Clinic
4 november 2022 06:12
Ridsportplus

”Träning handlar om att utveckla svagheterna”

ClinicMed temat hållbarhet höll Magnús Skúlason clinic på Jönköping Horse Show. I början av clinicen bad han publiken att inte det glömma det viktigaste av allt när det gäller hästträning: sunt förnuft.

”Träning handlar om att utveckla svagheterna”
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det flerfaldiga världsmästaren Magnús Skúlason coachar ekipage över hela Europa och under onsdagen höll han clinic på Jönköping Horse Show. På temat hållbarhet bjöd han på en kort introduktion till sin träningsfilosofi.

    Inledningsvis placerades flera bommar på marken som fick symbolisera hästens ansträngning under ridpasset. Magnús Skúlason och hans sambo Petronella Davidsson jobbar en hel del med pulsmätare på sina hästar för att hålla koll på hur mycket hästarna anstränger sig,

    – Det finns två ord man ska komma ihåg när det gäller hästträning: Sunt förnuft. Sen ska jag alltid ställa frågan till mig själv: Hur förbättrar jag hästens förutsättningar utan att köra över den? sa Magnús Skúlason som också förklarade att han alltid börjar med att titta på hur hästen ser ut exteriört.

    – Vad har den för styrkor kontra svagheter? Träning handlar om att utveckla svagheterna, konstaterade han och poängterade att lägga stor vikt vid hovarna och att ryttarna ska börja fundera mer kring hovarna.
    – Hur ser de ut? Hur ser skoningen ut och hur jobbar den med hästens rörelsemekanik? Vad händer när hästen belastar varje enskild hov?

    Styrkor och svagheter

    Även hästens hull är viktigt i kontexten när det gäller träning och uppbyggnad.
    – Det är viktigt med rätt hull. Jag vill inte att hästarna bär på extra vikt. Det räcker med att de bär på mig. Just nu har jag en häst därhemma som vägde 320 kilo, efter en tids träning har han samma hullstatus men väger 330 kilo, men vikten är då muskler. Han behöver förmodligen 10 kilo muskler till för att kunna bära mig på elitnivå, sa Magnús Skúlason och berättade att även ryttarens vikt spelar roll i sammanhanget.

    – För att ha en stor ryttare på ryggen som mig måste hästen vara vältränad och välutvecklad. Petronella är lättare än mig och det utnyttjar vi. Hon får ta hand om vissa träningsperioder för hästarna till exempel, sa han och berättade att de gjort ett test med pulsklocka i en klätterbacke hemma där de mätte skillnaden när han red och när Petronella red.
    – Vi fick svart på vitt att de blev tröttare när jag satt på.

    Hon har behövt väldigt mycket tid

    Med sig in på arenan hade han den egna uppfödningen Visa från Brösarpsgården (f-14, e Aspar frá Fróni, u Náttfaradís från Wreta). Det 8-åriga stoet har en bedömning från förra året där hon hon en ridbedömning på 8,65 utan pass. Stoet har fått extra tid och har vuxit upp på de välkända Brösarps backarna.

    – Hon är lång i kroppen och överrörlig. Hon har behövt väldigt mycket tid för att få koll på sin kropp. Hennes styrkor är hennes kapacitet, att hon har en härlig karaktär och en bra utstrålning. Men hon behöver stärkas, konstaterade Magnús Skúlason som därefter gjorde en analys på sig själv.
    – Mina svagheter är min storlek och min vikt. Jag tycker att jag väger för mycket nu så jag måste ta tag i det. Mina styrkor är min rutin, erfarenhet och att jag tänker långsiktigt.

    Därefter var det dags att förbereda för uppsittning. Magnús Skúlason gjorde en snabb genomgång hur han tänker kring sadeln där han underströk vikten att vara noga med sadelläget och ha en sadel som passar och inte skapar tryck varken på bogarna eller länden. Även att spänna sadelgjorden korrekt, det vill säga lika mycket på båda sidorna, avhandlades.

    Magnus Skulason 8
    Magnús Skúlason vill en aktiv häst redan från start. Foto: Sandra Nordin Johansson

     Glöm inte ryttaren

    Väl uppe i sadeln hamnade även en hel del fokus på ryttarens position.
    – Jag måste också se till att jag är i rätt position i sadeln och belastar korrekt, sa Magnús Skúlason som några gånger under clinicen ödmjukt konstaterade att han tappat sitt position och därför behövde rätta till sig själv.
    – Börja passet med att samla info om hästen du rider: Hur är hästen? Är den spänd eller avslappnad? 

    De första minutrarna i sadeln ägnades åt att göra flera halter för att kolla av signalsystemet.
    – Jag jobbar mycket med bärighet, att hästen kliva fram i halten och jag tänker mer bärighet än samling. Jag jobbar mycket med sätet och försöker hjälpa hästen, sa Magnús Skúlason som passade på att låta Visa träna på att stå i vinnarcirkeln samtidigt som han tränade på halterna.
    – Äntligen fick jag stå här och det kan ju vara bra att träna på till framtiden, sa han till publikens förtjusning.

    I det här läget använder jag gärna rösten för att höja energin

    Det 8-åriga stoet kliver på framåt och bjuder fram i skritten. Magnús Skúlason upplever dock att hon för dagen gärna går före lite med höger bog så han vill hjälpa henne att länga vänstersidan.
    – Det är viktigt att i ett sånt läge inte bromsa upp möjligheten för att hästen att komma rätt. Jag vill att hästen jobbar aktivt och jag vill ha hästen i kontakt även på lång tygel.

    Det är dags för trav där Magnús Skúlason rider lätt.
    – Lättridningen är bra för att hästen ska få möjlighet att få med sig ryggen och bakbenen. De behöver ha ett mellanläge i energin men behöver ha tillräckligt med energi för att komma till svävmoment. I det här läget använder jag gärna rösten för att höja energin, sa Magnús Skúlason och fortsatte:

    – Jag vill undvika att arbeta henne med handen, men jag möter upp kontakten när hon bjuder till det. Jag vill inte göra hästen stum med min hand, men jag vill heller inte att hästen gör mig stum, sa han innan det var dags att gå över till lite töltarbete.

    Magnus Skulason 10
    Visa från Brösarpsgården visar prov på sin kapacitet. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Den rörliga Visa fick 8,5 för sakta tölt på sin bedömning 2021 och på banan på Elmia visar stoet tydligt att det är något där hon har en hel del kapacitet.

    – Långsam tölt kräver mycket energi, det är viktigt att inte få hästen i handen när jag börjar med det här jobbet, säger Magnús Skúlason som stöttar stoet med rösten och berömmer henne mycket under clinicens gång. Även här hänvisar han till hästens puls och ansträngning och vikten av att variera ansträngningen under passets gång.

    – Jag rider inte jättemycket klassiska dressyrövningar. men de finns i min vardagsträning men de inte slutmålet. Slutmålet är att hästen ska kunna gå rakt fram med bärighet. Hade det varit en passhäst, hade jag kanske velat ha mer explosivitet. Men fråga dig själv vad är slutmålet, hur vill du ha hästen när den är en färdig produkt? Jobba mot det och jobba långsiktigt.

    Ridsport digital

    99:- i månaden