HistoriaHar du också hört att islandshästen är renavlad sedan tusen år och att ingen häst har fått importerats sedan dess? Det hade fjordhästuppfödaren Helena Torkelsson också, men när hon hittade en notering i en avelsbok för fjordingar om att en fyraårig fjordhingst vid namn Blakken importerats till Island blev hon tveksam.
Ur historieboken: Fjordhingst importerad till Island
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
– Jag blev rätt förvånad, jag hade ju också hört islandshästarnas historia, och att det funnits ett importstopp sedan länge.
Helena Torkelsson har flera gånger bloggat om olika saker från de gamla norska stamböckerna för fjordhäst, och det var av en ren tillfällighet hon snubblade över detta.
Källan, där hon hittade noteringen, är en av de första norska stamböckerna för norska fjordhäst.
– Jag har haft turen att komma över några av de allra äldsta banden, bland annat nummer 1, säger Helena.
– Jag tycker att det är roligt att dela den tidens perspektiv, och har därför bläddrat i dem med syfte att hitta spännande saker att dela.
Att hitta spännande saker lyckades hon verkligen med när hon fann uppgifter om att fjordhingsten Blakken, född 1906 och uppfödd av Mikkel O. Byrkjeland, såldes till Island 1910 för 800 kronor.
Trots att det redan 1882 infördes ett importförbud av hästar till Island, för att renodla rasen och säkra deras unika förmågor och egenskaper.
– Därför hoppade jag högt när jag läste detta i en gammal norsk fjordstambok, säger Helena som är intresserad av fjordhästars historia i första hand.
– Att fjordhästar och islandshästar delar ursprung är väl annars väl känt, men jag hade nog tänkt att det tog slut kring vikingatiden.
– Jag vet ju inte vad importen syftade till eller vad det blev av honom, men det hade varit kul att veta.
Om Blakken fick någon chans i avel på Island vet Helena inte, men hon säger att tanken är spännande.
– Det vore kul att få veta mer om det här.
Vem kan bättre veta mer om det här än Heimir Gunnarsson, avelsledare för SIF avel.
Ligger det någonting i den information som Helena hittade i den gamla avelsboken?
– Det stämmer att det importerades en fjordhingst till Island i början av 1900-talet, säger Heimir och fortsätter:
– Det var ett experiment vars syfte var att få fram större och starkare hästar för lantbruket. Även om man vågade sig på att trotsa importförbudet, och chansa på att ta dit en hingst från en annan ras, så tänkte man ändå till lite grann för att experimentet inte skulle få stor effekt om det gick dåligt.
– Hingsten togs direkt till en ö utanför Reykjavík som heter Viðey och sedan flyttade man ett tiotal ston dit också.
Experimentet gick dock inte så bra som man hoppats.
– Samtliga hästar gick kvar på ön men avkommorna ansågs ha dåligt lynne så samtliga föl slaktades och hingsten exporterades igen.
– Ingen av dessa hästar kom med andra ord till fastlandet eller blandades med övriga populationen.
Det här, säger Heimir Gunnarsson, är den senast dokumenterade importen av häst till Island.
Dock berättar Heimir att ännu en import gjordes innan denna händelse 1910. En import som också skedde när importstoppet redan införts.
– Ja, det finns ett till dokumenterat fall av hästimport, det var en Grímur Thomsen som flyttade till Köpenhamn för att jobba och tog då med sig sin ridhäst, valacken Sóti.
– När han återvände till Island år 1867 tog han med sig sin Sóti tillbaka igen.
Även om dessa två fall av import gått under radarn för många, så kan man nog lugnt säga att de inte på något vis påverkat dagens islandshästar.
Man kan fortfarande säga att den är en av de mest renavlade hästraserna i världen.
Följ Ridsport på