Träningstips
23 december 2022 06:48
Ridsportplus

Träningstips: Så sätter du igång avelsstoet

UppstartAvelsstoet har gått tomt av en eller annan anledning och det blir inget föl nästa år. Vad gör du med henne då? Kanske rida – här får du tips om igångsättningen.

Träningstips: Så sätter du igång avelsstoet
Dags att börja jobba igen? Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det finns en del att tänka på när det gäller att börja rida ston som gått i avel. Hur stoet sätts i arbete igen beror på hur länge hon har använts i avel. Vissa har varit i avel länge och fått föl flera år i rad, andra ska återgå till ridning efter att ha fått ett föl.

    Det viktigaste i sammanhanget är att stoet helst ska ha hållits i gång under såväl dräktighet som fölperiod.
    – Det är viktigt att se till att även avelsstoet gör något hela tiden, säger veterinär Katarina Tegholm, privatpraktiserande i nordvästra Skåne.
    – Det bästa är om hon går i lösdrift på stora, kuperade marker.

    Om stoet enbart har gått med fölet och inte motionerats alls, får hon byggas upp från grunden igen. Börja med en allmän koll av hovar och hull. Hovarna är tyvärr ofta eftersatta hos avelsston.
    – Sedan är det vanlig, klok ridning som gäller, säger Katarina Tegholm. Växla gärna ridning med tömkörning och löshoppning över mindre hinder. Bukmuskulaturen kan behöv lite extra träning, börja gärna med lite övningar från marken.

    Några exempel:

    • Svansgymnastik/stabiliseringsövningarGenom att försiktigt dra hästen i svansen tvingas den att stabilisera sig och hålla emot.  Hästen måste koordinera kroppen: flytta tyngden, hålla emot och stabilisera sig. Bakåt och åt sidorna.
    • BålstretchingAtt med hjälp av godis få hästen att aktivt dra samman sin bukmuskulatur får samma effekt som situps på människor. Det som eftersträvas är en aktiv kontraktion, som en långsam situp. Detta kan uppnås genom att locka hästen att sätta nosen mellan frambenen eller att sträcka sig efter en morot i riktning ner mot hasen, under buklinjen.

    Går att variera på olika sätt

    Ridningen börjar i skritt. Det finns en rad sätt att variera detta: växla tempo, gör halter, gå i ett L av bommar, ta en tur i högt gräs eller djup snö, över grenar och stockar. 

    Ryggning är ett effektivt sätt att få hästen att böja sitt bäcken och aktivera bukmuskulaturen. Växla mellan några stegs ryggning och skritt framåt.

    Längre fram kan hästen rygga över bom och i vinkel, det tränar koordinationen. Cavaletti kan också användas; variera både höjd och avstånd så att hästen måste länga, korta upp och länga igen.
    – Equiband kan också användas, det är ett bålträningssystem som består av en vojlock med tillhörande elastiska band som kan fästas under hästens buk och eller runt bakdelen.

    Uteritter är det bästa

    Efterhand läggs lite travpass in och senare även galopp. Tölt beroende på hästens fallenhet.
    – Att rida ut i naturen är det bästa, med olika underlag och möjligheter att variera – kanske klättra lite i backar, säger Katarina Tegholm.
    – Om det inte finns bra ridterräng nära stallet kan uteritten till viss del ersättas med träning över bommar, men eftersom det alltid är bra att rida på olika slags underlag och inte fastna på ett enda, kan det vara mödan värt att transportera stoet till annan terräng.

    Fakta

    Checklista inför igångsättningen

    Fem saker som bör vara avklarade innan stoet sätts i gång, för att undvika onödiga avbrott:

    1. Lämna in träckprov och avmaska vid behov.
    2. Se till att årets vaccinationer är gjorda.
    3. Kontrollera tänderna.
    4. Hovarna ska vara verkade och eventuella skor pålagda.
    5. Kontrollera hullet och ändra foderstaten, så den passar till en arbetande häst.

    Ridsport digital

    99:- i månaden