Träningstips
3 januari 06:10
Ridsportplus

Veterinärens bästa tips för uppvärmning

TräningsinspirationHur du ska värma upp din häst beror både på vad den ska utföra, vilken intensitet arbetet ska ha och vilket slags temperament hästen har.

Veterinärens bästa tips för uppvärmning
Vad du ska göra på ridpasset och när kan påverka hur du bör lägga upp uppvärmningen. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinär Ulf Hedenström är lärare i träningsfysiologi vid riksanläggningen Wången. Han tycker att ryttare och tränare borde intressera sig mer för ämnet.
    – Om du kopplar din träning till fakta och inte bara till hur hästen känns, kan du göra kloka beslut för träningen framåt och förebygga skador.

    När det gäller uppvärmning inför ett arbetspass säger han:
    – Det beror helt på hästens kondition samt fysiska och mentala status och om den ska utföra ett låg-, medel- eller högintensivt träningspass. Plus var under ridpasset som den högsta ansträngningen kommer, och hur länge den ska arbeta på respektive nivå.
    – Om du ska rida ut och klättra uppför en brant backe ser uppvärmningen olika ut om backen kommer tidigt eller sent under ridturen. Kommer den tidigt måste hästen värmas upp lite mer. Kommer den senare kan själva turen dit bli en uppvärmning.

    Kan behöva längre uppvärmning

    Ulf1
    Ulf Hedenström är veterinär och lärare i träningsfysiologi.

    Det kan även skilja sig i uppvärmning om hästen kommer från en lösdrift, där den rört sig och redan är uppvärmd i muskulaturen, eller från stillastående i en box, alternativt en resa.
    – Har hästen stått i en kall box på vintern och ska ridas i ett kallt ridhus, innebär det mycket längre uppvärmning. Det är muskulaturen som behöver sättas i gång för att kunna fungera ordentligt och verka skadeförebyggande för leder, senor och ligament.
    – Ryttaren behöver anpassa sig efter individen och förbereda varje häst på bästa sätt. Målet är att musklerna ska värmas upp och att cirkulationen kommer i gång. Om hästen ska utföra ett högintensivt arbete, måste den redan under uppvärmningen komma upp och nosa på den nivån med en hjärtfrekvens över 200 slag/minut. Helst orsakad av arbete och inte av stress.

    När det handlar om att skritta av hästen, jämför Ulf Hedenström med humanidrott:
    – Skidåkare brukar jogga eller cykla direkt efter sitt lopp för att få bort mjölksyran inför nästa ansträngning. En hårt ansträngd häst kan trava eller cantra en stund på 70 till 80 procent av sin maxpuls. Då blir den snabbt av med mjölksyran och redo för en ny ansträngning – om den är tränad för uppgiften.

    Det går också att enbart skritta av hästen, men då måste det ske under betydligt längre tid.
    – Allt handlar om vilken nivå hästen har arbetat på och om den till exempel ska gå flera klasser samma tävlingsdag.

    Öva på ditt ”hästöga”

    Stäm gärna av genom att ta ut hästen en till två timmar efter ansträngning och låt den röra sig på en åttvolt. Kontrollera rörelsemönstret – om hästen är stel eller mjuk i kroppen. 
    – Väl hemma igen kan vikt, aptit och muskelspänningar berätta om behov av åtgärder eller om det bara är att träna på. Öva visitation och ”hästögat”.