Avel
23 augusti 2023 06:15
Ridsportplus

Tredje VM-guldet för Þorleifur Sigfússons avel

FramgångarHingsten Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn tog sitt andra VM-guld i avel under årets VM. Det blev det tredje VM-guldet för uppfödaren Þorleifur Sigfússon som tidigare även vunnit guld genom stoet Von fra Vigra.

Tredje VM-guldet för Þorleifur Sigfússons avel
Þorleifur Sigfússon tillsammans med Stald Gavnholt som numera äger guldhingsten "KG". Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn (f-14, e Grimur frá Efsta-Seli, u Kolskör från Kolungens gård 2) tog hem VM-guldet för Hingstar 7 år och äldre till Sverige under årets VM i Nederländerna. Det blev andra gången hingsten tog ett VM-guld i en avelsklass, 2019 vann Kolgrímur guldet för 5-åriga hingstar.
    – Det känns väldigt bra. Det är tredje VM-guldet för min avel och det känns ju väldigt bra när man har en sån liten avel. Jag är ödmjuk, det är inte bara ”bara” att ta sig till ett VM, säger uppfödaren Þorleifur Sigfússon.
    – Jag hoppas och räknar med att fler lägger märke till Gunvarbyn och förstår att det inte bara tur – det är lite skicklighet också. Man kan ha en jäkla tur och ta VM-guld i en avel en gång, men tre gånger..

    Kolgrímur Grímsson slutade på totalpoängen 8,71, med 8,75 för ridegenskaper med bland annat 10 för skritt, 9 för ridbarhet och galopp.

    236_kolgrimur_fr_gunvarb3
    Hingsten fick 10 för skritt på VM. Foto: Lars Jansson

    Þorleifur berättar att när Kolgrímur Grímsson föddes 2014 kände han redan då en tilltro till den svarta hingstens potential.
    – Jag tog av hinnan när han föddes och när han låg där funderade jag på hans namn. Han var undan Kolskör och efter Grimur och då tänkte jag att han skulle heta Kolgrimur, men strax efter så slog det mig att om den där hästen skulle komma ut i den stora världen på ett stort evenemang, då ville jag att det skulle bli något unikt med honom så tänkte jag att skulle kalla honom för ”Grimsson” också. Nu har Kolgrímur Grímsson vunnit VM-guld två gånger.

    Med till VM fanns även halvbrodern Náttfari från Gunvarbyn (f-14, e Grimur frá Efsta-Seli, u Nótt fra Ørskog) som var en av de högst bedömda hingstarna i världen inför VM. Hingsten blev dock halt dagen innan visningen på VM.
    – Det är tyvärr sånt som kan hända med hästar, men jag hoppas att han ska få möjlighet att visa upp sig framöver.

    Inget Orri-blod

    Þorleifur berättar om stammarna bakom halvbröderna Kolgrímur Grímsson och Náttfari På mödernet har bägge hingstarna Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti (f-90, e Angi frá Laugarvatni, u Hrafnhetta frá Vestra-Geldingaholti). En hingst som varit avgörande för aveln på Gunvarbyn och ligger Þorleifur varmt om hjärtat.
    – Jag använde honom på mina äldre ston som var av bra stammar. Jag envisades med att bara öppna grinden och släppa in hingsten till mina gamla ston och det var så jag byggde upp en liten stam med förstaklassade Nökkvi-döttrar med gamla goda stammar på mödernet. Sen när det var dags för att betäcka dem så kunde jag givetvis inte använda Nökkvi så då fick jag välja något annat.

    Fakta

    Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti

    Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti föddes 1990 och var efter Angi frá Laugarvatni (f-82, e Öngull frá Kirkjubæ, u Sif frá Laugarvatni) och undan Hrafnhetta frá Vestra-Geldingaholti (f-77, e Hrafn frá Holtsmúla, u Drottning frá Kröggólfsstöðum).

    Hingsten tilldelades hederspremie för sina avkommor och fick 307 avkommor varav Von fra Vigra (f-03, e Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti, u Hel frá Gullberastöðum) är den högst bedömda.

    Hingsten Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti (f -94, e Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti, u Hrafnakló frá Vestra-Geldingaholti) är en annan av Nökkvis avkommor, Hrafnfaxi deltog bland annat på VM 2003 och fick 200 avkommor.

    Han berättar att efter att ha fokuserat sin avel kring Nökkvi så fanns länge heller inget blod från avelsmatadorerna Orri frá Þúfu í Landeyjum (f-86, e Otur frá Sauðárkróki, u Dama frá Þúfu í Landeyjum) och Ofeigur frá Flugumyri (f-74, e Kolskeggur frá Flugumýri u Kengála frá Flugumýri) i Gunvarbyns hästar.

    Beslutet av välja Grímur frá Efsta-Seli (f-06, e Þytur frá Neðra-Seli, u Sara frá Horni) var en direkt känsla. En hingst som då ännu inte visat sin fulla potential som nedärvare.
    – Jag tror det var 2013 när jag såg Grimur frá Efsta-Seli för första gången hos Agnar min vän. Då bara fastnade jag och tänkte ”den här hästen, han ska jag använda”. Så jag använde honom 2013 och därifrån kom Kolgrímur och Nattfari och ytterligare en som jag sålt som valack i Sverige. Sen fick jag även ett sto från den årskullen, det stoet dog tyvärr som 2-åring.

    Kolgrimur Grimsson Från Gunvarbyn Thorleifur Sigfusson Agnar 2
    Stolt uppfödare tillsammans med Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn. Foto: Lars Jansson
    Kolgrimur Grimsson Från Gunvarbyn Thorleifur Sigfusson Agnar 3
    Under prisutdelninge på VM var det fotografering och den hel del glädjeyttringar. Foto: Lars Jansson

    Vidare berättar Þorleifur om att genom Grimur kom också det första Ofeigur-blodet in i hans besättning.
    – I år tar jag in några 3-åringar efter Alfur från Selfossi och där fick jag Orri-blodet in i min hästar för första gången. Alfur stod på station hos mig 2019.

    Flyttade till Sverige för tjugo år sen

    2001 föddes Þorleifur Sigfússon första uppfödning, då bodde han i Norge och stoet Nótt fra Ørskog (f-01, e Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti, u Dimma frá Vestra-Geldingaholti) representerade sen Norge på VM som 6-åring 2007.
    – Hon är mamma till Nattfari och hon tog VM-silver i sin klass det året, berättar Þorleifur som också berättar att han 2003 flyttade till Sverige.

    2009 blev stoet Nótt fra Ørskog återigen uttagen att representera Norge i VM i avel och så även uppfödningen Von fra Vigra (f-03, e Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti, u Hel frá Gullberastöðum). VM gick då i Schweiz.
    – Von fick silver där, och jag var missnöjd. Jag tyckte att hon skulle vinna, säger Þorleifur som fick ”revansch” bara två år senare på VM 2011 då Von fra Vigra tog det efterlängtade VM-guldet.

    Agnar Snorri Stéfansson visade stoet 2011 och hon landade på en totalbedömning på 8,95 med bland annat 9 för hals-manke-bog, rygg och kors, proportioner och för hovar. Hon fick också 9 för spirit och för helhetsintryck samt 8,5 för tölt, trav, pass och skritt. Stoet var den näst högst bedömda hästen på VM det året.

    Stoet Von fra Vigra såldes sen till Schweiz och Von hade också en avkomma med i startfältet under årets VM i Nederländerna. Vaena von Wallenschwil (f-15, e Baltasar vom Freyelhof, u Von fra Vigra) representerade Schweiz och tog VM-brons i sin klass, Stoet fick 8,52 för ridegenskaper med 9 för pass och visades av ägaren Livio Fruci.

    Von
    Von fra Vigra visades som 5-åring i Sverige 2008.

    2013 var det återigen dags för en av Þorleifurs hästar att delta på VM. Då deltog uppfödningen Kolskör från Kolungens gård 2 (f-07, e Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti, u Hulda fra Skodje) på VM som gick i Berlin, Tyskland.
    – Då hade hon Kolgrímur Grimsson i magen. Så Kolgrimur var i Berlin redan 2013 men då som foster.

    Så ser framtiden ut

    Genom åren har Þorleifur i snitt fött upp mellan åtta till tio föl om året. Nu hoppas han kunna växla ner lite på sin avel.
    – I år fick jag bara fyra föl, säger han och berättar att han lägger mycket tid på sitt yrke som veterinär och hästtandläkare.

    Men det finns en drös lovande hästar på gården i Mellerud. Där finns bland annat en 4-årig avkomma efter Kolgrímur Grímsson som Þorleifur håller högt.
    – Han är ”one of a kind”. Jag har inte haft många såna 4-åringar. Sen han var föl har jag lagt märke till honom. Han är en förnuftig häst som gärna kliar på gammelfarbrorn i hagen, det känns som han står och pratat med honom och får lite goda råd. Þrumufleygur Kolgrìmsson från Gunvarbyn heter han. Hans mamma är helsyster till Nattfaris mamma.

    Halvbröderna Kolgrímur Grímsson och Nattfari är inte längre i Gunvarbyns ägo. Nattfari såldes tidigare i år till norrmannen Alf Bjørseth. Þorleifur berättar om våndan att ta beslutet att sälja hingsten innan eller efter VM. En vånda som många uppfödare får brottas med.
    – Till slut tog jag beslutet att sälja honom innan VM.

    Kolgrimur Grimsson Från Gunvarbyn Thorleifur Sigfusson Agnar 5
    Agnar Snorri Stefánsson visades Kolgrímur Grímsson på VM. Han sa då i en intervju med Ridsport att nästa mål är att komma till NM med hingsten.

    För drygt ett år sen såldes Kolgrímur Grímsson till Stald Gavnholt som drivs av Agnar Snorri Stefánsson tillsammans med Anne Stine Haugen.. Ett tryggt beslut menar Þorleifur Sigfússon som har stora förhoppningar på att få se hingsten i sporten framöver.
    – Han är i goda händer.

    För sin egen del hoppas Þorleifur på mer tid till hästarna.
    – Jag älskar att rida ut. Jag har fina minnen med både Kolgrimur och Nattfari från uteritter. De har varit brukade som ridhästar hos mig och de minnena är fina. Jag är ingen sån som åker ut och tävlar, men jag hoppas få mer tid till att rida ut.

    Ridsport digital

    99:- i månaden