Hästägartips
2 februari 11:15
Ridsportplus

Tid att kolla unghästarna för spolmask

ParasiterTräckprov är något som mest förknippas med vår och inför betessläpp, men det kan vara läge att skicka in träckprov i februari i vissa lägen. Det handlar om unghästar, som kan behöva kollas för spolmask.

Tid att kolla unghästarna för spolmask
Dags för träckprov på fölet? Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är vanligt att föl och unghästar infekteras med spolmask. I regel utvecklas en immunitet, så att spolmask bara förekommer sporadiskt på hästar över två år.

    Risken för att ett föl får spolmask beror mycket på levnadsomständigheterna. Permanenta beten på stuterier och runt lösdrifter för unghästar kan ha hög förekomst av spolmaskägg, liksom rasthagar och boxar där det funnits föl tidigare år. Spolmaskens ägg kan nämligen överleva flera år i omgivningarna, de tål såväl kyla som torka.

    Äggproduktionen är mycket hög och en könsmogen spolmaskhona kan producera mer än en miljon ägg per dag och ett infekterat föl kan sprida cirka 50 miljoner ägg/dag. En generation föl sprider smittan till nästa generation.

    När ett föl fått i sig spolmaskägg kläcks dessa till larver i tunntarmen och tränger in i blodkärl, där de följer med blodet till levern och vidare till lungorna. Här hostas larverna upp och sväljs ner igen. Andra gången de kommer i tunntarmen utvecklas de till vuxna spolmaskar – hela denna process tar cirka tre månader.  Det går inte att se spolmaskägg i träckprov förrän tidigast när fölet är tolv veckor gammalt.

    Schemat för träckprov och eventuell avmaskning av föl brukar se ut så här:

    • 2 till 3 månader mot spolmask 
    • 5 till 6 månader mot spolmask men oftast har nu även blodmask etablerats 
    • 9 till 12 mån mot spolmask och troligen även blodmask. 

    Det innebär att det är dags att kontrollera föl och 1-åringar nu. 

    För några år sedan gjordes en undersökning* i USA av hur spolmasken utvecklas i föl om dessa inte avmaskas. Den visade att fölen fick en viss immunitet vid sex månaders ålder, men det inträffade en andra våg av spolmaskutveckling när fölen var mellan åtta och tio månader.

    Fakta

    Spolmask (Parascaris equorum)

    Spolmask Rund Bild
    Foto: Sva
    • Spolmasken (Parascaris equorum) är hästens största inälvsparasit och kan bli mellan tio och 20 cm lång. Den är vit och spolformad.
    • De vanligaste tecknen på att fölet drabbats av spolmask är ruggig hårrem, minskad aptit, hängbuk och att det växer dåligt. Ibland kan hosta och slemmigt näsflöde förekomma, då maskarna flyttar sig från lungorna till mag-tarmkanalen.
    • Föl som har mycket spolmask kan få förstoppning, i värsta fall bristning av tarmen (ruptur).

    *Den amerikanska studien heter Biphasic appearance of corticated and decorticated ascarid egg shedding in untreated horse foals, KM Donoghue. Veterinary Parasitology, 09-2015.

    Ridsport digital

    99:- i månaden