Veterinärt
12 juli 2023 06:20
Ridsportplus

Tre forskningsnyheter om hästar

KunskapFrysta fosterhinnor som tinats upp har visat sig minska smärta och överlag ge en bättre sårläkning. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Tre forskningsnyheter om hästar

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fosterhinnor ger bättre sårläkning

    Fosterhinnor som varit frysta i över ett år, tinades upp och återvätskades i koksaltlösning innan de lades som bandage på ett 4×4 cm stort sår på framkotan på sex försökshästar. Deras motsatta framben användes som kontroll.

    Bandaget med fosterhinnor låg på de tre första dygnen och de brasilianska forskarna pekar på minskad smärta, bättre nybildning av blodkärl och överlag bättre sårläkning genom detta. I snitt läkte såren som inletts med detta bandage på 73 dagar, mot 84 dagar för övriga.


    Animals-13-01714-g001
    Hästar som går bakom lod har sämre andning.

    Häst bakom lod andas sämre

    En färsk studie, gjord i Portugal, ökar förståelsen för när nackens böjning börjar bli obehaglig för hästen. Det visar sig att en skillnad på bara 15 grader hade stor betydelse.

    Studien lades upp så att 20 dressyrhästar och 20 hopphästar, alla tävlande på hög nivå, reds med halsen i två olika grader av böjning. Ridpassen varade 40 minuter vardera och genomfördes med tre veckors mellanrum. Ena gången hade hästarna halsen i 100 graders vinkel – räknat från marken till en linje från mulen till pannan, den andra gången i 85 graders vinkel.

    Såväl hästarnas beteende under ridpassen som andningsfrekvensen noterades. Allt kring andningen kunde mätas genom dynamisk endoskopi, arbetsendoskopi, som utfördes medan hästarna reds. Där syns vad som händer med de övre luftvägarna och syretillförseln. Eftersom hästar andas genom nosen, kan de inte skifta till att andas genom munnen när så behövs.

    Resultaten från studien visar att den 100-gradiga vinkeln medförde både fler konfliktbeteenden hos hästarna och gav negativa effekter på andningsorganen.


    Enklare att testa för EMS

    För att kunna diagnosticera EMS, ekvint metabolt syndrom, brukar ett OGT-test göras. Det innebär att hästen får glukossirap på morgonen, efter åtta till 12 timmars fasta. Därefter tas ett blodprov inom 60 till 90 minuter, då glukos och insulin analyseras. För att förenkla hanteringen och få en säkrare metod, har en glukospellets tagits fram som ersättning för den trögflytande glukossirapen. Det internationella forskarteamet lät 157 hästar, bland dem några i Sverige, testa glukospelletsen. De flesta, 132 hästar, åt upp dem inom sex minuter, vilket visar att pelletsen ansågs vara välsmakande. Detta kan bli ett framtida sätt att testa EMS-hästar på.


    Ridsport digital

    99:- i månaden