Nyheter
2 september 2023 06:17
Ridsportplus

Trots ovanliga olyckan – nu leder Daniel C Schultz världsrankningen

KortporträttEkipaget har ett hårt grepp om förstaplatsen på världrankningen i T2 men vägen till toppen har inte varit spikrak. Efter en olycka fick tyska Daniel C. Schulz tänka om med Spuni vom Heesberg.

Trots ovanliga olyckan – nu leder Daniel C Schultz världsrankningen
Daniel C. Schulz och Spuni vom Heesberg (f-13, e Nagli frá Þúfu í Landeyjum, u Spes vom Störtal). Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tyska Daniel C. Schulz har under året legat stadigt i toppen i grenen T2 på FEIF:s årliga världsrankning tillsammans med den egna uppfödningen Spuni vom Heesberg (f-13, e Nagli frá Þúfu í Landeyjum, u Spes vom Störtal). Ekipaget är också det ekipage som de senaste åren haft den högsta uttagningspoängen i grenen med poängen 8,73.

    Ekipaget blev tidigare i somras tyska mästare i T2 för andra året i rad. På VM räckte ekipagets prestation till en hedersvärd bronsplats efter svenska Máni Hilmarsson och Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum) som tog guld i grenen och tyska Susanne Birgisson med Króna von der Hartmühle (f-14, e Grímur frá Efsta-Seli, u Píla von Ellenbach) som tog silvret.

    Spuni vom Heesberg gjorde ett starkt intryck på publiken med sin positiva utstrålning och i det lösa tygelmomentet reagerade många på den finstämda kommunikationen mellan ryttare och häst. En kommunikation som utvecklats genom extra utmaningar efter det att hingsten var med om en minst sagt oturlig händelse som 5-åring.

    Daniel kände tidigt för den unga hingsten, han har haft en nära band till hästarna i stammen. Han hade tävlat morfarshingsten Stígur vom Störtal (f-94, e Kolskeggur frá Ásmundarstöðum, u Sara frá Stóra-Hofi) under närmare tio år. Mamman till Spuni var ett av Daniels avelston och Daniel hade även tävlat Spunis pappa Nagli frá Þúfu í Landeyjum (f-96, e Orri frá Þúfu í Landeyjum, u Rák frá Þúfu í Landeyjum) som under en längre period stod uppstallad hos honom.

    En talang från början

    Redan tidigt visade Spuni goda kvaliteter som sporthäst.
    – När han var 5 år startade jag honom i en futurity-klass. I Tyskland har vi mycket futurity-klasser för de unga hästarna. Det var tidigt under säsongen, i april och han blev den högst bedömda 5-åringen i den klassen och vi red på 8,30. 8,30 för en 5-åring i april är ett väldigt bra resultat, berättar Daniel som också berättar att Spuni rönte stor uppmärksamhet som unghäst och att hingsten såklart fick stor uppmärksamhet efter vinsten i som 5-åring.

    Daniel Schulz
    Foto: Lars Jansson

    Drygt en vecka efter den lyckade starten hände något helt oförutsägbart som kom att förändra sättet Daniel tränade hingsten på för en lång tid framöver.
    – En annan hingst bet honom, och Spuni förlorade nästan fyra centimeter av sin tunga, berättar Daniel som också förklarar att biten av tungan nästintill slitits bort och inte bara bitits rakt av av den andra hingsten.
    – Det blev såklart en helt ny erfarenhet för oss. Vi hade aldrig varit med om att en häst fått en bit av tungan bortbiten och vi började fundera på hur framtiden skulle bli, hur skulle han påverkas?

    Daniel som kände stor tilltro till hingstens kapacitet bestämde sig för att börja träna hingsten bettlöst – trots att Daniel själv inte hade någon erfarenhet av att träna och rida hästar utan bett.
    – Jag började i princip om från början när jag började rida honom bettlöst. Jag red honom med ett hackamore och när vi startade en futurityklass samma år efter träning bettlöst så efter nådde vi återigen poängen 8,30, säger Daniel.

    Ekipaget blev kvalificerade till Tyska mästerskapen där de vann futurityklassen med den då högst noterade poängen hittills i Tyskland: 8,70.

    Daniel poängterar att hingsten redan kort efter olyckan snabbt lärde sig dricka och äta med finess, trots att en bit av tungan fattas. Som 6-åring visade hingsten tydligt att det fungerade bra med tungan.
    – Då bestämde jag att jag skulle testa att rida honom igen med bett. Det var lite svårt efter att inte har ridit med bett på ett år. Jag upptäckte att det inte var så lätt att få honom att söka kontakten med min hand när han hade bett i munnen så jag varierade hela tiden mellan att rida med bett och utan bett, berättar Daniel som också förklarar att han gärna red hingsten med halsring under den här perioden.
    – Det hjälpte mig att hitta rätt balans i honom.

    Det har såklart påverkat mig som ryttare

    Resan med Spuni, att välja bort bettet och hitta en ny väg för kommunikation har betytt mycket för Daniel som ryttare.
    – Jag har lärt mig massor. Att rida en häst utan bett och i balans, det är inte helt enkelt. Du måste rida med otroligt små hjälper och väldigt mjukt. Det har såklart påverkat mig som ryttare.

    Daniel driver sin verksamhet i Ehndorf i Tyskland. I Ehndorf bor 600 människor och 300 islandshästar.
    – Det finns åtminstone tio tränare, hovslagare, ja egentligen allt du kan tänka dig.

    Det betyder att du nästan alltid träffar på en annan ryttare eller häst när du är ute med din häst. Daniel berättar om en tillfälle när han just höll på att träna Spuni bettlöst.
    – Det var på hösten och jag möter min granne som har sitt sto med föl med sig. Jag sitter på Spuni och jag och min granne pratar om hästar och allt mellan himmel och jord. Plötsligt känner jag hur skänklarna på hackamoret går framåt, vilket gör att jag inte kan påverka med min hand, samtidigt som Spuni ser stoet och gnäggar intresserat. Det hände inget och allt gick bra, men just då kändes det lite nervöst, skrattar Daniel åt minnet och lägger till:
    – Man får inte glömma att Spuni var en 5-årig hingst med allt vad det innebär när vi började den här resan.

    Notering: Från och med 1 april 2023 är det längre inte godkänt att tävla med hackamore med skänklar. Ring/hjul-hackamore är däremot godkänd. Läs mer här om godkänd utrustning.

    Långläsningar från 2023 (16)

    Ridsport digital

    99:- i månaden