Porträtt
29 januari 2023 06:25
Ridsportplus

”Viljan att springa fort har gjort starter i samtliga grenar lite svårare”

Porträtt Det är inte en spikrak resa Nítróglusserín från Hella och Albin af Klintberg lämnat bakom sig, men tävlingskarriärens 13 år har bland annat gett ekipaget ett världsrekord och otaliga mästerskapsmedaljer.

”Viljan att springa fort har gjort starter i samtliga grenar lite svårare”
"Nitro har en otrolig löparmentalitet som har gjort honom till den fantastiska passhäst han är" säger Albin af Klintberg. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Isabellvalacken kom till familjen 2004 som treåring efter Albin af Klintbergs dåvarande tränare Ingela Bjurenborgs rekommendation. Stammen i kombination med det Ingela hört om Nítróglusserín från Hella (f -01, e Askur från Håkansgården, u Litla-Stjarna frá Breiðabólsstað) var det köpet baserades på – med ett förbehåll.
    – Ingela fick oss att lova att sälja honom om det skulle visa sig att han inte blev en bra tävlingshäst, berättar Albin.

    Trevande start

    Våren 2005 fick Isa Lofti i uppdrag att rida in Nítróglusserín och därefter tog Albin över tyglarna. Ekipaget började känna på tävlingsbanan i lättare klasser när Nítróglusserín var fem år, med sikte på en tävlingskarriär inom femgång och tölt. Så småningom blev det dags att växla upp och satsa på SM-kval.
    – I femgång var vi alltid tre hundradelar från SM-kval. 2007 provade jag T2 en gång och lyckades SM-kvala på första försöket – det året tog vi oss till B-final på SM och jag kände att vi var på god väg att utvecklas i ovalbanegrenarna.

    En lovande glimt

    Året därpå, 2008, testade duon sin första start i startbox när de vid den nationella tävlingen på Margaretahof startade P3.
    – Vi fick ingen tid men jag kände att detta var något som både jag och Nitro, som vi kallar honom, tyckte var roligt. Han visade en fantastisk löparvilja. Efter den tävlingen åkte vi till Toftinges nationella tävling och lyckades kvala i både P3 och P2 för första gången, berättar Albin.

    Sista året som young rider och bäst i världen – även bland seniorer

    Albin af Klintberg

    Albin och Nítróglusserín kom aldrig till start under SM det året eftersom de gick omkull efter att ha snubblat i en passläggning några veckor innan SM. Albin bröt både armen och ett nyckelben och att det var nödvändigt att stryka sig från SM var ett faktum. Ändå fanns den där glimten som bådade gott och nästkommande säsong var ekipaget tillbaka på banan. Tävlingsgrenarna utökades och snart var ekipaget SM-klara i samtliga passgrenar.

    Löparviljan skapade begränsningar

    Nitro
    Startbox blev inledande en utmaning för ekipaget. Foto: Anna Helgesson

    Under de första åren ekipaget startade i startbox hade Albin en del problem med att Nítróglusserín i all iver över att få komma iväg stegrade sig i startboxen.
    – Till en början påverkade det resultaten väldigt mycket då starten är väldigt viktig i P1, men även P2 och PP1, säger Albin och nämner ett särskilt minne:
    – Säsongen 2009 var intressant på många sätt – vi hade precis kommit tillbaka från olyckan året innan och på en av tävlingarna stegrade han sig i startboxen så att jag åkte av bakom. När dörrarna öppnade sig så sprang han iväg utan mig på ryggen.

    Ändå är det Nítróglusseríns psyke som Albin prisar och menar är en av nycklarna till framgångarna på tävlingsbanan. Hästen Albin beskriver är en lugn häst hemma men som på tävlingsbanan lägger i en helt annan växel med en outtröttliga vilja att springa.
    – Nitro har en otrolig löparmentalitet som har gjort honom till den fantastiska passhäst han är. Men viljan att springa fort har även gjort att många starter i samtliga grenar blivit lite svårare då han inte alltid ”har tid” att vänta på rätt tillfälle – då blir det oftast dåliga tider eller galopp i stället för pass.

    Rekordåret 2012

    Efter 2009 förbättrades resultaten stadigt och Albin kände att de var på väg mot något riktigt bra. 2010 gjorde ekipaget landslagsdebut och gång på gång slog de personbästa. Kronan på verket kom under NM 2012 när de slog världsrekord i P1, och dessutom tog personbästa i sina andra grenar, P2 och PP1.
    – Självklart kommer 2012 vara det år som jag alltid kommer minnas, sista året som young rider och bäst i världen även bland seniorer. Nitro blev årets sporthäst och med vårt världsrekord så gjorde han att jag blev utnämnd till årets ryttare.

    Nitro3
    Trots sin bakgrund som passhäst är Nítróglusserín lugnet skälv när det är dags för barnen att rida. Foto: Privat

    Senior och fortsatta framgångar

    När ekipaget 2013 gick upp som seniorer hade de redan ett kvitto på att de höll måttet i och med sitt världsrekord. Det var därför inte så märkvärdigt att SM-guld och andra mästerskapsmedaljer fortsatte hamna runt Albins hals. Men framför allt har de haft en jämn karriär som stadigt gått uppåt under mer än ett decennium.
    – Utöver våra meriter tillsammans är det värt att nämna att han i princip har varit skadefri under den period som vi tävlat, 2006-2019. Han har alltid ställt upp och tyckt att det varit kul att tävla.

    Pensionärsliv och läromästare

    Idag lever Nítróglusserín ett lugnt liv med ridning i skog och mark, men han är också läromästare till Albins två söner.
    – Han är lyhörd och anpassar sig till den som rider. Äldsta sonen är tre år och Nitro är fantastisk när han rider honom, försiktig och väntar på minsta lilla signal. Hur lugn som helst. Något som många blir förvånade över att höra då han på tävlingsbanan alltid har varit explosiv och velat springa fort.
    – Vem vet, om några år är han kanske tillbaka på tävlingsbanan med en yngre ryttare.

    Ridsport digital

    99:- i månaden