. Känns robust och hållbar.

  Fällskrapa Traxx – en prisvärd variant

  Fällskrapa Traxx

  Pris: 129 kronor för stl S, 149 kronor för stl L
  Finns: Hööks
  Kommentar: Ett effektivt och bra pälsfällningsverktyg. Fällskrapan är som en billigare variant av Furminator utan stort handtag och utan knappen som Furminatorn har för att få bort håret. Men en prisvärd variant som gör jobbet när du vill nöta bort vinterpälsen, oavsett om hästen har lång eller kort päls. Lätt att hålla ren.

  Magic brush – för både päls och lera

  Magicbrush

  Pris: 69 kronor
  Finns: Kerbl
  Kommentar: Många har redan en magic brush i ryktlådan och den är bra till både lera och päls. Den är relativt effektiv på just fällpäls, nackdelen är att mycket av pälsen fastnar i själva borsten så då får du antingen slå ut det eller peta ut det men typ en hovkrats. Borsten är väldigt mjuk och hästarna uppskattar verkligen när man gnor med den. Går också att vända på och får då lite annan effekt, som också är lite effektiv vid pälsfällning. Plus att den finns i så många roliga färger.

  Vattenskrapa – tveksam för pälsfällning

  Svettskrapa Hööks

  Pris: 49,90 kronor
  Finns: Hööks
  Kommentar: Tyvärr ingen höjdare i pälsfällningstider. Vattenskrapan är ju precis som det låter: en skrapa för att få bort vatten eller svett. Som pälsfällningsverktyg gör den inte vidare stor nytta utan får bara med sig lite strån även om du tar i, oavsett om hästen är torr eller blöt. Gör sig bäst efter en dusch.

  Karlslund Feldur – river bort rejält

  Karlslund Feldur

  Pris: 275 kronor
  Finns: Horseonline
  Kommentarer: Ett jättebra verktyg som river bort håret rejält. Den funkar bäst på tjocka pälsar men även på lite tunnare. Man får passa sig när man borstar med den på hästar med kortare päls då den kan upplevas lite vass – men på shettisar och andra fluffigare hästar är den grym. Extra plus för gelhandtaget som är väldigt behagligt att hålla i, kanske extra bra  för den med handproblem.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

  Ridsport digital

  99:- i månaden