Nyheter
2 november 2023 06:14
Ridsportplus

Veterinär varnas efter allvarliga felbedömningar

DjurhälsaEn veterinär i Östergötland, som fått särskilt tillstånd att utöva veterinäryrket, har vid flera tillfällen anmälts till länsstyrelsen av sina kollegor då de anser att mannen saknar rätt kompetens och att patientsäkerheten är hotad.

Veterinär varnas efter allvarliga felbedömningar
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är länsstyrelsen i Östergötland som har anmält veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, då de fått in flera anmälningar från andra veterinärer om att mannen gjort flera allvarliga felbedömningar och även brustit i sin journalföring.

    Kollegorna menar att mannen saknar kompetens att utöva veterinäryrket och att patientsäkerheten därför är hotad. De anser även att mannen inte arbetar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, och inte kan föra journaler på svenska.

    Mannen, som har ett fyra år långt särskilt tillstånd att utöva veterinäryrket i Sverige, har bestritt det han anklagas för. 

    När länsstyrelsen gått igenom de journaler som veterinären skrivit kan de konstatera att det i många fall finns allvarliga brister. Flera mindre djur har avlivats på ett felaktigt sätt, som strider mot svensk djurskyddslagstiftning.

    Lämnade hästar med kolik

    I två fall har veterinären brustit i sin behandling av hästar med kolik – i augusti 2022 kom mannen ut till en gård där en islandshäst visade flera symtom på allvarlig kolik. I anmälan beskrivs hur mannen ”trots att hästen inte svarade på insatt behandling, lämnades i fält med rekommendationen att djurhållaren skulle återkomma om
    symtomen återkom”. 

    Hästen fick kort därefter avlivas akut av en annan veterinär. Kollegorna beskriver hur en liknande händelse inträffade endast två dagar senare, där en mycket dålig kolikhäst inte svarade på behandling. Veterinären misstänkte förstoppning alternativt tarmvred, men lämnade trots det hästägaren med rådet att avvakta till nästa dag. Även denna häst fick avlivas akut av annan veterinär.

    Veterinären själv menar att hästägaren ville, och krävde, att hästen skulle behandlas hemma. När han senare hade telefonkontakt med ägaren rekommenderade han, om det skulle behövas, att hästen skulle köras till klinik eller avlivas. Djurägaren ska ha avstått från att åka till klinik och själv tagit beslut om avlivning, anser mannen.

    Saknar grundläggande kompetens

    I sitt svar framför veterinären att han ”inte har fått något klagomål från djurägarna om hur han sköter sitt jobb”. Han anser inte heller att det har varit något problem med kommunikation mellan honom och djurägarna, utan menar att anmälningarna är diskriminering från hans kollegor. 

    Veterinärkollegorna menar dock att mannen saknar förmåga att bedöma och korrekt behandla akut sjuka djur, samt grundläggande kompetens i hygien. De nämner exempel som att mannen ”vid flera tillfällen har observerats klia sig i pannan med kastrationstänger under pågående kastration och trots flera uppmaningar och förklaringar vidrör funikel med icke sterila handskar vid kastrationerna, vilket riskerar patientsäkerheten”. 

    Varning som disciplinpåföljd

    Ansvarsnämnden anser att mannen i fallen med de sjuka hästarna tagit fel beslut. ”Att lämna en så sjuk häst i fält har varit felaktigt och orsakat hästen lidande. Veterinären borde ha remitterat hästen till djursjukhus eller avlivat den direkt på plats”, skriver nämnden i sitt beslut.

    De menar att mannen har gjort sig skyldig till flera allvarliga fel, både när det gäller journalföring, behandling och avlivning av djur. Felbedömningarna och försummelserna som veterinären har gjort sig skyldig till är så pass allvarliga att han tilldelas en disciplinpåföljd i form av en varning.

    Ridsport digital

    99:- i månaden