Sport
1 december 2023 19:31
Ridsportplus

Efter vinsten: ”Vi är kompisar, vi gör det tillsammans”

SIHSVinsten på Friends blev kronan på verket för Kristján Magnússon och Óskar från Lindeberg som fick avsluta säsongen på topp.

Efter vinsten: ”Vi är kompisar, vi gör det tillsammans”
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var en rörd Kristján Magnússon som tog emot publikens jubel efter segern tillsammans med Óskar från Lindeberg (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg) i årets upplaga av World Cup Tölt på Friends Arena.

    Äntligen fick den svenska publiken höra nationalsången eka över läktarna efter töltfinalen på arenan.

    – Nu kan jag gå och vila i lugn och ro i tre månader nu innan tävlingssäsongen börjar igen för oss, säger Kristján på presskonferensen några minuter efter ärevarvet.

    Prispall-9 (1)
    En rörd segrare. Foto: Kim C Lundin

    Året 2023 har haft både toppar och dalar för ekipaget som endera levererat ritter i världsklass och endera haft stolpe ut. Det är svårt att nämna ekipaget utan att ta upp den sportsliga prestationen de gjorde genom att vinna två b-finaler på VM vilket gav två a-finaler i rejält hård konkurrens i Oirschot Nederländerna.

    På frågan vad det betyder att avsluta säsongen 2023 med vinst på Friends arena kommer svaret fort.
    – Mer än du tror. Det känns, jag var faktiskt stressad över det här. Som sagt, det har varit upp och ner hela tiden den här säsongen. Att kunna sluta nu och inte behöva oroa mig för det hela året, och börja tänka på nästa, det ger mig hur mycket som helst.

    Ekipaget gjorde en uppryckningen från torsdagens uppvärmningsklass där de landade på 7,833. I fredagens final visade ekipaget sin världsklass och landade på poängen 8,445. För att toppa gjordes en utrustningsförändring. Bootsen byttes mot enbart tejp på framhovarna. Man måste våga konstaterar Kristján, samtidigt som han berättar att han inte vill pressa Óskar.
    – Idag var han jätte, jättefin. Igår var han lite sämre. Men jag pressade honom inte igår. Men så idag kände jag direkt när jag satt upp på honom att de kunde inte slå mig.

    Kristján lyfter fram relationen till hästen.
    – Han gör allt för mig. Vi är kompisar, vi gör det tillsammans. Kanske ni har hört det förut, men han pratar faktiskt med mig.

    Utöver vinsten kammar ekipaget hem prispengar i form av 35 000 kronor. En stor summa i en sport där prispengar ofta lyser med sin frånvaro.
    – Men det är någonting som behövs. Det kostar oss jättejättemycket att åka runt, vi tar det ledigt från jobbet och vi har ju massa hästar hemma som måste ridas. Så det kostar mig också att åka iväg.

    Något som Kristján också lyfter fram är det stöd han får från sin sambo Cecilia Nancke. Han berättar att det hon pushar honom när det behövs.
    – Och när jag är stressad så stöttar hon mig. Det är som trycker på så man ska bli bättre. Det är ofta jag som får beröm men jag tycker att den bakom mig ska ha beröm. Jag sitter ju bara där och njuter.

    Att Cecilia Nancke har varit en viktig kugge under året.
    – Vi är stolta över oss själva, vad vi har hunnit åstadkomma sen vi startade vårt företag tillsammans 2020. Stolta över hur mycket vi har åstadkommit på de här åren och fått två barn. Vi är noggranna med att prioritera vårt arbete men vi prioriterar välbefinnandet och välmåendet för alla våra egna hästar.

    Matchningen av Óskar till Friends började redan efter VM.
    –  Kristján visste ju redan på VM i år att om han blir bjuden hit, vilket såg ljust ut, så vill han ställa upp med Óscar i år. Då kunde vi lägga upp planen därefter, berättar Cecilia som också berättar om planeringen mellan mästerskapen för att hålla hästen sund.
    – Det är svårt att gå från när man har SM i juli och så har man VM i augusti och så har man det här i november- december. Och det är också svårt att veta att hästen då är på topp hela tiden, utan man får försöka hitta en bra balans.

    Kontinuitet och variation är en viktig del av receptet. Samtidigt som att det är viktigt att inte rida för mycket.
    – Man måste göra en plan innan för att hästen ska orka, säger Cecilia Nancke.

    Hingsten Óskar har redan haft en lång karriär med flera SM-guld och NM-silver 2022. Resultaten ser bättre och bättre ut år för år.

    Hur mycket mer kapacitet finns det i hästen?
    – Frågar du mig, så finns det hur mycket kapacitet som helst kvar.

    Ridsport digital

    99:- i månaden