Träningstips
14 mars 06:10
Ridsportplus

Träningstips: Följsamhet är en färskvara

Träningstips Tidningen Ridsport har träffat Camilla Hed som är lärare på Hippologprogrammet på Wången, utsedd till Årets tränare av internationella islandshästförbundet 2022 och som har coachat finska landslaget. I tredje delen sätter vi ryttaren under lupp.

Träningstips: Följsamhet är en färskvara
Foto: Maja Sigfeldt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ryttaren är väldigt viktig, och Camilla Hed menar att ryttaren har ett ansvar att träna upp sin balans och följsamhet. 

    – Och när man tycker att man har en bra balans och följsamhet så måste man träna ännu mer så att den blir ännu bättre – och det är en färskvara.

    Ett sätt för att träna på det är att rida med både långa läder och korta läder, att rida i lättsits med korta stigläder och att rida barbacka berättar hon.

    – Så att man kan vara följsam, och att man kan vara neutral i sin sits men man kan också ha en aktivitet – och växla däremellan. För sitsen kan både ge en inverkan men också en belöning.

    En ryttare med dålig balans kommer att ge sin häst motstridiga signaler menar hon.

    – Det är först när du har en bra balans som du kan börja ge rätt signaler. Då kan du även bli snabbare med din tajming och känna hästens svar.

    Har du någon bra balansövning du brukar göra med elever?

    – Ja, de får rida på helt lösa tyglar och öva på att kunna följa hästen. 

    Hon nämner även övningen kontroll med en tygel, “one rein stop” som hon och studenter visade upp på en clinic på Wången i höstas.

    När jag var yngre blev jag longerad och satt utan stigbyglar och skulle bara följa med hästen, är det bra tycker du?

    – Ja, det är jättebra, det gör vi också.

    Hon berättar då om hur det går till på Spanska ridskolan i Wien.

    – På Spanska ridskolan så utbildas ryttarna i ett år på lina innan de får börja träna de äldsta hästarna. 

    En annan viktig punkt för ryttaren är att hitta sin takt- och rytmkänsla.

    – Man kan rida “galätt”, där man rider lätt i galopp, sitter två språng, står upp två språng, bara för att hitta kroppskontrollen och taktkänslan. Där är hoppryttarna jätteduktiga på att rida lätt i galopp och det är fantastiskt – jag älskar den övningen.

    Ska vi bli bättre på att träna oss själva utanför stallet och ridningen?

    – Ja verkligen, det finns många som är duktiga på ryttarträningar och det ger ju resultat – verkligen. Det finns många studier på det.

    Men att som ryttare kunna ta sig tid till att komma iväg och träna kan vara svårt, speciellt om man äger en egen häst man ska ta hand om sju dagar i veckan.

    – Yoga är superbra, vi behöver mycket bålstabilitet, mycket ryggstyrka men sen måste vi vara helt lösgjorda i höfter, ben och armar. Skulderbladsträning är också bra. Vi ska vara atleter liksom, för om inte vi kan bära vår kropp hur ska då hästen kunna bära upp oss med sin kropp?

    Träning specifikt för ryttaren kan dock ge resultat, och det är bra att ta hjälp när det gäller just kroppskontrollen enligt Camilla.

    – Man kan få mycket bättre svar från hästen därför att man känner vad man gör när man gör det – och hinner belöna hästen i tid.

    Ridsport digital

    99:- i månaden