Träningstips
19 februari 2023 06:08
Ridsportplus

”Vi måste göra det så lätt som möjligt för hästen att bära oss”

TräningNu är det äntligen dags för nästa del i Johanna Elgholms träningsserie. Denna gång handlar det om sits, och varför det är viktigt att du som ryttare jobbar med att förfina din sits.

”Vi måste göra det så lätt som möjligt för hästen att bära oss”
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Är du sned eller gör någon rörelse inkorrekt i tennis, innebandy eller hockey är risken att du på sikt får en förslitningsskada. Bland ryttare är det sällan ryttarna själva som drabbas av skador om de är sneda, istället är det hästen som påverkas och som på sikt kan drabbas av skador.

    – För hästens skull är det oerhört viktigt att träna sits och följsamhet. Det oberoende om du vill tävla eller ägna dig åt promenadridning i skogen. Vi måste göra det så lätt som möjligt för hästen att bära oss, det är vår skyldighet, säger Johanna Elgholm, tränare och instruktör.

    Viktigt att träna på alla sitsar

    Sitsen är en stor del av den kommunikation som ryttaren har med hästen, vikthjälpen är till exempel den enda hjälp du inte behöver lära din häst. Därför är en bra sits en förutsättning för att ryttaren ska kunna inverka korrekt på sin häst. Alla ryttare har såklart olika förutsättningar för att få en korrekt sits – men alla har möjligheten att förbättra sin sits, det säger Johanna Elgholm.
    – Man får göra det bästa av sin situation, alla kan bli bättre och sitta bättre. Hästens balans blir aldrig bättre än ryttarens balans.

    Grundsitsen

    Grunden i all ridning är den lodräta sitsen, som i många fall kallas grundsits och av vissa kallas för vertikal sits. Den lodräta sitsen är en sits där ryttaren får goda förutsättningar till att inverka korrekt på hästen och är den som används mest flitigt.

    Fakta

    Lodrät sits

    Kärt barn har många namn: lodrät sits kallas också bland annat grundsits, vertikal sits och inverkanssits.

    I den lodräta sitsen sitter ryttaren upprätt i sadeln och man ska kunna dra en lodrät linje från ryttarens axel via höften och ner till hälen. Ryttarens kroppen vilar på en triangel som består av skrevet och de båda sittbenen. Båda sittbenen ska ha god kontakt med sadeln.

    I den lodräta sitsen ska det gå att rita ett rakt streck genom ryttarens öra, axel, armbåge, höft och fotknöl. Du kan visualisera att du står rakt upp och ner och om man skulle ”dra undan” hästen så skulle du landa stadigt på fötterna.

    – Den lodräta sitsen är grunden till att sen kunna behärska de andra sitsarna. Det är som med all utveckling, du börjar med att sitta, sen ställer du dig upp, sen lär du dig att gå. Men för att få en så bra sits som möjligt på sikt måste du kunna behärska alla sitsar, säger Johanna Elgholm.

    Johanna Sits _ Snj08
    Johanna Elgholm visar lodrät sits. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Viktigt att variera

    Johanna Elgholm menar att ryttaren då kan växla mellan de olika sitsarna vid behov och på så sätt underlätta för hästen genom att avlasta ryggen. För att det skall bli lättare för hästen krävs dock att ryttaren har balansen i sina fötter och i sin kropp och ej i handen – hästens mun. 

    Den lätta sitsen är därför också viktig att lära sig, det är nämligen den du använder när du rider lätt. För att kunna komma upp korrekt i sin lättridning krävs alltså att du som ryttare kan hålla balansen i en lätt sits, utan att ha balansen i tygeln samt sitta i en korrekt lodrät sits för att inte komma varken i bakvikt eller framvikt i nedsittningsmomentet.

    Fakta

    Lätt sits

    Den lätta sitsen brukar delas in in två sitsar. Den ena kallas trepunktsits och den andra för tvåpunktsits.

    I trepunktsits har ryttaren axlarna lite framför lodlinjen och sittbenen har en lätt kontakt med sadeln, man kan säga att byxtyget precis nuddar sadeln. Axeln, knät och tån bildar en lodrät linje och ryttarens vikt fördelas mellan stigbygarna och sadeln = tre punkter.

    I tvåpunktsits har ryttaren lämnat sadeln med sittbenen helt. Istället finns vikten endast i stigbyglarna = två punkter. I tvåpunktsitsen är ryttarens knä och höft i linje.

    – Jag upplever att många islandshästryttare sällan använder lätt sits, det blir ofta mycket nedsuttet i tölt till exempel. Men jag rekommenderar alla att korta stiglädren då och då. Ut och galoppera i lätt sits till exempel, hästen får då möjlighet att komma upp i ryggen och du kan träna på att hitta lodlinjen i lättsits, säger Johanna Elgholm och förklarar att du som ryttare måste försöka lära dig att känna lodlinjen för att hitta fjädern i dina leder.

    – Hittar du inte lodlinjen så är inte den lätta sitsen direkt förlåtande, ofta kniper du då med knäna och låren och det påverkar ju hästen.

    Johanna Sits _ Snj05
    Det kan vara bra att variera med en lätt sits, här bildar axel, knä och tå en linje. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Långsiktigt arbete

    Att förbättra sin sits är ett långsiktigt arbete. Beroende på förutsättningarna kan det vara en ganska lång resa och dessutom kan det vara en färskvara beroende på dina förutsättningar. Här kan det därför vara väldigt viktigt med en tränare som ryttaren litar på.
    – Ett inlärt fel tar långt tid att korrigera. För ryttaren kan den felaktiga sitsen kännas rätt, därför kommer det kännas fel när tränare korrigerar ens sits. Som ryttare måste du ha förtroende för att tränaren gör rätt, litar du inte på det kommer du bara att fördröja processen.

    Utmaningar:

    1. Värm upp dig själv varje ridpass genom att alltid skritta en stund utan stigbyglar. när du känner dig säkrare släpper du dem även i snabbare tempon och gångarter. Oerhört stärkande och avslöjande hur din balans, följsamhet och corestabilitet är!
    2. Rid ett pass i veckan med fokus på lätt sits. Korta stiglädrena två-tre hål och träna på din sits.
    3. Korta stiglädren rejält och prova att hitta balansen i jockeysits. Detta kan vara riktigt påfrestande för både muskler och balans.

    Vill du dela med dig av din ridning tagga inlägget med #islandtidningenridsport

    Nästa vecka fortsätter Johanna Elgholms träningsserie och då fortsätter vi djupdyka i sitsen med fokus på vanliga problem.

    Ridsport digital

    99:- i månaden