Hästägartips
16 november 2023 06:19
Ridsportplus

Tro inte på gamla sanningen om hovböld

HovarBlockhalt häst helt plötsligt? Många brukar dra en lättnadens suck när det ”bara” handlar om hovböld. Men det finns en hel del viktiga saker att tänka på när hästen drabbas.

Tro inte på gamla sanningen om hovböld
Foto: Hege Hellström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Så får hästen en hovböld

    En hovböld innebär att en infektion slagit till i hovens läderhud. Hästens infektionsförsvar sätter då in sina resurser mot bakterierna och det blir en inflammatorisk reaktion. Svullnaden och det tryck som bildas stängs in i den hårda hovkapseln och kan sprida sig mot kronranden och in i kötthoven.

    Bakterierna kommer genom till exempel sömstick, hornsprickor, hålväggar, bärrandsröta eller mycket små skador i hoven.

    Roger-svensson
    Roger Svensson är klinikhovslagare på Mälaren Hästklinik AB.

    2. Så upptäcker du den

    I frambenet känner du förstärkt puls i kotleden, i bakbenet känns pulsen på skenans utsida. Andra vanliga symtom är värme i hoven, svullnad som går upp i benet, hälta och feber. I vissa fall är det svårt att lokalisera bölden, och då kan ett våtvarmt omslag hjälpa.

    3. Agera så här

    Ring genast veterinär eller hovslagare (den senare ska vara godkänd av Jordbruksverket för att få behandla hovbölder). Symtomen kan förväxlas med hur hovbensfraktur yttrar sig – så behandla hästen som om den hade en fraktur. Låt den stå på box och vila. Om du behöver åka till klinik kan det vara bra att lägga ett hovgips först för att ge stöd. Här bredvid du beskrivning på hur du lägger ett hovgips.

    4. Så ser behandlingen ut

    Veterinären eller hovslagaren klämmer med visitertång för att hitta bölden, den skärs upp för att innehållet ska kunna komma ut. Därefter gipsas hoven för att hålla såret rent. I vissa fall behöver hästen behandlas med antibiotika, stelkrampsspruta kan också behövas.

    5. Förebygg hovbölder

    Kratsa hästens hovar varje dag och ha rent i boxen. Undvik underlag med vassa stenar. Om hästen ofta får hovbölder kan det hjälpa att sko med sulor. Tänk dock på att det ska finnas material under sulan, till exempel 2-komponentsmaterial. Ha bara snösulor vid snö.

    6. Vänta inte ut bölden

    Det finns en gammal sanning om att det är okej att ”vänta ut” hovbölder. Men det kan handla om en infektion som behöver behandlas eller skador som går på djupet, något som kräver snabba insatser. Dessutom har hästen väldigt ont, vilket gör det inhumant att vänta.

    7. Bra att ha när hästen fått hovböld

    Det är alltid bra att ha material hemma så att du kan lägga hovgips. Då behövs:

    • Två gipsrullar.
    • Vetrap.
    • Silvertejp eller annan kraftig tejp.
    • Klisterbinda, gärna Optiplaste, ljusbruna, gärna 10 cm lindor. ”De är fantastiska men lite svåra att få tag på. Kliniker brukar dock sälja.”
    • Polsterlinda. Om du inte har det hemma går det bra att använda bomull på linda.
    • Engångshandskar i plast.

    Tvätta med klorhexidintvål och spola innan du lägger ett hovbandage.

    Det är inte någon bra idé att sätta på en plasttoffla på gipset om hästen har en hovböld. Sårhålan ger ifrån sig fukt – plus att hästar har ”hovsvett”.

    Det finns särskilda hovkompresser, formade som en hov. Ett exempel är Animalintex, ett annat NAF Hovar multikompress.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

    Ridsport digital

    99:- i månaden