Träningstips
19 oktober 2022 06:02
Ridsportplus

Träning: ”Att bli ett ekipage handlar inte bara om att sitta i sadeln”

Del 4Hur blir man egentligen ett ekipage? Hur lång tid krävs och hur inleder man ett partnerskap med en ny häst? Tränaren Johanna Elgholm guidar oss.

Träning: ”Att bli ett ekipage handlar inte bara om att sitta i sadeln”
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När du köpt din häst börjar resan mot att du och din häst ska bli ett ekipage. Ett långsiktigt arbete som tränaren Johanna Elgholm uppskattar kan ta upp emot till hela fyra år.
    – Då vet du vad hästen behöver, du har gjort sina misstag, fått smaka på godbitarna och hittat ett system. Du har gått kurser, ridit ut, jobbat från marken och ni har mött med- och motgång. För att bli ett ekipage handlar inte bara om att sitta i sadeln, det handlar om att du känner din häst som en individ, säger Johanna som också menar att många ibland har väldigt bråttom när de väl köpt sin häst.

    – De mest dramatiska tillfällena i en hästs liv är när den föds och när den byter stall. Åk inte och tävla en maskeradtölt det första du gör. Låt hästen landa, hitta sin plats i flocken, känns den spänd – longera eller gå promenader med den. Använd ditt sunda förnuft. Det är en otrolig stress för häst att flytta till en ny miljö med ny flock, ny sadel, nya rutiner och kommer den från Island så hör den också ett helt nytt språk från sin människa. Det är egentligen samma sak när du tar hem din unghäst från inridningen, du kanske måste backa lite och låta den landa innan du kan plocka upp det den fick lära sig på inridningen.

    Johannaelgholmdel2-02
    Att bli ett ekipage handlar om mer än bara ridning, menar Johanna Elgholm. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Nytt system

    Johanna Elgholm menar att den första tiden handlar om att hästen ska få en chans att lära känna dig och dina signaler. Alla ryttare präglar hästen på sina signaler och att få hästen in ditt system kan ta sin tid.

    – Tänk att du själv är häst och någon sitter och trycker lite ”här och där”, hur skulle du reagera? Ibland ger du signaler som man inte vet om, ju mer oerfaren du är desto större är risken att du ger signaler du inte ens vet om, säger Johanna och lägger till:
    – I värsta fall så får hästen skäll för att den svarat på en signal som ryttaren inte är medveten om att man inte givit. Det är inte okej och är du en oerfaren ryttare ska du inte ha en för känslig häst, det kommer bli en dominoeffekt.

    Att renodla hjälperna är A och O i ridningen.
    – Många gånger hoppar instruktörer upp på hästen och den ordinarie ryttaren blir så förvånad över att hästen går så bra – ofta handlar det bara om att renodla hjälperna. Att ge signaler till en häst handlar inte om att skrika högt utan att var tyst mellan signalerna.

    Fakta

    Fem råd för att lära känna din häst

    – Promenera med den

    – Umgås med den kravlöst

    – Utsätt er för små utmaningar allt eftersom: som till exempel rida på en ny plats

    – Prata med den som ägt den innan om hur den brukar reagera

    – Låt det ta tid

    Bra övning

    Hur lär du hästen ditt unika system? Det är en nästintill utnött fras: Gå tillbaka till grunderna.

    – Det handlar ofta bara om börja med start, stopp och svänga. Där känner du om hästen lyssnar eller inte, säger Johanna Elgholm som påminner att hästen alltid svarar på vikthjälperna eftersom den vill balansera upp ryttaren.

    – Börja med att kontrollera att hästen går fram för skänkeln, behövs det så förstärk med hjälp av en smackning. Var följsam med sitsen, se till att vara avslappnad och följsam i ditt bäcken. Därefter är det dags att se om hästen reagerar på stopp. Vad händer när du slutar följa med med ditt bäcken. Reagerar hästen? Om inte, så kan du då ta ett tygeltag för att få hästen att lyssna – men du får får aldrig börja med tygeln utan du måste alltid börja med sitsen. Målet är att plocka bort så mycket ridning med handen som möjligt, handen ska bara vara en förstärkning av sitsen.

    Efter du kontrollerat start och stopp så bör du också kontrollera de vändande hjälperna. För att vända så använd dig av vikt, tygel och ytterhjälperna. Börja alltid med att vända framdelen.
    – Tänk att du kör en bil med släp, du ska inte sladda i svängarna, säger Johanna Elgholm.

    Efter start, stopp och sväng så kommer tempot och vägen.
    – Därefter kommer gångartsridningen. Börja gärna med enkla övningar och låt hästen lära känna din kropp och din ridning. Du kan lära en häst nästan vad som helst så se till att hålla dig till ditt system. Stöter du på problem, backa och börja om, ta hjälp av tränare. Det kan också vara en bra idé att ringa personen du köpt hästen av och be om råd, det finns inga dumma frågor. Svälj hellre stoltheten och ta hjälp.

    Ridsport digital

    99:- i månaden