Sport
25 april 2023 06:20
Ridsportplus

Tre röster om de nya bettreglerna

Nya reglerReaktionerna kring de nya bettreglerna är många och går isär. Ridsport har pratat med tre islandshästprofiler om deras tankar kring de nya reglerna.

Tre röster om de nya bettreglerna
Magnús Skúlason har tidigare tävlat på hackamore. Foto: Pressbild/Elmia

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

”Jag tror att detta kommer att resultera i ännu fler nya regler”

Elsa Tevreud är aktiv tävlingsryttare och har flera mästerskapsmedaljer i bagaget. Sin verksamhet bedriver hon på Tängby utanför Enköping med allt från försäljningshästar till vidareutbildning och kurser.

Vad tycker du om de nya bettreglerna?

– Jag tycker faktiskt inte så mycket. Jag tänker oftast att det är som det är och vill man tävla så är det bara att anpassa sig. Dock älskar jag att syftet är att tänka hästvänligt. Jag själv rider på väldigt ”enkla” bett och tycker att ju enklare och mildare, desto bättre. Det jag tycker är negativt är att det är så luddigt. Jag tycker att en regel ska vara enkel att definiera. Det ska inte vara en tolkningsfråga från tävling till tävling. Jag gillar syftet med de nya reglerna, men jag gillar inte att det inte är solklart.

Är det något i de nya reglerna du saknar?

– Möjligen att kunna vara helt säker på ifall mitt bett är godkänt eller inte. Jag är för dåligt påläst för att ge mig in i en diskussion, men spontant kan jag känna att exempelvis ett bra hackamore, flerledade tränsbett eller lite ovala ringar på ett stångbett inte borde ha så stor betydelse negativt. Jag förstår att gränsen måste dras någonstans, men det bör vara mer tydligt.

Jag gillar syftet med de nya reglerna, men jag gillar inte att det inte är solklart.

Elsa Teverud

Vad tror du kommer bli resultatet av de nya reglerna?

– Jag hoppas att det här resulterar i nöjda och glada hästar som rids på milda och bra bett. Jag hoppas också att ryttare inser att de behöver rida annorlunda ifall att det inte fungerar utan deras skarpa och numera förbjudna bett. Jag tror också att detta kommer att resultera i ännu fler nya regler. Jag tror att domarna själva kommer känna att det bör vara mer tydligt om vad som är godkänt och inte för att underlätta kontroller osv.
– Jag måste dock nämna den föreläsning som Åsa William och Kia Holmqvist hade direkt efter att de nya reglerna kom. Väldigt pedagogiska och måna om att det ska bli så bra som möjligt för båda hästar och ryttare. Jag tror att det kommer krävas mycket engagemang och tid av domarna på tävlingar för att ta emot frågor och göra kontroller. På föreläsningen kändes det som att de verkligen kommer att göra så gott de kan för att göra detta bra.

”Det går emot hästvälfärden”

Välmeriterade Magnús Skúlason kräver knappast en närmare presentation. Världsrekord och världsmästartiteln är några av de meriter som Magnús sitter på.

Vad tycker du om de nya bettreglerna?

– Ursäkta ordvalet, men jag tycker att de är idiotiska. Man har fastnat i några tekniska grejer på utrustning istället för att fokusera på hur man använder den och rider. Det är fel riktning. De flesta som utvecklar bett vill göra det så bra som möjligt för häst och ryttare. Det finns ingen logik, det blir bara fokus på hur betten ser ut och är konstruerade.

Alla bett kan missbrukas, även om folk inte gör det med vilja.

Magnús Skúlason

Är det något i de nya reglerna du saknar?

– Jag har en häst som är känslig i munnen och har svårt för vanligt bett. Nu när hackamore inte är godkänt får jag välja på att sluta tävla hästen eller att rida på bett som ökar risken för skador i munnen. Det går emot hästvälfärden, jag vill använda det bett som passar bäst på just min häst. Alla bett kan missbrukas, även om folk inte gör det med vilja. Sådant ska hanteras på plats på tävlingar, genom exempelvis varningar.

Vad tror du kommer bli resultatet av de nya reglerna?

– Bara förvirring och rädsla, folk vet inte vad de får använda. Det blir mycket jobb för domarna att hålla koll på plats. Jag ser faktiskt inget positivt, det är som att gå tio år tillbaka i tiden. Det kommer även påverka de som tillverkar bett ekonomiskt. Det är katastrof på alla plan och kommer bara leda till allmän förvirring. Folk kommer bara våga rida på ringbett, men det kommer inte minska skadorna.

”Det borde inte spela så stor roll vilka bett man använder”

På Klevsviks Gård har Sigurjón Örn Björnsson sitt säte med träningshästar och ett gäng tävlingshästar.

Vad tycker du om de nya bettreglerna?

– Överlag tycker jag att de nya reglerna är helt okej, och påverkar inte mig särskilt mycket. Jag rider i regel bara på vanliga tredelade bett eller den klassiska isländska stången. Jag är personligen inte förtjust i lock-up bett eller bett över lag som blir för stumma, då jag tycker att de blir för starka.

När varken tävlande eller domare vet är det helt enkelt för otydligt.

Sigurjón Örn Björnsson

Är det något i de nya reglerna du saknar?

 – Jag saknar tydlighet, det måste bli betydligt klarare vad som är godkänt och vad som inte är godkänt. När varken tävlande eller domare vet är det helt enkelt för otydligt. Det får inte vara en enskild individs, alltså domares, beslut huruvida ett bett ska godkännas. Jag vet redan om en incident där en tävlande först fått sitt bett godkänt, tävlat på det för att sedan få det icke godkänt en vecka senare. Det är inte hållbart!

Vad tror du kommer bli resultatet av de nya reglerna?

– Tävlande kommer anpassa sig efter de nya reglerna. Jag tror därför inte resultatet blir särskilt märkbara. Min personliga åsikt är att det inte borde spela så stor roll vilka bett man använder, däremot borde man bli betydligt hårdare i sin bedömning av ryttarens ridning och inverkan. Ta ordentligt av poängen om det är hård eller dålig ridning och belöna fin och harmonisk ridning. En självklarhet kan man tycka!

Ridsport digital

99:- i månaden