Porträtt
22 augusti 2023 06:20
Ridsportplus

Utstakad framtid för Saga Berggren

Ung ryttareVisionerna för framtiden är stora för 18-åriga Saga Berggren, som går islandshästgymnasium på Wången och dessutom ägnat sommaren med att ta emot hästar på träning. Med nyförvärvet Hástígur Rex Depillsson från Skomakarns är siktet inställt på de stora mästerskapen.

Utstakad framtid för Saga Berggren
Saga har ridit i landslaget med Kolfinnur, och hoppas framöver att nyförvärvet Rex ska bli hennes framtida landslagshäst. Foto: Sabina Svenningsson/Photohestur

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Saga Berggren
    Hästkarriären började framför en vuxen i sadeln. Foto: Privat

    2022 var Saga Breggren en av Sveriges representanter vid NM på Åland, som för Sagas del resulterade i ett silver i T2 och ett brons i V1 tillsammans med Kolfinnur från Margaretehof (f -09, e Jarl frá Búðardal, u Þalía frá Stokkseyri). Men intresset för hästar började långt tidigare, då bland annat en stor del av uppväxten tillbringades på Backebo gård, en islandshästgård utanför Norrtälje som fram till 2021 drevs av Sagas mormor och bonusmorfar.
    – Det blev som ett andra hem för mig. Lediga dagar och varje sommar spenderade jag där och intresset för hästar föddes i mig redan som liten.

    De första åren satt Saga framför en vuxen i sadeln, tills hon blev stor nog att sitta själv.
    – Då red vi ut hela familjen på långturer, jag på den 30-åriga läromästaren Randver. Jag älskade att galoppera barbacka på gårdens vägar och mina skor flög vilt av när jag klamrade mig fast på hästryggen, minns Saga.

    Backebo och morföräldrarnas avel blev också en inkörsport till både träning av hästar i olika åldrar och till sporten. 2018 red Saga sitt första SM, på bruna Backobouppfödningen Gandur från Backebo (f -10, e Arður frá Lundum II, u Eir från Ortala).
    – Tiden på Backebo gård startade mitt hästintresse men formade även mig som ryttare och min hästfilosofi. 

    Två landslagshästar i stallet

    Sedan 2019 har Saga kamperat ihop med Kolfinnur, eller Kung Kolan som han kallas till vardags. Framgångarna på tävlingsbanan har inte låtit vänta på sig, vilket NM 2022 är ett kvitto på.
    – Kolan är en helt fantastisk häst, en one in a million. Han har ett hjärta av guld och är en fantastisk rid- och tävlingshäst, berättar Saga som trots allt adderat ytterligare ett framtidslöfte när hon i juli förvärvade Hástígur Rex Depillsson från Skomakarns (f -11, e Depill frá Votmúla 1, u Hilda Ósk Týrsdóttir från Stålebo).
    – Det känns helt fantastiskt att få ha Rex i stallet. Han möter en alltid med ett positivt uttryck. Han ger så mycket ridglälje och för mig är det ovärderligt.  

    Saga Barggren Hastigur Rex
    Saga och Rex. Foto: Privat

    Att Rex skulle bli en ny familjemedlem artade sig mest av en slump. När familjen Berggren var på hemväg från Danmark passade de på att svänga förbi Louise Löfgren för att provrida den välmeriterade, svarta valacken.
    – Rex har en fantastisk arbets- och samarbetsvilja som jag kände redan första gången jag satt upp på honom. Han har stora, jämna gångarter och är en väldigt ridbar häst. 

    Än håller Saga och Rex på att lära känna varandra, men långsiktigt är det de stora mästerskapen som Saga hoppas på tillsammans med valacken. För den sakens skull innebär inte det att Kolfinnur inte kommer synas på tävlingsbanan.
    – Kolan har gett mig så himla mycket som jag aldrig kommer kunna tacka honom nog för. Men han har mycket kvar att ge så jag låter framtiden få visa och avgöra hur långt vi kan nå. 

    Smakprov på framtiden

    Att hästarna är en stor del av Sagas liv råder det inga tvivel om, och så kommer det fortsätta vara. Efter gymnasiet tänker Saga arbeta med hästar med en långsiktig dröm om en egen träningsverksamhet. Något hon smakat på under sommaren.
    – Det har varit väldigt lärorikt att få ha hästar i träning och hålla lektioner då varje häst och ekipage är unika. Jag upplever att jag fått möjlighet att utveckla att förmedla en ridkänsla i ord till mina elever, för att skapa förståelse för vad varje övning ska ge och hur det ska kännas när det blir rätt. 

    Jag älskade att galoppera barbacka på gårdens vägar och mina skor flög vilt av när jag klamrade mig fast på hästryggen

    Genom gymnasiestudierna på Wången är jobbet som sådant inte nytt för Saga, hon har praktiserat på flera olika gårdar under sin gymnasietid och sommaren lämnar en första erfarenhet av att träna hästar i egen regi.

    Tydlig filosofi med grunden i fokus

    Under åren har Saga samlat på sig erfarenhet och kunskap som format den syn hon idag har på träning av hästar. Det är en klar bild 18-åringen målar upp kring vad som är det viktigaste i träningen.
    – För mig är det viktigt att låta grunderna ta tid, att våga skynda långsamt med dem. Det är lätt att man vill gå fort fram när allt känns bra, men har du inte grunderna med dig har du inget att falla tillbaka på. 

    Saga Berggren Hastigur Rex
    På Beatelund utanför Stockholm har Saga tagit emot ett tiotal hästar på träning under sommaren. Här på ridbanan med nytillskottet Rex. Foto: Privat

    Med grunderna syftar Saga på hästens arbets- och samarbetsvilja, att den kan arbeta avspänt och mjukt i ren takt i alla gångarter.
    – Kan du och din häst göra det så är det mycket lättare att sen både lägga till mer energi och samling men också backa tillbaka om något skulle kännas fel.

    Nyckeln är att variera arbetet både gällande miljö, underlag och av- eller uppsuttet.
    – Att få en häst att arbeta avspänt och mjukt är väldigt individuellt. En grund till det är att den förstår och svarar för dina hjälper. Ett kvitto på att man är på rätt väg är när du med lätthet kan lägga till mer samling och energi och att hästen svarar positivt på det utan att bli spänd och förlorar harmonin. 

    Ridsport digital

    99:- i månaden