Nyheter
24 november 2022 20:19
Ridsportplus

Ylva Hagander: ”Det är bara att träna”

HyllningYlva Hagander är den som stått för islandsbiten i Globen och Friends ända sedan International Horse Show startade, under torsdagen fick hon stå i rampljuset. Hon är den som lärt hästar att gå med tomtebloss på benen, och nu delar hon med sig av sina tankar kring träning.

Ylva Hagander: ”Det är bara att träna”
Ylva Hagander och Owe Sandström. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    VM-ryttaren Ylva Hagander började på en ridskola som sexåring. Senare i livet fick hon prova på islandshästar genom en god vän.
    – Det var snöstorm, 28 sekundmeter, och på med overallen. Sedan susade hästarna bara fram genom snön och jag blev väldigt imponerad, berättar hon under en clinic i Friends.

    Ylva började tävla islandshästar 1987 och har varit i svenska landslaget sedan 1992, med ett antal guld- och silvermedaljer från VM i bagaget. Hon är även lokalklubbsdomare och framgångsrik inom aveln, bland annat med den kända hingsten Mökkur frá Varmalæk.

    Under clinicen på Stockholm International Horse Show visar hon Vogur från Fors Gård (f-10 e Arður frá Lundum II u Vepja från Fors Gård). Ekipaget kom på tionde plats i B-finalen i fyrgång i sommarens NM.
    – Han är en egen uppfödning i andra led, mamman var min uppfödning och har avelspremie.

    Ylva Hagander 2
    Ylva Hagander med kommentatorn Alexandra Jörnegren.

    ”Kan nagga lite på en”

    Pappan Ardurs avkommor ger mjuka, elastiska hästar med bra tölt och grundgångarter, menar Ylva. Men det har inte varit en lätt resa med Vogur.
    – Han har stor integritet och är ganska påstridig, han tycker att han är duktig och fin. Får han inte godis och klappar kan han nagga lite på en, säger Ylva.

    Eidfaxi Ylva Hagander Vogur02
    Ylva Hagander och Vogur tidigare i år. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Skadades som 3-åring

    Dessutom skadade sig hästen i bakbenen, han fastnade i staketet när han var tre och höll på att ridas in. En tid efter det var det en dag något som inte stämde.

    – Han gick från en häst som var lysande till en häst som sa ifrån. Det gick upp och ner och det tog ett par år att lista ut vad det var som inte stämde. Vi trodde länge att det var skadan från inridningen, men det visade sig vara artros i SI-leden.

    Nu är artrosen utläkt men den kommer alltid att finnas där. För att ta hand om Vogur – och även andra hästar – på bästa sätt är Ylva noga med planeringen, som ofta gäller ett helt år framåt. I den planeringen ingår viloperioder.
    – Jag gillar att låta dem vila ofta, men inte speciellt länge. Under vinterperioden tränas hästarna ner. Jag övar på detaljer och övergångar och ställer inte krav på samling.

    Så ser en vintervecka ut

    En typisk vintervecka börjar med att hästarna longeras.
    – Då ser jag hur hästarna rör sig och hur de mår. Nästa dag kan det bli gymnastiska övningar, dag tre vila och dag fyra longera eller skritta i skogen.
    På vårkanten stegras arbetet, bitvis och långsamt. Och tävlingarna är inte mål i sig själva.
    – Jag ser tävlingarna som delmål i träningen. Vi tävlar mot oss själva.

    Hur var det då med att lära islandshästar gå med tomtebloss på benen?
    – Det gäller att lägga upp det på rätt sätt. Det tar lite tid, men det gäller att göra träningen till något positivt, hästarna får godis och klappar. Det är bara att träna, säger Ylva.

    Ridsport digital

    99:- i månaden