Nyheter
21 december 2022 12:34
Ridsportplus

Veterinärbrist största hotet mot hästakuter

HästhälsaSvårigheter att rekrytera personal är den stora utmaningen för Sveriges hästakuter. Något som kan tvinga dem att hålla stängt under jourtid.

Veterinärbrist största hotet mot hästakuter
Bristen på veterinärer och hästkirurger påverkar. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På sex ställen i Sverige finns hästkliniker som kan ta emot hästar akut, och ingen av dem ligger längre norrut än Uppsala. Kartan har inte ändrats sedan Husaby hästklinik började med akutverksamhet i Skara 2016.

    Att driva en hästakut ställer stora krav på bemanningen, och ibland har personalbrist lett till konsekvenser för verksamheten.
    – Vi har varit tvungna att göra uppehåll i mottagningen vid något enstaka tillfälle på grund av brist på personal med rätt kompetens, säger Cecilia von Hauswolff, sjukhuschef på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm.

    Hon säger att personalsituationen just nu är fungerande.
    – Vi har veterinärer och djursjukskötare så att det räcker till antalet, men erfarenhet och högre kompetens är fortsatt en bristvara.

    Hög moral bland de anställda

    Axel-wallman1-170223-rt-(1)
    Axel Wallman Foto: Roland Thunholm

    Liknande svar kommer från andra kliniker med akutverksamhet.
    – Vi har en hög moral bland våra anställda och jourpassen fördelas på flera veterinärer, men veterinärbristen är något vi känner av, säger veterinär Axel Wallman, delägare i Mälaren hästklinik i Sigtuna.
    – Vi upplever en stor efterfrågan på akutverksamhet, och vi känner ansvar gentemot våra kunder att ha en verksamhet dygnet runt. Det är också efterfrågat av våra veterinärkollegor, fortsätter han.

    I Uppsala finns SLU:s hästklinik UDS, Universitetsdjursjukhuset, med hela norra Sverige som upptagningsområde.
    – Akutmottagningen har högsta prio för oss så vi minskar endast om det är nödvändigt av bemannings- eller arbetsmiljöskäl. För tillfället har vi tillräckligt med personal för att klara öppethållande dygnet om, säger klinikchef Karin Holm Forsström.

    Glesare med hästakuter söderut

    Karin-holm-forsstrom,-fotograf-jenny-svennas-gillner
    Lotta Persson Foto: SLU

    Medan det är relativt tätt mellan hästakuterna i Svealand, med UDS i Uppsala, Strömsholm och Mälarens hästsjukhus i Sigtuna, är det glesare söderut.
    – Vi håller öppet dygnet runt året om, och detta har vi gjort utan avbrott i mer än 40 år. Det är mycket viktigt för oss som enda dygnet runt-öppna sjukhuset i södra delen av Sverige att vi fortsatt kan ha öppet så att djurägare kan få hjälp med sina akutfall, säger Lotta Persson, klinikchef på Evidensias specialisthästsjukhus i Helsingborg.

    Hastakut

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

    Har du blivit drabbad av bristen på hästakuten? Maila oss på island@tidningenridsport.se

    Ridsport digital

    99:- i månaden