Porträtt
28 januari 2023 06:25
Ridsportplus

”Tiden vi lägger på att träna en häst nedärvs inte till nästa generation”

UppfödarporträttAuðsholtshjáleiga är avelsgården som både föder upp och följer upp sin avel. Generation efter generations målmedvetet avelsarbete ligger bakom gårdens framgångar.

”Tiden vi lägger på att träna en häst nedärvs inte till nästa generation”
Toppur är ett exempel på en häst som når upp till Auðsholtshjáleigas avelsmål menar Þórdís. På bilden är Toppur fyra år -samma år visades han på Landsmót med bland annat 9 för huvud, hals-manke-bog och helhetsintryck. Tölt, trav, galopp och spirit belönades med 8,5.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under ett av Þórdís Erla Gunnarsdóttir Sverigebesök passade vi på att sätta oss ned och prata om aveln på den blomstrande familjegården Auðsholtshjáleiga. 1982 föddes den första avkomman med gårdsnamnet, och Þórdís är själv delvis uppvuxen på gården som idag rymmer 80–100 hästar.

    – Jag bodde på Auðsholtshjáleiga på somrarna, under terminerna bodde jag i Reykjavik för skolans skull, där vi också hade tillgång till stall.
    – Hästantalet på gården varierar lite över året med fler hästar på sommaren i och med betäckningssäsongen.

    Medvetna strategier

    Idag finns det 507 hästar registrerade under gårdsnamnet där några även är från Hreggi Eyvindssons avel, som sedan 1986 driver Islandshästkonsult på Bärby i Uppsala, tillsammans med Jenny Mandal.

    På Auðsholtshjáleiga föds 8–10 föl årligen, majoriteten behålls för att senare ridas in och matchas mot visning och tävling, vilket Þórdís menar är en av framgångsfaktorerna i familjens avel.

    Prydi-fra-audsholtshjaleigu
    Prýði frá Auðsholtshjáleigu belönades med 10 för sitt vackra huvud – något hon är ensam om att ha uppnått.

    – Man måste känna stona riktigt bra för att kunna selektera hårt i avelsmaterialet. Vi försöker behålla så många av de absolut bästa stona själva och senare även deras döttrar, på så sätt behåller vi blodslinjen.

    Ett av de ston som ligger till grund för Auðsholtshjáleigas avelsmaterial är Hrafntinna frá Auðsholtshjáleigu som köptes som barnhäst till Þórdís.

    – Hrafntinna köpte vi av Hreggi från hans avel, med ambitionen att hon skulle bli min barnhäst. Hon var så snäll helt enkelt. Sedan bedömdes hon med bland annat 9,5 för pass och 9 för vilja och är absolut ett av de viktigaste stona i vår avel.

    Ett långsiktigt arbete

    Avelsmålet är att avla fram hästar som får hjärtat att slå snabbare, som Þórdís själv uttrycker det. Helt enkelt hästar som har det lilla extra genom stark exteriör, psyke och gångarter. För att nå dit gäller det att veta hästarnas egenskaper och kvalitéer innan och utan.

    – När man tränat hästarna i så många led som exempelvis med Hrafntinna och hennes döttrar, samlar man på sig mycket erfarenhet om hästarna. Man får en bra känsla om hästen, hur den utvecklas och även vad man vill ”lägga till” när man avlar vidare.

    Viljar Fra Audsholtshjaleigu
    Viljar frá Auðsholtshjáleigu.

    Unga talanger

    Att matcha stona med rätt hingst handlar till stor del om blodslinjer i Auðsholtshjáleigas avelsarbete, samtidigt som exteriör och ridegenskaper är viktiga faktorer.

    – Kvalitén på hästarna har höjts otroligt mycket väldigt snabbt, nu krävs det att hästarna har både bra exteriör och ridegenskaper. När man väljer hingst till de bästa stona numera tycker man knappt att en totalbedömning på 8.30 räcker. Förr var det ovanligt med poäng på 8.50-8.70, men idag är det många hästar som når de poängen. Det visar på standarden på exteriör och gångarter.

    Samtidigt framhåller Þórdís vikten av att följa de unga hästarna över tid och vikten av att systemet är uppbyggt för de olika ålderskategorierna.

    Arvakur Fra Audsholtshjaleigu
    Árvakur frá Auðsholtshjáleigu är totalbedömd till 8,42.

    – Ju yngre hästen är, desto mer ser man av den verkliga talangen och kapaciteten. När hästarna blir äldre ser man mer resultatet av tränarens verk, vilket inte är genetiskt eller ärftligt. Därför är det viktigt för oss att de hästarna vi använder i vår avel har bra bedömning redan i ung ålder – mellan fyra och sju år – för att vi ska få en uppfattning om kapaciteten. Vi vill gärna se en 1: a klassbedömning som fyra- eller femåring, som sedan förbättras som sex- eller sjuåring och därefter fortsätter på tävlingsbanan. Sådana hästar lämnar generellt avkommor som fungerar både inom sport och avel. De har helt enkelt de viktiga kvalitéerna med temperament, gångarter och exteriör.
    – Just för att kunna använda avelsvisningarna som ett verktyg i aveln så är det viktigt att systemet inte blir för stramt och tvingar upp åldern på hästarna. Som uppfödare måste man även tänka på kostnaden och om systemet för avelsvisningar blir för hårt kommer uppfödare tvingas bli mer restriktiva med vilka hästar som kommer till visning. Det leder till att den övergripande informationen vi får om avelshästarna blir mindre och mindre. Tiden vi lägger på att träna en häst nedärvs inte till nästa generation, därför behöver vi ett system som är enkelt och tillåtande för yngre hästar för att kunna använda det som avelsverktyg. Min erfarenhet säger att av tio fyraåringar är det en eller två som är redo för visning under våren – här pratar vi extrema talanger. De andra behöver mer tid, och det är okej.

    Genetiken kompletteras med uppväxtmiljön

    Unghästarna som växer upp på Auðsholtshjáleiga lever på de stora markerna i stora flockar. De stora fälten är fyllda av små ”öar” som stimulerar både fysiskt och psykiskt. De lär sig att möta olika utmaningar och att leva i flock, vilket Þórdís tycker är viktigt.

    – Jag tror det är jätteviktigt att de lär sig att vara i grupp, uppföra sig och möta utmaningar. Det bidrar till att de blir modiga och sunda.
    – De viktigaste egenskaperna en häst bör ha anser jag sitter i psyket. De ska vara smarta, säkra och modiga.

    Fakta

    Ett av Þórdís framtidslöften – Hljómur frá Auðsholtshjáleigu

    Hljomur Fra Audsholtshjaleigu 2

    Hljómur är undan Tíbrá som är det första stoet Þórdís visat in i 1: a klass och som hon dessutom hade som skolhäst under sitt tredje år på Hólar. Hljómur själv är femgångare men ännu bara visad som fyrgångare med 8,59 för exteriör och 7,98 för ridegenskaper, totalt 8,2 med bland annat 9 för rygg och kors, proportioner, hovar och ridbarhet.
    – Han är extremt klok med supergångarter med mycket kvalité. Han har något speciellt och känslan är att han kan bli en av våra bästa hingstar.

    Strössel på tillvaron

    Alla år i branschen och de bevisade resultaten till trots gör inte livet på en stor hästgård till en dans på rosor jämt. Þórdís som själv både är mamma, undervisar, rider in, visar och tränar hästar sliter även hon med fodringar och annan daglig skötsel som måste göras.

    – Som alla hästmänniskor vet är det inte enkelt att hålla hästar, men just de där stunderna när hjärtat slår ett slag extra tack vare hästarna – det är de stunderna som ger den där sista energin som gör att man orkar och behåller motivationen. Och det är just sådana hästar vi har som mål att avla fram.

    Fakta

    De högst bedömda hästarna från Auðsholtshjáleigu

    • Gaumur frá Auðsholtshjáleigu ext 8,13, rid 9,05, totalt 8,69
    • Gígja frá Auðsholtshjáleigu ext 8,02, rid 9,05, totalt 8,64
    • Gári frá Auðsholtshjáleigu ext 8,87, rid 8,47, totalt 8,63
    • Dalvar frá Auðsholtshjáleigu ext 8,36, rid 8,8, totalt 8,63
    • Andvari frá Auðsholtshjáleigu ext 8,74, rid 8,52, totalt 8,61
    • Valdís frá Auðsholtshjáleigu ext 8,55, rid 8,63, totalt 8,6
    • Prúður frá Auðsholtshjáleigu ext 8,58, rid 8,45, totalt 8,5
    • Kjarni frá Auðsholtshjáleigu ext 8,41, rid 8,55, totalt 8,5
    • Arnoddur frá Auðsholtshjáleigu ext 8,5, rid 8,51, totalt 8,51
    • Terna frá Auðsholtshjáleigu ext 8,44, rid 8,56, totalt 8,51

    Ridsport digital

    99:- i månaden