ÖvergreppÄnnu har Svenska Islandshästförbundet inte haft något fall av män som kränker unga kvinnor eller drar fördel av dem på andra sätt.
− Men vi är inte naiva nog att tro att vi skulle vara förskonade från sådant, säger generalsekreteraren Anna Ryberg.
”Vi är inte naiva nog att tro att vi skulle vara förskonade från sådant”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Ämnet är högaktuellt för Anna Ryberg, generalsekreterare i Svenska Islandshästförbundet, som precis landat efter en konferens med det internationella Islandshästförbundet, FEIF.
− Frågor kring sexuella trakasserier och övergrepp var ett tema som återkom under hela konferensen, och engagemanget kring frågan var stort inom alla nationella förbund, större än jag hade räknat med. Diskussionerna tog aldrig slut, säger Anna Ryberg som är häpen och glad över att så många såg ämnet som så angeläget.
− Det har förekommit fall inom islandshästsfären internationellt, men i Sverige har vi inte haft något fall som lett till utredning. Då och då cirkulerar rykten om män som omger sig med många unga tjejer, men vi har hittills inte fått någon anmälan eller fattat tillräckligt starka misstankar för att starta en utredning.
− Och tro mig, finner vi skäl att starta en utredning skulle jag inte tveka en sekund, säger Anna Ryberg, som själv blivit utsatt av en högt uppsatt person inom jordbruks- och hästnäringen.
− Jag valde då att inte anmäla för att jag skämdes. Några år senare kom det fram att flera blivit kränkta av honom.
Ridsportförbundet kritiseras i ny dokumentär
I P1-dokumentären Hästkarlar och stalltjejer lyfts det faktum att Svenska Ridsportförbundet flera gånger har duckat och valt att inte reagera på uppgifter om uppsatta personer i sporten som betett sig klandervärt.
Vad tänker du om att göra det offentligt om ni skulle få uppgifter om en uppburen person inom island?
− Det har absolut ingen betydelse vem det är som misstänks, det är ett helt oacceptabelt beteende oavsett, och det finns tyvärr strukturer i vår värld som möjliggör ett sådant beteende, säger Anna Ryberg.
Arbetar aktivt med frågan
För ett år sedan blev Svenska Islandshästförbundet självständig medlem i Riksidrottsförbundet, och håller nu på att ta fram styrdokument för hur förbundet ska arbeta kring trygghetsfrågor och sexuella kränkningar. Alla ledare ska gå igenom en utbildning där de här frågorna tas upp, och utdrag ur polisregistret ska begäras in från alla som arbetar med barn och ungdomar.
− Än så länge har vi inte gått ut till våra medlemmar och berättat om arbetet, men det kommer att ske under året, säger Anna Ryberg, som rekommenderar den som vill berätta något att först vända sig till någon de har förtroende för.
Följden för den som bryter mot vår uppförandekod kan bli avstängning, på livstid om det är allvarligt
− Vi är ett ganska litet förbund, så när något händer brukar det komma fram – om den som drabbas väljer att berätta. Största problemet är att den utsatta inte berättar, för att han eller hon känner skam och skuld, precis som jag gjorde.
− När något väl kommer till vår kännedom skulle jag kontakta Riksidrottsförbundet för att få hjälp att göra allt rätt. Följden för den som bryter mot vår uppförandekod kan bli avstängning, på livstid om det är allvarligt.
− Den som utsätts kan tveka att berätta, av rädsla för att det kan sabotera ens egen karriär i sporten, men vi måste våga prata om det, och våga agera om vi ser att det händer. Den här frågan står över allt annat, säger Anna Ryberg.
Följ Ridsport på