Träningstips
22 april 2022 20:50
Ridsportplus

Träningstips: ”Det är lika viktigt att få igenom halvhalterna på grusvägen”

TräningMånga vill träna sina hästar i naturen. Här kommer några av mästerskapsryttaren Josefin Birkebros tips för dig som vill träna din häst ute.

Träningstips: ”Det är lika viktigt att få igenom halvhalterna på grusvägen”
Josefin Birkebro bor i Skåne och tränar sina hästar till största del utanför både ridbana och ridhus. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Josefin Birkebro har en diger meritlista med VM-guld, VM-silver, NM-silver samt flera SM-guld. SM 2021 tog hon SM-silver i T2 med Tign frá Heiði (f-12 e Mídas frá Kaldbak u Tinna frá Heiði). Nio gånger av tio rider hon ut i skog och mark när hon tränar sina hästar.
    – Är du noggrann kan du få ut samma arbete ute som på ridbanan plus att det är roligare för både ryttare och häst, säger hon.

    Fortsätt vara konsekvent

    – När jag frågar många av mina elever vad de gjort i veckan så brukar de beskriva det som att ”de har ridit på ridbanan och tränat på sin läxa, sen har de ridit ut”. Nyckeln är att vara lika noggrann när du rider ute som när du rider på ridbanan eller i ridhuset, säger Josefin som menar att många ryttare inte är lika konsekventa när de rider ut.
    – Men det är lika viktigt att du får igenom halvhalterna på grusvägen som på ridbanan. Det är också ett sätt att vara schysst och tydlig mot hästen. Jag brukar jämföra det med att träna på kommandot ”sitt” med sin hund, om du varannan gång låter hunden stå när du bett den sitta så kommer den inte förstå kommandot. Vi vill ju att hunden lyssnar på ”sitt” oavsett situation. Tänk lite samma med hästen, att vill du utvecklas så måste du vara konsekvent och tydlig oavsett vart träningen sker. Är du inte konsekvent kommer utvecklingen inte ske lika snabbt helt enkelt.

    Använd alla gångarter

    – Många använder uteritterna mest till att skritta eller hålla igång hästen, och så använder de ridbanan när de verkligen ska träna. Mitt tips är att ta till vara alla möjligheter som uteritten erbjuder. Rid i alla gångarter och gör samma övningar som du kan göra på ridbanan. Dels stärker du hästen men du kan också ta hjälp av underlaget, raksträckor och backar. Har du till exempel en häst som tycker det är svårt att galoppera på ridbanan så passa på att göra galoppfattningar och galoppera ute. Du kan ta hjälp av små backar för att hjälpa hästen in i galoppen genom att fatta galoppen i uppförsbacke.

    Varierat underlag

    – Det är otroligt viktigt att rida på varierat underlag för att stärka hästens leder och ligament. När du rider ut får du det på köpet. Dessutom kan du använda ojämnt underlag för att få hästen att balansera upp sig. För passtaktiga och styva hästar är plant och jämt underlag på en ridbana inte speciellt hjälpsamt, de tvingas inte att använda hela sin kropp. De hästarna kan du med fördel tölta i vägrenen på grusväg eller på en skogsstig så de får börja använda kroppen och på så sätt bli mer lösgjorda, tipsar Josefin.

    Annars är risken att du bara stärker ena sidan

    Stärk båda sidorna

    – Glöm inte att stärka hästens båda sidor. Det är lätt hänt att många ryttare bara rider lätt på samma diagonal hela uteritten. Men variera diagonal, annars är risken att du bara stärker ena sidan. Samma sak när du galopperar, se till att du galopperar lika mycket i både höger och vänster galopp. Rider du öppna eller sluta så glöm inte rida lika mycket för höger skänkel som för vänster skänkel.
    – Grusvägar är jättebra att träna på, här kan du göra skänkelvikningar eller jobba med öppna. Du kan även göra svaga serpentiner över grusvägen.

    Igenkänning är ett bra verktyg

    – Har du en häst som blir väldigt pigg på uteritten så lägg upp en strategi. Jag brukar rida ett pass på ridbanan som jag rider några gånger så hästen känner igen det. Sen gör jag samma ridpass ute, fast på kanske en stubbåker eller en äng. Det skapar igenkänning och trygghet för hästen. Samma sak med unghästar, i början rider jag ofta samma runda så de lär sig. Sen utökar jag allt eftersom de blir vana.

    Tips för den bekväma hästen

    – Ta hjälp av den naturliga bjudningen hästen får när rider du rider ut. Har du en häst som gärna blir lite bekväm, uppmuntra och belöna om den vill ta i lite extra på vägen hem. Men se till att halvhalterna sitter och ge mycket beröm!

    Ridsport digital

    99:- i månaden