Nyheter
20 oktober 2023 06:21
Ridsportplus

Välkänd islandshästanläggning till salu

Svensk islandshästhistoria På gården har en landslagshäst fötts upp, den har varit säte för två kända tränarpar och omkring 2009 hade tävlingsplatsen sina glansdagar med nationella tävlingar. Nu är den islandshästanpassade, fullutrustade gården till salu efter att en familjemedlem gått förlorad i en tragisk olycka.

Välkänd islandshästanläggning till salu
Vy över ovalbana och ekonomibyggnaderna. Foto: ERA/Fastout

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var i maj 2022 som Kjell Storgård förolyckades i en tragisk olycka hemma på gården i Norrtälje. Kvar på gården lämnades frun Evelyn Storgård samt dottern Linda och svärsonen Patrik, som bodde i mangårdsbyggnaden respektive drängstugan. Det är också Kjells bortgång som ligger bakom försäljningen av den närmare 100 hektar stora gården som Toftinge utgör.
    – Innan dess arbetade både jag och Kjell hemma på gården, men det blir för mycket när man är en man kort, förklarar Evelyn.

    Rehabdel, ridhus och ovalbana

    Idag består gården av alla bekvämligheter en hästmänniska kan önska sig – ovalbanan och passrakan var bland det första som familjen började bygga när de köpte gården 2003. Då var det en gammal kogård som på inget vis var anpassad för hästar. Därefter har gården succesivt byggts upp till det den idag omfattar med bland annat 50 boxplatser fördelat mellan 30 i stallbyggnaderna och 20 uteboxar, ridhus, skrittmaskin, hagar, ridslinga och en rehabdel med ett sänkbart vattenlöpband.

    – När vi köpte gården hade vi ingen tanke på att det skulle bli så stort. Vi hade då två egna hästar och ville slippa stå inackorderade, berättar Evelyn och dottern Linda fyller i:
    – Pappa var driven som person och ville hjälpa till att utveckla islandshästsporten genom att bland annat bygga banor för en bra tävlingsanläggning. Han var alltid noggrann med underlaget och underhöll det så det alltid var i perfekt skick. Den som tävlar vet hur viktigt underlaget är för att kunna visa det bästa i hästen på tävling.

    Det har också gjort Toftinge till ett välkänt namn i islandshästsammanhang. Förutom att stå värd för flertal nationella tävlingar omkring decennieskiftet 2010 var även anläggningen Camilla Hed och Hjalti Gudmundssons säte i mitten av 00-talet. Från 2014 var det istället landslagsparet Berglind Rósa Gudmundsdottír och Daníel Ingi Smárason som bedrev verksamhet på gården.

    Växande intresse för sport och avel

    Med gården växte även familjens intresse för islandshästar. Det som började med en resa till Island och sedan ledde till de två islandshästar familjen hade med sig när gården köptes, innefattade snart ett större antal hästar. Två av de hingstar som familjen förvärvat är välkända Reynir frá Hólshúsum (f -96, e Kjarkur frá Egilsstaðabæ, u Harpa frá Torfastöðum), som kamperade ihop med Hjalti på tävlingsbanorna i slutet av 00-talet med flera NM- och SM-guld samt deltagande i VM. Græðir frá Dalbæ (f -02, e Hróður frá Refsstöðum, u Storka frá Dalbæ) ä en annan, som med Daníel Ingi Smárason bland annat tagit SM-guld i 150 meter pass 2015.

    Av 16 uppfödningar har dessutom en blivit landslagshäst – Leistur från Toftinge (f -09, e Reynir frá Hólshúsum, u Nál frá Laugabóli) som ägts och tävlats av Elsa Mandal Hreggvidsdotter tills valacken nyligen såldes till juniorryttaren Hanna Holmström. Under årens lopp har antalet hästar inom familjen kommit upp i 23 stycken, som i och med den ändrade livssituationen bantats ned till åtta – fem äger Evelyn och ytterligare tre är i Lindas ägo. Däribland hänger fortfarande både Reynir och Græðir med.
    – Vi kommer bli kvar i Toftinge, tanken är att en del på andra sidan länsvägen ska styckas av och bli en mindre gård till oss, berättar Evelyn.

    Verksamheten fortsätter

    Innan Kjell förolyckades arbetade paret tillsammans i den unika rehabanläggning som byggts upp på gården. Här har allt från shetlandsponnyer till stora hästar tagits om hand i det upplägg som finns på två platser i världen – Toftinge och Saudiarabien.
    – När vi skulle bygga fick vi ritningar från anläggningen i Saudiarabien, berättar Evelyn.

    Nu står rehaben tom – det krävs två för att driva den, förklarar Evelyn. Däremot har många av verksamhetens andra delar fortlöpt, som inackordering och träning på banorna. När det blir dags att byta blad efter 20 år på gården känner Evelyn motstridiga känslor.
    – Det känns jättejobbigt, men samtidigt som en lättnad. Det är kluvet, med allt arbeta man lagt ned.

    Här hittar du annonsen på gården

    Ridsport digital

    99:- i månaden