TräningstipsTräna hästens koordination så får den bättre balans och mer koll på kroppen. Ridläraren Susanne Widner berättar hur det går till.
Träna fram bättre koordination
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Att det är bra med variation i hästens träning vittnar de flesta forskare och tränare om. Ridläraren Susanne Widner vill slå ett slag för enkla övningar som går att göra med minimala förberedelser där det inte behövs ridhus eller ridbana för att träna uppbyggande. Denna gång gäller det hästens kroppsmedvetenhet.
– Koordination är balans, och att öva på koordination gör hästen kroppsmedveten. Hjärnan ger signaler till muskler, till exempel hur ett fram- eller bakben ska lyftas, och då blir hästen kroppsmedveten. Samtidigt blir du som är hästens tränare medveten om hur bra dess koordination är, säger Susanne Widner.
Att träna koordination handlar inte om ”vanlig” styrketräning som jobbar med de stora muskelgrupperna.
– Nej, här handlar det om de små musklerna i hästens överlinje, nacke, manke, core, länd och kors.
Krävs mycket koncentration
De här övningarna ger inte träningsvärk – däremot krävs mycket koncentration.
Många tränare menar att hästen ska göra lika många övningar i båda varven, även om hästen är oliksidig. Hästar har ju ofta ett ”svårare” varv, det vill säga det varv där hästen ofta är svagast. Men Susanne Widner säger att hästen kommer att förbli oliksidig om du jobbar så.
– Tänk att du ska jobba först i det svåra varvet, sedan i det lätta varvet, och till sist det svåra. Då får hästen mer styrka och bättre balans i det svåra varvet och får lättare att bli liksidig. Har du inte som mål att hästen ska bli liksidig kommer skadorna. När du känner att hästen är liksidig går det bra att jobba lika mycket i båda varven.
Att det är viktigt att stärka den svaga/svåra sidan är något Susanne Widner vill understryka.
– Blir det för stor skillnad mellan sidorna kommer skadorna som brev på posten. Om du jobbar med en häst som har starkare högersida tar hästen mer stryk i den sidan. Det är viktigt för hästens hållbarhet att den är lika stark och har bra koordination i båda sidorna.
Går även att göra avsuttet
Övningarna som presenteras här ska unghästar lära sig i sin grundutbildning. Och det går bra att göra dem avsuttet.
– Om hästen inte lärt sig som ung, måste vi lära om och lära rätt även om hästen är äldre. Först inlärning, sedan träning i det uppbyggande systemet.
Att stanna och vända framdelen går bra både i grimma, på töm och vid ridning.
– Jag vill åt ”basics”, både för unga och gamla hästar som kanske inte tränats så mycket. Och de som redan tränar mycket men har problem borde gå hem och göra övningarna och analysera, säger Susanne Widner.
FYRA GRUNDÖVNINGAR FÖR KOORDINATION
1. Förbered för framdelsvändning
Här handlar det om fotflyttet – alla fyra ben går på olika sätt. I vänster varv går vänster bakben på ett spår, höger bak på ett eget spår och frambenen på en liten volt. Hästens vänstra bakben trampar över och förbi det yttre bakbenet (en förberedande rörelse för skänkelvikning).
Det gäller att börja i små steg, och det går att jämföra med dans. Om du ska öva in vals sätter du inte tryck utan börjar i små steg, samma sak här när du lär dig att ”dansa” med din häst. Jobba långsamt i skritt, hästen koncentrerar sig och blir jättetrött i huvudet av bara den här övningen.
– Hur många gör framdelsvändning? Inte många. Men det är en bra rörelse för hästen hittar sin balans, och muskulärt både stretchar den och stärker sig i olika muskelgrupper, säger Susanne Widner.
Jobba gärna med Kyras fyrkant, så att du börjar med två stegs framdelsvändning vid en kon eller ett hörn.
Om du ska arbeta med framdelsvändning uppsuttet, jobba lite med rörelsen, avbryt och gör något helt annat som en återhämtning, till exempel galoppera, och jobba sedan igen med framdelsvändningar igen. Håll inte på med en massa olika saker på samma pass.
– Om du tänker unghäst och inlärning, ta en krumelur i taget. En unghäst får lära sig rörelsen tills den förstår, och du är hästens lärare.
2. Början på bakdelsvändning
Precis som i framdelsvändning handlar det för hästen om fyra olika lyft med benen. Om du vänder åt vänster går det yttre bakbenet på en lite större volt och det inre bakbenet trampar på en mindre volt. Vänster framben vänder inåt och höger framben korsar förbi vänster.
Jobba gärna med ett ruter-mönster om du har stor yta, och med markeringar att rida emot. Om du inte har tillgång till ridbana eller ridhus kan du göra rörelsen längs en väg.
Börja med två steg. Gå sedan rakt fram och då ska hästen verkligen rakt fram. När hästen vänder lika åt båda håll kan antalet steg ökas på. Jätteduktiga får göra tio-tolv steg i en omgång vändningar, medan den oerfarna gör färre.
Variera bakdelsvändningsövningen med att återhämta, det vill säga trimma lite eller göra något som bryter av vändningarna.
Susanne Widner ser många som rider medelsvår och kan göra en jättefin vändning åt ena hållet men inte åt andra.
– Då brukar jag säga att hen ska släppa den vanliga bakdelsvändningen och göra den här grundövningen tills hästen är liksidig.
Tänk på att göra fler vändningar i det svåra/svaga varvet.
3. Öppna i skritt
Öppna ger koordination och hästen får jobba med att korta och bära. Den sätter tyngden på bakdelen ju mer samlat du rider. Hästen ska inte ramla iväg med huvudet framåt, det är en samlande rörelse.
Nästan alla rider öppna, men ofta i trav. Susanne Widner vill ha den i skritt.
– Ofta är ena sidan bättre men i trav hinner du inte alltid känna vad som är problemet och göra något åt det. I skritt blir det mer påtagligt vad som är lätt och vad som är svårt. Jobba mer med den svåra sidans öppna. Målet är lika fina öppna i trav åt båda hållen.
I öppna jobbar benen på olika sätt, och hästen ska gå på tre spår. I vänster öppna går vänster bakben på samma spår som höger framben, och höger bak går på ett eget spår precis som vänster framben. Höger bakben bär, vänster bak ska hitta balans och spår till höger fram – där har du tvärningen. I början behöver ryttaren och hästen först lära sig hitta koordination och balans och det är lättast i skritt. Tänk att vänster bak och höger fram har en bra linje, och vänster fram ska lyfta i den samlade rörelsen.
– När ryttare och häst kan öppna byggs rörelsen med fördel på uteritten, och det gäller alla de här övningarna. Varför ta ridhustid till det här, när naturen har så bra träningsmöjligheter?
4. Skänkelvikning
I skänkelvikning ska hästen flyta åt sidan och trampa över och förbi, den ska korsa benen. Om du rider skänkelvikning åt höger undan vänster skänkel trampat vänster bak och vänster framben över och förbi höger bak och höger framben. Koordinationen ligger i att vänster bak och vänster fram trampar på samma sätt, snett åt sidan och över, medan höger benpar trampar lite snett framåt.
Fakta
3 VANLIGASTE MISSTAGEN MED HÄSTTRÄNING
- Att göra lika många repetitioner i de två varven fast hästen är oliksidig. Då kommer inte den sämre, svagare, sidan ifatt den bättre, starkare.
- Ryttaren gör för mycket och fel. Det heter skänkelvikning men det blir handvikning, man drar och fixar.
- Att du lär dig själv fel. En felinlärning tar tid att reparera, ta gärna hjälp av en duktig instruktör så att du får rätt grunder.
TIPS ! Lär barn rida öppna
- Det går att lära barn att rida öppna. Det är bra att göra den mot staketet eller sargen. Säg till barnet när det är lagom, så att det går in i kroppen hur det ska kännas. Du kan också gå med hästen och putta bakdelen vid varje kon, så att barnet får lära känna framdelsvändning.
- Med ledande inner tygel ur en halt lär sig barn att vända framdelen mot en bakdelsvändning. Lär den unga hästen och barnet rätt från början, vilka hjälperna är och hur ”krumeluren” ska kännas.
Följ Ridsport på