Veterinärt
16 april 06:10
Ridsportplus

Veterinären om stängselskador: ”Fula sår och lång läkning”

HästhälsaHästar som trasslar in sig i elband, skär sig på ståltråd eller bränner sig av elrep – tillbud med stängsel kan se mycket olika ut. Ofta blir det besvärliga skador, så det är viktigt att försöka undvika dem så väl det går.

Veterinären om stängselskador: ”Fula sår och lång läkning”
Veterinär Emma Ringby Åkesson har inte sett någon skillnad beroende på elstaketets utförande.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Elstängsel är vanliga till hästar och fungerar bra om de är rätt uppsatta och underhålls regelbundet. Men det är mer än själva stängslet som kan spela roll om hästarna skadar sig på det eller ej.

    Veterinär Emma Ringby Åkesson, Distriktsveterinärerna nordvästra Skåne, har många års erfarenhet av akutfall på grund av elstängsel.

    Emma Ringby Åkesson
    Emma Ringby Åkesson är veterinär hos Distriktsveterinärerna nordvästra Skåne. Hon har special­intresse inom internmedicin, akutsjukvård och reproduktion.

    Vilken typ av skador handlar det om när hästen skadat sig på elstängsel?

    – Det är främst sårskador, och tyvärr blir det oftast väldigt fula sår med lång läkningsprocess. En typisk sårskada inträffar på framsidan av bakbenet, från hasen och neråt.

    – Det är ofta stora sår med ojämna sårkanter, mycket vävnadsskador med fula tryck- och brännsår. Ibland går såret ända in till benet och det händer att sträcksenan är skadad eller helt av, då tråden eller repet har skurit igenom den. 

    – Såren kan lätt spricka upp på grund av mycket rörelse i området, om de finns i hasvecket eller på framsidan av kotan. Mycket vävnad kan dö bort i efterhand, på grund av att de har varit utsatta för tryck. 

    Utförandet viktigast

    Har du sett någon form av stängsel som verkar värre än andra: ståltråd, elrep eller elband?

    – Nej, jag har inte tydligt sett att något är bättre eller sämre. Det säkraste är förstås trästaket som kompletteras med eltråd, men det passar inte alla hagar.

    – Personligen tycker jag att ståltråd är bra för sin stora förmåga att leda ström, och elband är bra för att de är väl synliga. Det viktigaste är att utförande är rätt – att alltid ha spända trådar eller linor, som har lättare att brista. 

    Sår Sträcksena (2)-2
    Så här allvarlig kan en stängselskada bli, om hästen fastnar. Foto: Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

    Inte dödligt men stressande

    Kan en häst skadas eller dö av strömmen från ett elstängsel? Eller dör den av
    panik och därmed hjärtstopp?

    – Strömmen i ett elaggregat är inte dödlig ens om hästen utsätts under en längre tid. Dessutom finns en inbyggd säkerhet i många aggregat som sänker strömmen om den inte går runt i systemet utan det finns strömförluster som inte är snabbt övergående. 

    – Det kan så klart vara väldigt stressande för hästen att sitta fast. Beroende på tiden samt hästens övriga tillstånd skulle det kunna bli tråkiga konsekvenser som mer generaliserade muskelskador och allvarlig kolik. Att hästen skulle dö vore dock maximal otur. 

    Ska gå av lätt

    Har du några tips om hur hästägare kan göra elstängslet säkrare?

    – Inget staket är hundraprocentigt säkert, men underhållet är A och O. Kontrollera att strömmen går runt som den ska och byt ut slitna trådar, isolatorer och stolpar.

    – Stängslets uppgift är att avskräcka hästen från det, men det ska lätt gå av om någon häst ändå går emot det. Det finns säkerhetsskarvar för detta. Tänk på att grindfjädrar och sträckningsfjädrar inte bör användas till hästar, eftersom de kan fastna med svansen i dem med dramatiska följder.

    – Iaktta hur hästarna använder hagen. Står de gärna nära staketet i ett visst område eller sträcker sig ut över det, kan det behövas slanor som en fysisk barriär just där. Om två hagar gränsar intill varandra är det säkrare med en gång mellan dem.

    – Jordningen behöver kollas upp på plats av någon som är kunnig på området, så att det blir tillräckligt med ström. 

    Korta tips om hagar

    Sätt upp staketet så här

    • Försök undvika trånga hörn i hagen, stängsla bort dem. 
    • Grindar/in-och utsläpp, där hästarna gärna samlas och kan börja bråka, bör placeras längs en raksträcka i stället för i ett hörn. 
    • Säkerhetsskarvar gör att tråden lättare brister om hästen fastnar i eltråden.  Avståndet mellan dem är en avvägningsfråga, skarvarna innebär samtidigt sämre kontakt mellan ledarna, så strömmen går inte fram lika bra. 
    • Det finns böjliga plaststolpar som viker sig om hästen fastnar i stängslet.
    Foto: Jeanette Flensburg Staket Elstängsel Beteende
    Utan påslagen ström tappar elstängslet sin funktion. Foto: Jeanette Flensburg

    Starka stötar behövs inte

    Utan påslagen ström tappar elstängslet sin funktion. I de få studier av stängselskador som finns var strömmen inte på i hälften av fallen. Det innebär att hästarna mister respekten för staketet, sträcker sig över det och kan trassla in sig med skador som följd. Energin som går ut som pulsenergi (en stöt) från ett elstängselaggregat får enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter vara max 5 joule vid ett motstånd på 50–500 ohm. Hästar är känsliga och kräver inte lika starka stötar som andra djurslag, 2 joule är vanligt till dem. 

    Flockens sammansättning viktig

    Storleken på hagen, antal hästar i den och gruppens sammansättning kan ha betydelse för risken för staketskador.

    – En lugn flock hästar som går tillsammans på tillräckligt stor areal har mindre risk att fresta på stängslet, påpekar Emma Ringby Åkesson.
    Vintertid är det viktigt att hästarna har sysselsättning i hagen.

    Markera stängslet ordentligt

    Tydlig markering av stängslet är extra viktigt om något ändras, till exempel om en del av hagen tillfälligt behöver stängslas bort. Fladdrande plastlappar med jämna mellanrum längs stängslet gör hästen uppmärksam på var gränsen går.

    Hjort Som Fastnat
    Även vilda djur kan skadas av stängseltrådar.

    Vilda djur kan skadas

    Väl sträckta stängseltrådar är viktigt för att undvika att rådjur och hjortar trasslar in sig med hornen i trådhärvor och svälter ihjäl.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 4/2024.

    Ridsport digital

    99:- i månaden