Nyheter
25 augusti 2023 19:51
Ridsportplus

VM: Drama i det svenska landslaget efter speedpassen

VMAtt en av de svenska hästskötarna ställde frågor till huvuddomaren under mästerskapet om speedpassbanan har vållat oro i landslaget. Uppfattningen om vad dessa frågor skulle ha för syfte skiljer sig en hel del och det har skapat spänningar i det svenska laget.

VM: Drama i det svenska landslaget efter speedpassen
Speedpassen gick under lördagen på VM i Nederländerna. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I medaljyran efter speedpassen under VM i Nederländerna skedde ett oväntat efterspel i kulisserna i det svenska landslaget när det började uttryckas tveksamheter om korrektheten på passbanan inom det svenska laget, det erfar Ridsport genom flera säkra källor. Enligt en källa med stor insyn i landslagsarbetet så ska en svensk ryttare ha bett landslagsledningen att lämna in en protest, men att landslagsledningen ska ha nekat till att göra det.

    Händelsen ska ha skapat stor oro i det svenska landslaget.

    Þorgeir Guðlaugsson var huvuddomaren under VM i Nederländerna. Han bekräftar för Ridsport att en fråga, inte en protest, ska ha kommit in från Sverige om längden på speedpassbanan.
    – Det kom en förfrågan från en från den svenska delegationen gällande mätningen av passbanan och placeringen av tidtagningsutrustningen under speedpassen. Passbanan i Oirschot var utmätt av en certifierad person som använde sig av satellit GSM-mätare. Varje 50 meter och några 25 meter markerades på sidan av banan med hjälp av stålstänger, skriver Þorgeir Guðlaugsson till Ridsport och berättar att mätningarna kontrollerats av personer anknutna till FEIF och att inför varje passgren har banan kontrollerats av huvuddomaren själv och FEIF:s sportchef.
    – Men för att besvara frågan om speedpassen så kontrollerades banan ytterligare en gång tillsammans med personen från den svenska delegationen. Då mättes banan och placeringen av tidtagningen ytterligare en gång och måtten stämde på centimetern.

    Enligt Þorgeir Guðlaugsson ska personen från den svenska delegationen tackat för genomgången av passbanan och bett om ursäkt för besväret.

    Sissel Holmén är landslagsledare för det svenska laget och var på plats under mästerskapet. Hon säger till Ridsport att det svenska landslaget inte haft några tveksamheter kring passbanan och att ingen från den svenska landslagsledningen gått med huvuddomaren på banan efter speedpassen.

    Hon understryker att det aldrig varit tal om att det skulle lämnas in någon protest från Sveriges håll gällande speedpassbanan.

    Fakta

    Så säger reglerna om överklaganden

    Protester/Överklaganden finns reglerade i FEIF:s rules and regulation:

    G10.3.1. Objections at an Event
    Anyone being put at a disadvantage due to a violation of the conditions of the schedule or the Rules has the right to object; furthermore, the same applies to all judges, the organiser and the competition manager. At World Championships team leaders have their own particular right of objections.

    Objections to judges’ decisions can only be based on the violation of Rules or the abuse of the power of discretion. Objections must be made in writing to the competition manager up to half an hour after the occurrence, accompanied by a deposit of € 200 or the equivalent in foreign currency, € 50 as a non-refundable fee.

    Objections to schedules and showing procedures are to be lodged before the start of an event, or the relevant test. The deposit will be refunded, if it is decided that there are reasonable grounds for the objection.

    Expandera

    Ridsport kontaktar återigen huvuddomaren Þorgeir Guðlaugsson för att få ett förtydligande vem som egentligen gick med honom på passbanan efteråt.
    – Det var Rebecca, jag tror att hon är Vignirs fru. Hon gav intrycket av att vara medlem i den svenska delegationen med ackrediteringspass eftersom endast dessa har tillåtelse att kontakta tävlingsorganisationen i frågor som rör officiella förtydliganden, skriver han i ett meddelande till Ridsport där han också skriver att det inte var något problem för honom att visa banan för att reda ut eventuella frågetecken.

    Ridsport kontaktar Rebecca Jónasson som berättar för Ridsport att hon har haft kontakt med huvuddomaren.
    – Det var mycket spekulationer utanför banan från folk från olika länder om banan verkligen blivit uppmätt korrekt. Så då valde jag att fråga om det istället för att spekulera, då berättade Þorgeir som var huvuddomare hur det var och hur de hade mätt passbanan.

    Hon berättar att hon varit på passbanan efter speedpassens slut men inte gått på banan med Þorgeir.
    – Jag stod bara i slutet på banan och pratade med honom. Jag gick själv till starten och då hade vi avslutat vår konversation. Jag frågade bara hur banan var, det var inte så att vi mätte banan eller dubbelkollade banan. Jag var nöjd med mitt svar hur de hade gjort. Jag har inte gått med honom längs banan och jag var ensam.

    Att folk skulle tolkat hennes kontakt med Þorgeir Guðlaugsson annorlunda tycker hon är beklagligt.
    – Jag är jätteledsen om någon tolkat detta som något annat för så var det inte menat överhuvudtaget. Det är första gången jag hör att det skulle tolkats på något annat sätt, säger hon och menar också att en protest inte varit aktuell:
    – Från min sida var det ingen fråga om någon protest. Sen om någon annan hade tänkt lämna in en protest, det vet jag inte.

    Anna Ryberg är generalsekreterare för Svenska Islandshästförbundet. Hon bekräftar att hon har fått information kring händelsen tidigare under dagen. På frågan om Anna Ryberg fått information om att stämningen i laget skulle blivit drabbad av detta svarar hon.
    – Självklart vore olyckligt om det är så, jag har inte hört något om detta tidigare.  Om så är fallet så är självklart ledsamt, säger hon till Ridsport.
    – Jag och SIF:s ordförande Ingemar Tapper har blivit inbjudna till ett utvärderingsmöte tillsammans med landslagsledningen i början av september. Det är nästa steg, där vi ska utvärdera och diskutera vad lär vi oss från det här mästerskapet.

    Ridsport har sökt flera av ryttarna i laget som avböjer att kommentera händelsen med hänvisning till sina landslagskontrakt.

    Fakta

    Landslagsarbete högt upp på SIF:s agenda

    – Vi tror att teamet kommer bli allt viktigare framöver. Vi satsar på att bygga ett lag och vårt mål är att ha en bredare trupp, framför allt ungdomstrupp. Vi ska jobba mer med helheten med alltifrån kost till mentalträning. Men detta är inte något som görs under ett år utan handlar om ett långsiktigt arbete. Men det är en viktig del i vår förbundsutvecklingsplan, säger Anna Ryberg.

    SIF arbetar för att bredda landslaget till en landslagsgrupp där de kan jobba mer långsiktigt för att bygga en stark bredd.