Nyheter
11 april 12:17
Ridsportplus

Vilthandläggare möttes av vargen

Mötte vargenMikael Fransson var en av de vilthandläggare från länsstyrelsen som kom till platsen där två minishettisar dödades under onsdagen. När han och hans kollegor klev ur bilen möttes de av vargen som attackerat ponnyerna.

Vilthandläggare möttes av vargen
Det fanns flera spår av vargen på gården. Foto: Länsstyrelsen Stockholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under onsdagseftermiddagen hittades två minishettisar döda i sin hage på en gård i Ununge, norr om Norrtälje. Ponnyerna hade attackerats och dödats av en varg någon gång under dagen.

    Mikael Fransson var en av vilthandläggarna från länsstyrelsen i Stockholm som kom till gården under onsdagskvällen.
    – Vi fick en anmälan om att det var två hästar som hittats döda. Vi var på plats vid sjutiden på kvällen, berättar han.

    – Direkt när vi kom till platsen så mötte vi en varg som lämnade hagen. Vi sprang mot vargen för att jaga bort den, men hade även en hund med oss för att sedan spåra vargen. 

    Typiska vargskador

    När handläggarna kallas ut efter ett misstänkt angrepp görs först en besiktning.
    – Det görs oavsett vilken typ av tamdjur som vi besiktar. Vi kunde konstatera att det var typiska skador från varg – ett högt bett i bakre låret och bett över hals och nacke.

    De angripna ponnyerna var minishettisar, och vargen som jagades bort från gården var en vuxen varg. Mikael Fransson påpekar att bara för att en varg befann sig på gården behöver det inte innebära att det är vargen som dödat ponnyerna, även om det i detta fall snabbt kunde konstateras vara så.

    – Man ska inte ta för givet att bara för att man ser en varg är det den som har dödat djuren. Vargar lockas av kadaver, så man måste göra en regelrätt besiktning för att kunna utesluta allt annat.

    ”Viktigast att djurägarna får hjälp”

    Nu fokuserar länsstyrelsen på att stötta hästägarna, samtidigt som man diskuterar skyddsjakt på vargen. 
    – Det är viktigt att djurägarna får den hjälp och det stöd de behöver, vi kommer att ha personal där under dagen idag. Parallellt med det så ser man över möjligheterna till skyddsjakt, säger Mikael Fransson. 

    Enligt länsstyrelsen finns inget vargrevir i området.
    – Däremot så finns det en ensam varg som har rört sig i det här området sedan sensommaren förra året. Vi hade ett antal angrepp på får under den tiden. Den vargen kommer från Uppsala län, och nu har vi tagit DNA-prover från den här vargen också.

    Vargspår
    Det fanns flera spår av vargen på gården. 

    Beslut om en eventuell skyddsjakt väntas komma inom några dagar. 
    – Om det är så att man har hästar i det här området och känner oro, så tycker jag att man ska kontakta oss på länsstyrelsen för rådgivning. Man ska ha med sig att det här är extremt sällsynt, avslutar han.

    Ridsport digital

    99:- i månaden