HästvälfärdAtt veterinärer kan föreskriva vissa utvalda läkemedel som djurägare sedan kan använda för att behandla särskilda symptom utan att behöva kontakta veterinär för varje enskild behandling. Det är ett initiativ med LRF i spetsen som syftar till att underlätta den aktuella situationen med veterinärbrist.
Veterinärbristen: LRF vill se villkorad läkemedelsanvändning även för häst

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Konceptet Villkorad läkemedelsanvändning, ViLA, används redan i viss omfattning för nöt, gris och får och skulle kunna genomföras även för häst. Det menar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
Konceptet innebär att en veterinär under vissa förutsättningar kan förskriva läkemedel så att en djurhållare kan behandla vissa bestämda symtom hos sina djur utan att behöva kontakta veterinär innan varje behandling.
Swedish Warmblood Association, SWB, vittnar om hur veterinärbristen slår mot SWB-uppfödare med risk för lidande för djuren, och att många till följd av det avvecklar sin avel. Det gör frågan ständigt aktuell och genom en kraftsamling med bland annat övriga svenska avelsförbund, Svenska Ridsportförbundet, Riksanläggningarna, LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) samt Agria är målsättningen att det ska finnas tillgång till veterinär dygnet runt och i hela landet.
-Vi har många medlemmar som blivit hårt drabbade av veterinärbristen vilket är mycket beklagligt och helt förfärligt. Vi jobbar tillsammans med uppfödarna för att hitta vägar som kan underlätta och hjälpa medan vi fortsätter det långsiktiga politiska påverkansarbetet kopplat till bland annat lagstiftningen på området, säger Helén Uddefors, VD, SWB, i ett pressmeddelande.
Följ Ridsport på