Träningstips
22 februari 06:05
Ridsportplus

Träningstips: Bygg upp signalsystemet

TräningTidningen Ridsport har träffat Camilla Hed som är lärare på Hippologprogrammet på Wången, utsedd till Årets tränare av internationella islandshästförbundet 2022 och som har coachat finska landslaget. I första delen pratar vi om att arbeta med hästen från backen och att bygga upp signalsystemet med din häst.

Träningstips: Bygg upp signalsystemet
Camilla Hed, ridlärare nivå III och lärare på Wången. Foto: Maja Sigfeldt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För Camilla Hed börjar arbetet från marken, och där finns flera alternativ för hur du kan arbeta in kommunikationen med din häst. Du kan börja arbetet i rep och repgrimma eller grimma och sedan gå över till att träna hästen utan utrustning eller med kapson. 

    – Jag gillar också att man kan se mer hur hästen rör sig från marken. Man kan öva på att starta och stanna, flytta framben, flytta bakben och backa. Det leder sen till att man kan till exempel göra en skänkelvikning eller en övergång. Grundsignalerna kommer hjälpa hästen att utveckla sin koordination, balans och styrka. Tömkörningen är bra att börja med i kapson, för att hästen inte skall ha tryck från tömmen i munnen

    Men om du ska jobba med hästen helt lös så behöver man kanske tillgång till en mindre paddock – och det kanske inte alla har?

    – Nä, men man kan skapa sig en. Sätt ner lite stolp i en hage, bara gör en liten arbetsvolt så man bara har något inhägnat och säkert. Det är samma sak med tömkörning, man ska absolut inte ut och tömköra på vägar och i skogen om man inte tränat hästen först på ett säkert sätt, säger Camilla Hed. 

    Detta grundarbete behöver få ta tid och det krävs att man jobbar med signalsystemet och basen på något sätt varje dag menar hon.

    – Sedan kan man även gå vidare till att använda en kapson för att också arbeta med att ställa hästen åt olika håll. Man kan även sitta upp och prova att rida med bara kapson. 

    När det gäller tömkörning vill Camilla vara närmre hästen än vid traditionell tömkörning.
    – Jag kan gå kanske en meter bakom hästen, eller vid sidan om hästen.

    Även övergångar till tölt gillar Camilla att öva in på detta vis, med kapson och en lång tygel.
    – Lär man in saker och ting utan bett så blir det lättare för hästen att förstå sen. När du har basen så är det mycket enklare att skapa en kroppskontroll hos hästen och att ge rätt förutsättningar hos hästen för att sedan göra den övning man tänkt göra. Ofta tänker man som ryttare att man ska trava eller tölta eller rida en öppna i tölt – men ryttaren behöver tänka igenom “vad är det för ingredienser i den här öppnan” och då måste man först checka av att signalsystemet funkar med så små signaler att en vibration i tygeln betyder något.

    Det man vill komma ifrån menar hon är att behöva hålla ihop hästen med handen och tygeln, något som bara skapar spänning och stress enligt Camilla Hed. 

    Och sist men inte minst så uppmuntrar Camilla till att våga be om hjälp även när du ska arbeta från backen – och be din tränare att verkligen förklara varför du ska göra olika saker.

    – Det tycker jag är jätteviktigt, vilken inspirationskälla man har. Hästägare måste fråga tränaren varför man gör det man gör och vad det ska lära hästen.

    Ridsport digital

    99:- i månaden