Träningstips
10 april 06:10
Ridsportplus

Träningstips: Få hästen att jobba genom kroppen

TräningOm hästen jobbar korrekt med kroppen kommer överlinjen att komma på plats.
– Många tittar på var nacken och huvudet är och ­glömmer resten av kroppen, säger Johanna Asplund, ryttare och tränare.

Träningstips: Få hästen att jobba genom kroppen
Hästen ska sträcka pannan framåt. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hon blev svensk mästare i a-flokk 2023 tillsammans med hingsten Boði från Åleby. En häst som på många sätt personfierar det Johanna Asplund söker i en häst.

    – Jag vill ha en ridbar häst som vill jobba med mig. Den ska vara villig framåt och villig till att samarbeta, säger Johanna. 

    En nyckel i hennes ridning är att alltid göra det så enkelt som möjligt för hästen att göra rätt. Där spelar också ryttarens tajming in.

    – Ju snabbare jag är där och belönar när hästen gör rätt, desto snabbare lär den sig. Då går träningen framåt fortare och jag får en häst som är nöjd och glad.

    Fakta

    Tränaren

    Namn: Johanna Asplund

    Gör: Lokalklubbsdomare i sport, ridlärare II, unghästtränare.

    Meriter: Många tävlingsmeriter, bland annat svensk mästare i A-flokk tillsammans med Boði från Åleby. SM-guld young rider 2008 i P3, femteplats på NM 2022. 

    Johanna Asplund Träningstips + _mal7898
    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Expandera

    Att hästen arbetar genom sin kropp och använder sin kropp på rätt sätt är fundamentet i Johannas träningsfilosofi.

    – Tar man en unghäst till exempel, kan den inte gå i en hög tävlingsform, men den kan ändå jobba i en ändamålsenlig form för sin kropp.

    Ett vanlig problem som Johanna stöter på när hon åker runt och undervisar är att ryttarna stirrar sig blinda på var hästen har sitt huvud och sin hals.

    – Det är viktigt att hästens bål är i balans, även när den rör sig framåt och inte bara när den står still. Att hästen lär sig använda sin bål och sin kropp på rätt sätt gör att överlinjen och kontakten blir bättre. Ofta är det som att poletten trillar ner när hästen kommer i rätt position i sin kropp.

    Rid inte med handbromsen i

    Johanna upplever att fokus på huvudets placering gör att ryttaren hamnar i broms.

    – Rider man med handbromsen i går både gasen och bromsen sönder till slut och då funkar ingenting. Hästen kanske börjar sticka eller stanna, vilket är ett sätt att uttrycka att den vill bort från ett problem.

    Utöver hästens ålder och utbildningsnivå gäller det att ta hänsyn till varje hästs exteriöra förutsättningar, där halsens längd och ansättning faktiskt påverkar vilken form som är mest ändamålsenlig för den att gå i.

    Johanna Asplund Träningstips + _mal8058
    Foto: Sandra Nordin Johansson

    Men hur får du då hästen att arbeta korrekt genom kroppen?

    – För det första handlar det om att hästen ska förstå vad du vill. Har hästen svårt för någonting, analysera varför, säger Johanna.

    Hon menar att mycket sedan handlar om att du som ryttare ska renodla dina hjälper och inte krångla till det för mycket. Dessutom finns det bra hjälp bara
    utanför stalldörren.

    – Utnyttja naturen. Rid på stigar för att komma i gång mer och låt hästen gå över stenar och rötter. Låt den få länga ut halsen och bli medveten om sin kropp. Den ska skritta genom kroppen även på ett utmanande underlag. När hästen sänker huvudet och tittar efter var den sätter sina hovar börjar den ofta jobba mer genom kroppen naturligt. När hästen är uppmärksam flyttar den ofta balansen i kroppen i stället för att bara ramla iväg framåt. 

    Viktigt är att ha kontakt i tygeln,  men samtidigt tillåta att hästen länger överlinjen och söker sig framåt nedåt. 

    – Det är viktigt att det är pannan som hästen sträcker fram, så att hästen inte bara blir lång och slapp. Då känner man också hur hästen lyfter ryggen och börjar jobba.

    Observera vilken sida av vägen hästen drar sig åt så kan du välja att rida på den andra.

    Ute i naturen finns det fler knep att använda sig av.

    – Det kan handla om att välja vilken sida av grusvägen du ska rida på, och inte bara att det råkar bli en sida. Ofta väljer hästen sida. Det blir lite som i ridhuset, den söker sig mer mot väggen i ett varv – mycket på grund av att den har en stark och en svag sida. Blir du observant på vilken sida av vägen hästen drar sig åt så kan du aktivt välja att rida på den andra sidan, för då måste du börja aktivera hjälperna mer och placera hästen. 

    Var lyhörd för hästens nivå

    För att få hästen att jobba korrekt genom kroppen måste du också vara lyhörd för var i utbildningen den befinner sig. En unghäst eller otränad häst kräver annat än om hästen är vältränad och välutbildad.

    – För en unghäst eller en otränad häst kan det vara tillräckligt svårt att bära en ryttare rakt fram på en väg och då är det viktigt att du som  ryttare som är skicklig nog att kunna hjälpa hästen. Det kan handla om små justeringar i sitsen för att få hästen att hitta balansen.

    Glöm inte bort din själv

    Att ryttaren påverkar hästens förmåga att arbeta korrekt genom kroppen är kanske ingen överraskning, samtidigt som Johanna upplever att många ryttare faktiskt glömmer bort sig själva på vägen.

    – Det är viktigt att försöka analysera sig själv som ryttare och reflektera kring vad man gör som påverkar hästen.

    Att ryttare sitter snett är inget ovanligt, men det begränsar hästens rörelsemönster när den hela tiden får kompensera för sin sneda ryttare. För att underlätta för hästen att balansera sig själv och därmed jobba genom kroppen uppmanar Johanna därför ryttare till att försöka sitta i så bra balans som möjligt. För att sitta bättre krävs dock ofta att du tar hjälp utifrån.

    – Många ryttare jag hjälper upplever inte själva att de sitter snett. Ibland får jag till och med fota dem för att bevisa att hur snett de sitter. Du blir hemmablind och även om din kroppsuppfattning är att du är rak kan du vara väldigt sned, vilket såklart påverkar hästen negativt.

    3 snabba träningstips i naturen

    1. Jobbar du med sidförande hjälper så passar det utmärkt att göra skänkelvikningar över grusvägen. Variera tvärningen efter förmåga.
    2. Behöver du lägga en volt eller jobba med böjning kan du använda en vägkorsning där det ofta finns lite mer plats. Se upp med trafiken, men på grusvägar i skogen finns ofta möjlighet att lägga en volt.
    3. Klättra. Rid gärna i backig terräng, det behöver inte vara branta backar, det räcker att det sluttar. Då måste hästen aktivera sin coremuskulatur. Var nog med din egen sits och tyngdpunkt så att du hjälper hästen i uppförs- och nedförs-backarna.

    3 snabba träningstips på ridbanan och i ridhuset

    1. Rid på fyrkantsspåret och lägg en volt i varje hörn. Var noga med att få igenom böjningen ordentligt och rid fram ordentligt mellan volterna. Denna övning kan du också komplicera allt-eftersom genom att till exempel rida öppna på långsidorna.
    2. Åttvolter är bra, de kräver att ryttaren hela tiden är aktiv och måste jobba på sin hjälpgivning och tajming för att bibehålla och byta ridväg. Här kräver det att du kan räta ut hästen och ställa om och att du hela tiden har hästen mellan skänklarna.
    3. Var kreativ på fyrkantspåret. Du kan göra mycket fast du bara rider rakt fram, du kan arbeta med tempoväxlingar, ställning och böjning.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport Island 2023.

    Ridsport digital

    99:- i månaden